Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världs-om-spännande kunskapstävling!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världs-om-spännande kunskapstävling!"— Presentationens avskrift:

1 Världs-om-spännande kunskapstävling!
Grej of the day Världs-om-spännande kunskapstävling!

2 FIRST LEGO League

3 Vad är FIRST LEGO League?
FLL är en tävling i forskning, teknik och marknadsföring som genomförs i över 70 länder i världen och ca 50 orter i Skandinavien, varav 10 i Sverige. Tävlingen består varje år av ett nytt samhällsaktuellt tema, som bland annat har handlat om energi, transporter, sjukvård, äldrefrågor, naturkatastrofer och framtidens lärande. 2015 har temat fått namnet Trash Trek och handlar om avfallshantering och återvinning. Ett tävlingslag kan bestå av en skolklass, scoutgruppen, fotbollslaget, ett gäng kusiner eller annan grupp i åk 4-9 (10-16 år). I lokal tävling kan man på de flesta ställen delta med en hel skolklass, men i skandinavisk final är antalet begränsat till tio elever och två lagledare.

4 Vad gör man? Lagen har tre huvuduppgifter under projektperioden: Forskning, där de ska ta reda på så mycket som möjligt om årets tema, välja ut ett problem som finns i samhället och hitta en smart lösning på problemet. Teknik, där de ska konstruera och programmera en robot som kan utföra ett antal uppdrag på en tävlingsbana. Marknadsföring, där de ska berätta för andra om sitt projekt, sitt lag och sin skola.

5 När gör man det? Projektperioden pågår i åtta veckor under höstterminen. 2015 offentliggörs uppdraget 12 september och tävlingsdagen genomförs 7 november. Man kan gärna introducera konceptet för eleverna redan under vårterminen. Det underlättar arbetet när projektperioden sätter igång på hösten.

6 Uppgifter på tävlingsdagen
Forskningspresentation, där laget ska berätta om sin forskning och sitt resultat. Teknikpresentation, där laget ska berätta om hur de har konstruerat och programmerat sin robot. Marknadsföringspresentation, där laget i sin utställningsmonter ska berätta om hela projektet och hur de har visat upp det för andra. LEGO-robottävling, där laget ska försöka samla så många poäng som möjligt med roboten på tävlingsbanan.

7 Tävlingsorter i Sverige 2015
Borlänge Eskilstuna Göteborg Karlstad Katrineholm Skövde Stockholm Trollhättan Västerås Östersund

8 Frågor och funderingar?

9 Sammanfattning FIRST LEGO League är en tävling i forskning, teknik och marknadsföring. Deltagarna är år (går i åk 4-9). Laget kan vara en skolklass, scoutgruppen, kusinerna eller ett gäng kompisar. Man tränar samarbete, entreprenörskap, konstruktion, uppfinningsrikedom, presentationsteknik, programmering, noggrannhet, strategi mm. Tävlingen genomförs i ca 70 länder i världen. I Skandinavien finns ca 50 tävlingsorter, varav 10 i Sverige. 2015 offentliggörs uppdraget 12/9 och tävlingsdagen är 7/11. FIRST LEGO League – Sports For The Mind!

10 Filmer 4,5 min film från FLL Härnösand 2013
2 min film från FLL Borlänge 2013 3 min film från Skandinaviska finalen i Oslo 2012

11 Källor http://se.hjernekraft.org/ http://www.fllvasternorrland.se/


Ladda ner ppt "Världs-om-spännande kunskapstävling!"

Liknande presentationer


Google-annonser