Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dopingens Historia En kort överblick på dopingens historia och vad unga idag vet och tror om doping i sport och i samhället.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dopingens Historia En kort överblick på dopingens historia och vad unga idag vet och tror om doping i sport och i samhället."— Presentationens avskrift:

1 Dopingens Historia En kort överblick på dopingens historia och vad unga idag vet och tror om doping i sport och i samhället.

2 Vad är doping? ”bruk av eller tillförsel av kroppsfrämmande ämnen i någon form eller fysiologiska substanser som tillförs kroppen i onormala mängder eller på ett onormalt sätt med den enda avsikten att höja prestationsförmågan under tävling på ett konstlat och osportsligt sätt. Ordet doping lär komma från det språk som talas av kaffrerna i södra Afrika där ordet ”dop” bestod av en stark dryck, innehållande bland annat delar från en nöt, alkohol och zantiner. Drycken användes av personer som måste orka arbeta hårt. Ordet kom till engelskan via de holländska invandrarna. Ordets innebörd vidgades och kom att omfatta även andra stärkande och stimulerande drycker.

3 Doping sen urminnes tider! I Kina redan för 5 000 år sedan!
Under den tiden fanns inga syntetiskt framtagna preparat och människan använde då delar från djur och växtriket för att uppnå förbättrade prestationer. I Kina använde man torkade blad från växten Ma Huang och drack det som tea. För att stimulera cirkulation och lindra hosta. I Latinamerika tuggade inkafolket på coca blad för att orka springa längre sträckor. I Mexico åt aztekerna en speciell kaktus för att orka springa längre sträckor. I antikens Grekland använde grekerna testiklar från får och oxar som var full av testosteron (manligt könshormon). I Grekland användes även olika svampgifter.

4 Doping på 1800-talet Ordet Doping började användas. Kanalsimmare och cyklister använde sig av koffein, kokain och stryknin för att förbättra sina prestationer, ibland med katastrofala konsekvenser. Det första kända dopingfallet handlar om en simmare som år 1865 enligt uppgift tog stimulantia för att ta sig över engelska kanalen. Samma år, 1865, diskuterades det i tidningarna om det var rätt att kanalsimmarna i Amsterdam skulle få använda dopingmedel inträffar det första dokumenterade dödsfallet på grund av doping. En engelsk cyklist avlider under cykelloppet Paris-Bordeaux. ”Mirakeldrycker” användes flitigt under denna tid som koffein-blandningar och socker upplöst i eter!

5 Doping i början på 1900-talet och doping i sport
I början av 1900-talet förekom doping med hjälp av blandningar av stryknin, kokain och konjak. Man visste att det användes ibland annat boxning. 1904 i OS i Saint Louis kollapsar amerikanske maratonlöparen Thomas Hicks och är nära att dö på grund av att ha druckit konjak spetsat med stryknin. På 1930-talet lyckades flera av varandra oberoende vetenskapsmän kartlägga testosteronets struktur och man framställde snart syntetiskt testosteron för första gången. På 1940-talet och under andra världskriget utvecklades amfetaminpreparat syfte att öka soldaternas uthållighet. När idrottens utveckling på nytt tog fart efter andra världskriget var det fortfarande olika typer av stimulantia som förekom som dopingmedel.


6 Testosteron – manligt könshormon
Testosteron är manligt könshormon Det första manliga könshormon som framställdes var testosteron (1935) Tidiga studier visade att testosteron hade både anabol verkan (muskeluppbyggande) och androgen verkan (förmanligande) verkan. Vad innebar detta? Ja, det innebar att man enkelt byggde och fick muskler av anabola men man fick även manliga egenskaper så som mörkare röst, hår i ansikte och på kroppen och att den egna produktionen av manligt könshormon trubbades av eller slutade. Detta innebar att även kvinnor som tog anabola androgena steroider blev manliga!

7 Anabola Androgena Steroider
Anabola androgena steroider gavs till tyska soldater under 2:a världskriget i syfte att göra dem mer aggressiva och avtrubbat för känslor. 1954 publicerades en rysk vetenskaplig rapport som talade om att anabola androgena steroider kunde användas för att öka prestationsförmågan hos idrottsmän. Den följdes snart av flera liknande rapporter från USA. Snart började anabola androgena steroider användas inom kraftsporterna och under 60-talet spred sig bruket bland elitidrottare och kroppsbyggare.

