Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen."— Presentationens avskrift:

1 Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen består av väte (H) och helium (He) Solens inre temperatur är ca miljoner grader

2 Solfakta Solens yta kallas fotosfären, där är temperaturen ca 6000 grader. Dess yttre atmosfär kallas koronan Atomreaktioner (kallas fusioner) omvandlar vätet till helium i solens kärna. Den reaktionen ger upphov till värme och ljus (energi utvinns) Man skall ALDRIG titta direkt på solen

3 Planeterna

4 Merkurius Merkurius är den planet som ligger närmast solen
Är den minsta av de så kallade stenplaneterna Har ingen atmosfär, därför är det stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

5 Venus Venus Är mycket varmare än vår jord (ca 500 grader), den har ett tjockt lager gaser runt sig (atmosfär). Det är mest gasen koldioxid som är runt Venus, och det gör att värmen stannar kvar på planeten och inte strålar ut i rymden igen. Dessutom finns det moln av svavelsyra på ”himlen”… Eftersom atmosfären är så tät reflekteras mycket solljus på Venus och det ser ut som den lyser. Den kallas Morgonstjärnan eller Aftonstjärnan, och vi ser den från jorden.

6 Mars Den planet vi vet mest om – många rymdsonder har varit här
Det finns fruset vatten och koldioxid på Mars, därför tror man att det kanske finns spår av liv där…

7 Ceres (dvärgplanet) Är den största asteroiden i asteroidbältet som finns mellan Mars och Jupiter. Asteroidbältet tros ha bildats redan vid solsystemets skapelse, men när de andra planeterna skapades påverkades denna materia inte bara av solens utan också av Jupiters gravitation – därför ”hänger” de kvar!

8 Jupiter Räknas till det Yttre solsystemet
Är en gasjätte – består till största delen av gas Kan ses från jorden Har ringar Har 63 månar, varav en ”Europa” kan ha flytande vatten under istäcket.

9 Saturnus Upptäcktes redan 1610 av Galileo Består av gas
Har ringar som består av is och kometrester Har en måne som heter Titan

10 Uranus ”Rullar” runt solen
Roterar i motsatt riktning runt sin axel jämfört med jorden. Man tror det beror på en väldig kollision för länge sen… Har många månar, 27 stycken!

11 Neptunus Är den yttersta av jätteplaneterna
Den blågröna färgen består av metangas i atmosfären Upptäcktes när man forskade om Uranus


Ladda ner ppt "Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen."

Liknande presentationer


Google-annonser