Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Näringsämnen. Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Näringsämnen. Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)"— Presentationens avskrift:

1 Näringsämnen

2 Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)

3 Socker Enkla sockerarter Frukt Bär Sammansatta sockerarter Socker Kakor Sylt

4 Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Sackaros Socker

5 Druvsockermolekylen

6 Stärkelse – en kedja av glukosmolekyler Finns i Potatis Bröd Pasta

7 Cellulosa - fibrer Finns i Fiberrikt bröd

8 Proteiner Finns i Kött Fisk Bönor/ärtor

9 Proteiner är uppbyggda av aminosyror 20 st. olika aminosyror i människokroppens proteiner 11 st. kan kroppen tillverka 9 st. måste vi få i oss med maten

10 Fetter Finns i Kött Smör Oljor

11 Olika typer av fetter Mättade fetterOmättade fetter Enkelomättade fetterFleromättade fetter grädde, glass och bakverkOlivolja och oliverFet fisk ChokladRapsoljaRapsolja fet mjölk och filMandel, hasselnötter, cashewnötter Linfrö smör JordnötterValnötter OstKycklingSolrosolja fett kött AvokadoSesamfrö kokos- och palmolja.

12 Stärkelse  maltsocker  druvsocker munhålan tunntarmen tolvfingertarmen Protein  polypeptider  peptider  aminosyror ( (27000)) (8-50 aminosyror) (2-7 aminosyror) (1 aminosyra) magsäcken tolvfingertarmen tunntarmen Fetter  glycerol + fettsyror tolvfingertarmen


Ladda ner ppt "Näringsämnen. Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)"

Liknande presentationer


Google-annonser