En naiv inställning till anabola androgena steroider rådde bland idrottsmän och tränare under 1960 och 70-talet då det snarare betraktades som något slags kosttillskott. Först en bit in på 80-talet började vetenskapliga belägg publiceras som visade på en rad allvarliga biverkningar. Det dröjde ända in på 90-talet innan dessa kunskaper spridit sig till en bredare allmänhet.

8 Doping på 1960-talet och doping i sport
Vissa stater och land börjar systematiskt fuska med otillåtna preparat. Sovjetiska och andra öststatsidrottare börjar visa bättre resultat med hjälp av amfetamin och testosteron. Detta leder till en internationell kapprustning i prestationshöjande preparat. Doping börjar uppmärksammas när den danske cyklisten Knud Enemark Jensen dör under OS i Rom Han har använt amfetamin. Tragedin leder till att man inför regler och kontrollprogram. 1967 beslöt Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att bilda en medicinsk kommitté. 1968 upprättade denna kommitté sin första lista över förbjudna preparat. Under både vinter- och sommar OS 1968 genomfördes systematiska dopingkontroller med urinanalyser.

9 Doping på 1970-talet och doping i sport
1972 vid OS i München genomfördes dopingkontroller för första gången i stor skala. Det togs urin- och blodanalyser på 15 dagar. 1975 förbjöds anabola androgena steroider inom idrotten då tillförlitliga analysmetoder hade presenterats året innan. 1976 på OS i Montreal togs de första regelmässiga dopingproverna gällande anabola androgena steroider 1977 tillsätter Riksidrottsförbundet en dopingkommission. 1979 antar Riksförbundet egna dopingregler.

10 Doping på 1980-talet och systematisk doping i sport
Under 1980-talet pågick systematisk doping i många öststatsländer. Utvalda idrottare fick regelbundet doping av sin tränare/ledare utan att själva förstå eller veta om att de fick doping Under ett EM i simning tar Östtyskland alla silver- och guldmedaljer på damsidan och i Västeuropa anses det meningslöst att tävla mott DDR i flera grenar. Många reagerar på de kvinnliga idrottarna som dominerar i simning och friidrott och många kommenterar just deras förmanligande utseende och deras mörka röster. DDR’s kommentar: ”vi är inte här för att sjunga utan för att sätta rekord”. Efter Berlinmurens fall visar dokumentation på systematisk tvångsdoping med anabola androgena steroider av östtyska idrottare. När järnridån rämnar hittas även gigantiska partier steroider i Ryssland, som smugglades till Sverige under namnet ryssfemmor.

11 Doping på 1980-talet och doping i sport
1981 införs regler som möjliggör dopingtester utanför tävling. Dessa kallas out-of-competition testing (utom tävlan tester) De första svenska nationella dopingproverna togs 1981 och 1982 utfördes utom tävlan tester i Sverige. Detta blev praxis internationellt först i slutet av 90-talet. 1985 gjordes drygt dopingkontroller i Sverige. 1988 OS i Seoul. Den kanadensiske sprintern Ben Johnson vinner över Carl Lewis och tar världsrekordet på 100 meter. Ben Johnson avslöjades som dopad och detta upprörd en hel värld. Den efterföljande debatten utgjorde startskottet för en intensiv och välbehövlig utveckling och prioritering av antidopingarbetet. Samhället började förstå att missbruk av dopningsmedel också förekom utanför den organiserade idrotten tillsatte Socialdepartementet en utredning om Anabola Androgena steroid missbruket i samhället. .

