Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Kajsa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Kajsa."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Kajsa

2 Vintergatan är formad som en spiral med slingrande armar
Vintergatan är formad som en spiral med slingrande armar. En del astronomer tror att det finns ett svart hål i mitten av vintergatan.

3 Vintergatan består av ca 200-500 miljarder stjärnor
Vintergatan består av ca miljarder stjärnor. Våran galaxhop består av 35 olika galaxer. Dom flesta galaxerna är rätt små men vintergatan är den näst största galaxen i våran galaxhop. Våran galaxhop är rätt liten med jämförelse med andra galaxhopar. Det kanske finns ungefär 100 miljarder olika galaxer.

4 Olika språk: På Engelska heter vintergatan The Milky way
Olika språk: På Engelska heter vintergatan The Milky way. På Danska heter det Maelkevejen. På Norska heter det Milchstrasse. Dom gamla grekerna kallade vintergatan för Mjölkvägen.

5 I våran galax finns det många olika stjärnbilder som t. ex
I våran galax finns det många olika stjärnbilder som t.ex. Karlavagnen, stora björnen och lilla björnen som vi kan se på den norrastjärnhimlen och på den södrastjärnhimlen finns t.ex. södrakorset och Sirius.

6 Förr i tiden fanns det inga kompasser eller GPS
Förr i tiden fanns det inga kompasser eller GPS. Då kunde man navigera efter Polstjärnan för att man viste att Polstjärnan alltid var över norr.

7 För tusentals år sedan hittade människorna på olika sagor för att komma ihåg vad dom olika stjärnbilderna hette. Det kunde vara sagor om gudar, gudinnor, hjältar, monster eller djur.

8 Alla har inte tyckt som vi i Sverige, Norden att Karlavagnen har sätt ut som en vagn. I Frankrike tycker man att det ser ut som en kastrull. Hos Samerna tycker man att det ser ut som en pilbåge. I England tycker man att det är plogen. I kina tycker dom att det är kejsarens vagn. I USA tycker dom att det är den stora skopan.

9 Solen är en medelstor gul stjärna
Solen är en medelstor gul stjärna. Solen har levt i 4,6 miljarder år och kommer att finnas i ytligare 5 miljarder år till. I solen förvandlas vätgas till helium och energi. För solen tar det dagar för att rotera runt sin egen axel.

10 Om vi inte hade någon sol så skulle det inte finnas något liv på jorden. Det tar 8 minuter för solljuset att färdas 150 miljoner kilometer till jorden.

11 I många kulturer har människor dyrkat solen som en gud
I många kulturer har människor dyrkat solen som en gud. I Egypten trodde man att solen var en gud och dom kallade den för Ra. När Ra blundade var det natt och när Ra öppnade ögonen blev det dag.

12 Solsystemet består av 8st planeter: Merkurius, Venus, Tellus eller Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Det finns tre stycken dvärgplaneter också som heter Pluto, Sedna och Eris.

13 Förr trodde man att Jorden var platt. Men nu vet man att den är rund
Förr trodde man att Jorden var platt. Men nu vet man att den är rund. Solen ligger mitt i vårat solsystem. Solen har dragnings kraft som drar sig till planeterna. Det är därför alla planeter har olika banor att snurrarunt i.

14 Merkurius liggen närmast solen och är den minsta planeten i vårat solsystem. Merkurius är lik våran måne. Merkurius är ett kolt av sten och en kärna av järn. Den har en massa kratrar. Det betyder att den har en massa gropar. Merkurius kan man se från Jorden. Men den är svår att se för att den ser ut som en stjärna på natt himmelen för att den ligger så långt bort.

15 Ett varv runt solen på Merkurius är 88 dygn
Ett varv runt solen på Merkurius är 88 dygn. Det tar 59 dygn för att snurra runt sin axel. På den sidan som är mot solen är det hela 430 grader varmt. Och den sidan som är vänd bort är det minus 180 grader kalt. Merkurius åker 48km pär sekund. Merkurius saknar också atosfär.

16 Venus är den andra planeten från Solen och har banan närmast Jorden
Venus är den andra planeten från Solen och har banan närmast Jorden. Man har kallat Venus för Jordens tvilling. Planeterna är nästan lika stora. Men Venus och en till planet snurrar motsols. Den har inga månar.

17 SATURNUS Saturnus är den sjätte planeten i vårat solsystem
SATURNUS Saturnus är den sjätte planeten i vårat solsystem. Saturnus är den näst största planeten det är bara Jupiter som är större. Vi ser Saturnus som en ljusstark stjärna.

18 Saturnus är en gas planet
Saturnus är en gas planet. Den snurrar mycket fort och då har den plattats till på båda polerna. Ett dygn på Saturnus är 10 timmar och 39 minuter och det tar ca 30 jord år för den att röra sig runt solen.

19 Det har varit många rymdsonder på Saturnus och tagit prover och bilder på planeten och på månen Titan.

20 Källor: Stora läs och lär om rymden-Marie Tengnäs Rymdboken–Beta pedagog


Ladda ner ppt "Rymden Kajsa."

Liknande presentationer


Google-annonser