Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON"— Presentationens avskrift:

1 AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
judendomen AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON

2 TORA Tora betyder lagen och läran. Tora är den första delen av bibeln. I Tora finns det en berättelse om hur Jorden skapades. Den kalas för skapelseberättelsen. Den judiska och den kristna skapelseberättelsen är lika dan. Innan människan lärde sig att göra böcker rullade man ihop texterna. Judarna använder fortfarande sådana rullar. Tora är judarnas viktigaste och heligaste bok.

3 Högtider Nyår heter Rosh Hashana på judarnas språk. Den firas på hösten. Antingen i september eller i oktober. Den firas i hela tio dagar. Den firas för att minnas när gud skapade världen.

4 Judiska tron och abraham
Abraham var en man som levde för ungefär 4000 år sedan. Enligt den judiska tron gav gud Abraham ett land som hette kanaan. Dit flyttade Abraham och hans släkt. De levde där och blev det som vi idag kallar det judiska folket.

5 Gud Judarna tror att det är gud dom har skapat allt som finns, världen, människor, djur, allt. Judarna tror att vi har en stor uppgift här på Jorden. Att vi ska ta hand om djuren, växterna och att vi ska älska varandra. Judarna tror att de är guds utvalda folk. I de gamla judiska texterna berättar det att innan världen fanns var allting mörkt. Det första gud skapade var ljuset. Han sa ” ljus bli till” och då blev det ljust. Han kallade ljuset för dag och mörkret för natt. Sedan skapade han Jorden, djuren och växterna. Han skapade också solen, månen och stjärnorna. Det sista han gjorde var att skapa människan. Det tog 6 dagar oh det sägs att på den sjunde dagen vilade han.

6 Mose Gud pratade med Mose och sa att han skulle få bort alla judar från Egypten för att faraon behandlade dem som slavar. Men faraon vägrade att släppa dem och istället fick de arbeta ännu hårdare. Gud blev väldigt arg och som hämnd så lät han Egypten drabbas av en massa plågor. Men faraon struntade i det och han släppte inte judarna. Men gud gav sig inte häller så han dödade den äldsta sonen i var ända judisk familj. För att skydda judarna så bad han dem att måla med lammblod på deras dörrar. Efter det hade faraon inget annat val än att släppa alla judar.

7 Sabbat, kippa och kosher
Sabbat: Familjer samlas för att fira Sabbat. Sabbat är namnet på VILODAGEN. Den börjar när solen går ner på fredag och slutar när solen gått ner på lördag kväll. Strax innan det blir mörkt ber kvinnorna och flickorna en bön. Sedan tänder de två sabbatljus. Kippa är en mössa som nästan varje pojke och man har på sig och på judarnas språk kallas det för Yarmulke. Kosher är att man är noga att följa reglerna för vilken mat man får äta. Reglerna säger att man inte får äta hästar, grisar eller harar men man får äta kor, får och rådjur om köttet är slaktat av en välutbildad slaktare. Dom får inte äta havsdjur bara dem som har fjäll.

8 SYNAGOGA OCH RAbbiN Rabbin: Personen som talar i gudstjänsten kallas Rabbin. Vid talarstolen, som också kallas predikstol, finns det tre stycken davidsstjärnor på framsidan. Synagoga: Namnet SYNAGOGA betyder samlingsplats. På traditionella synagogor finns det 12 fönster. Den används för tillbedjan och religiösa stunder.

9 DAVIDSSTJÄRNAN OCH ANDRA SYMBOLER
Davidsstjärnan har blivit stor inom Judendomen. Den finns på Israel’s blåvita flagga. Den sexuddiga stjärnan av två trianglar fanns på David’s sköld när han besegrade jätten Goliat. På så sätt är den så populär. När Judisterna kom till Kanaans Land var det bebott av Filistéerna. Efter många år av krig bestämde ledarna att deras bästa skulle kriga mot varann och de som vann, vann Kanaans Land. Menora är en annan symbol för Judendomen som ser ut som en sjuarmad ljustake.


Ladda ner ppt "AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON"

Liknande presentationer


Google-annonser