12 Doping på 1990-talet och doping i sport
1992 trädde ”Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel” i kraft i Sverige. Viktig händelse 1998-års Tour de France. Tre dagar före cykelloppet hittar den franska tullen 400 flaskor och kapslar med dopingpreparat i en bil som tillhör Festina stallet. Proffscyklingens utbredda dopingskultur blir världskänd och fler avslöjanden följer. 1999 uppdaterades Dopningslagen och även bruket av dopningsmedel kriminaliserades och en högre straffskala för dopningsbrott infördes. Det skrevs in i Socialtjänstlagen att socialnämnden är skyldiga att aktivt arbeta för att förebygga missbruk bland barn och ungdomar av bland annat dopningsmedel. 1999 är också året för den mest betydelsefulla globala händelsen i antidopingarbetet. Då bildades WADA (World Anti-Doping Agency) 


13 Doping på 2000- talet och doping i sport
1999 bildades WADA (World Anti Doping Agency) som ett resultat av världskonferensen om antidoping som hölls i Lausanne WADA är organiserad i form av en stiftelse och är nu den ledande antidopingorganisationen internationellt. I WADA ingår representanter från alla världsdelar, såväl regeringar och överstatliga organ som den Internationella Olympiska Kommitteen och andra idrottsorganisationer. Sedan 2003 är det WADA som upprättar dopinglistan med förbjudna och otillåtna preparat. 2004 infördes ett nytt globalt regelverk om doping. Detta regelverk kallas ”The World Anti-Doping Code”. Den uppdateras och justeras regelbundet. Senast uppdatering kom i januari 2015.

14 Doping idag och bland unga!
- Man lär ju inte kunna bli världsmästare på 100 meter om man inte dopar sig. * ¨Drygt hälften av alla åringar tror inte att man kan bli bäst på 100 meter utan att dopa sig. REN IDROTT 2013

15 Bland unga kopplas doping främst till friidrott och cykling
Fråga: Inom vilka av följande idrotter tror du det är vanligt att elitidrottare dopar sig? SVARTA LISTAN 2013 Friidrott 67 % Cykling 64 % Kraftsport 58 % Längdskidor 41 % Simning 40 % Kampsport 29 % Gymnastik 20 % Skidskytte 18 % Ishockey 13 % Fotboll 13 % Svarande: åringar

16 Fler som tror att dopingen kommer att öka än att den kommer minska framöver
Fråga: Om du blickar framåt i tiden – tror du att dopingen kommer att öka eller minska? Svarande: åringar

17 Många tror att doping är vanligt bland elitidrottare
Fråga: Tror du att det är vanligt med doping bland elitidrottare? Andel som har svarat ”Ganska vanligt” och ”Mycket vanligt”. 86% 83% 83% 79% Svarsfördelning åringar (2011) Mycket vanligt 17% Ganska vanligt 66% Inte så vanligt 17% som det ibland påstås 15-25 år 12-14 år

18 Fler tror på oupptäckt fusk idag
Påstående: Det förekommer mycket doping bland elitidrottare som aldrig upptäcks. 79% 65% Håller med Svarande: åringar

19 Utseendeideal

20 6 av 10 15-25-åringar tror att muskulösa killar har lättare att få tjejer
Andel som instämmer (2011: år) Påstående: Killar med mycket muskler har lättare att få tjejer. Andel som instämmer. Män Kvinnor 60% 55% 47% 46% 15-25 år 12-14 år

21 3 av 5 tycker att mycket muskler på killar ser snyggt ut
Andel som instämmer (2011: år) Påstående: Mycket muskler på killar ser snyggt ut. Andel som instämmer. Män Kvinnor 64% 62% 59% 57% 15-25 år 12-14 år

22 En klar majoritet i samtliga åldrar anser att smala tjejer har lättare att få killar
Påstående: Smala tjejer har lättare att få killar. (Andel som håller med om påståendet) Svarande: åringar

23 Diskussionsfrågor och att fundera över
Doping är inte så farligt som det påstås? Skulle du använda doping om det gjorde att du blev bäst i världen på din sport? Varför är det förbjudet att använda doping i sport? Vad skulle hända om det blev tillåtet att använda doping i sport? Vissa länder har systematiskt använt doping i sport. Varför då? Fuskar förebilderna är alla förlorare. Vad betyder det tror du? Vad menar man med schysst spel? Tror du att doping kommer att öka eller att minska? Varför?

24 Dopingens Historia En kort överblick på dopingens historia och vad unga idag vet och tror om doping i sport och i samhället.


Ladda ner ppt "Dopingens Historia En kort överblick på dopingens historia och vad unga idag vet och tror om doping i sport och i samhället."

Liknande presentationer


Google-annonser