Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

RYMDEN Klara Björklund.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "RYMDEN Klara Björklund."— Presentationens avskrift:

1 RYMDEN Klara Björklund

2 GALAXER En galax är ett stjärnsystem. I en galax finns det även moln av gas och stoft av damm. Ordet galax betyder galaktos som betyder mjölk. Det var grekerna som kom på det för dem trodde att gudarna hade spillt mjölk. Det finns flera miljoner galaxer i universum. Våran galax heter vintergatan. Astronomen Edwin Hubble såg en suddig fläck som han ville undersöka lite mer. Då fick han reda på att han hade hitta en till galax. Den heter Andromedea. Ännu idag kan man se flera miljarder galaxer med sina teleskop. Galaxerna och stjärnorna bildades för flera miljarder år sedan.

3 VINTERGATAN Vintergatan är våran egen galax. Vintergatan har 200 miljarder stjärnor. Vintergatan består av Gas, stoft av damm. En av stjärnorna i vintergatan är solen. England kallar vintergatan för the Milky Way och Danmark kallar den för Maelkevejen och Tyskland Milchstrasse. Det finns ett svart hål i mitten av vintergatan. Ett galaktiskt år är cirka 226 år för solen att ta sig runt vintergatan. Vintergatan ser ut som en diskus. Vintergatan ingår i en ganska liten galaxhop. I våran galax har vi 35 galaxer. Vintergatan är formad som en spiral.

4 Bild: Mike Durkin CCsearch

5 KÄLLOR Rymdboken- Beta Pedagog
Stora läs och lär om rymden- Marie Tengnäs

6 STJÄRNOR Stjärnorna ser små ut men de är egentligen stora. Dem ser ut som små, små ljusprickar. Stjärnor föds i en nebulosa. Den består av moln av gas och stoft. Det är som en liten barnkammare. Vissa stjärnor har funnits lika länge som universum. Det är de minsta och de lättaste stjärnorna. De lyser som ett rött sken, eftersom de inte är varma. Det kallas för röda dvärgar. Våran stjärna är solen. På dagen ser man inte stjärnorna men de finns fortfarande där. Stjärnor föds lever och dör. Det tar 4 ljusår för en stjärna ta sig till jorden. Stjärnor kan leva i 100 miljarder år. Stjärnan är ett glödande klot av gas. Solen är också närmast jorden. Våran sol lyser med ett gult sken. Det finns stjärnor som liknar vår sol. Förr trodde man att stjärnor var eviga.

7 STJÄRNBILDER Redan för flera tusen år sedan började människorna se mönster och figurer på stjärnhimlen. Vi tror att stjärnorna rör sig fast det är jorden som snurrar runt sin egen axel. För oss är karlavagnen en av de lättaste stjärnbilderna att hitta. Polstjärnan befinner sig rakt ovanför Nordpolen. Om du hittar karlavagnen kan du säkert hitta Polstjärnan. Karlavagnen är en del av stora björnen. Vi ser olika delar av stjärnhimlen under olika årstider.

8 SOLEN Solen föddes för 4,6 miljarder år sedan i ett gasmoln. Det tar cirka 27 dagar för solen att ta sig runt sin egen axel. Kärnan på solen är cirka 15 miljoner grader. Och ytan på solen är grader. Solen är en medelstor stjärna. Det är också ett brinnande gasklot. Det tar 8 minuter för solens strålar att komma till jorden. Om 5 miljarder år kommer solen att slockna. Egypten hade en solgud som hette Ra. Det finns nåt som heter koronan den är på km höjd från solen och det är grader varmt där. Det får plats med en miljon jordklot inuti solen.

9

10 SOLSYSTEMET Vi har åtta planeter i vårt solsystem de heter: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Det finns tre dvärgplaneter Pluto, Sedna, Eris. Man hittade Sedna så sent som november Solen ligger i mitten av vårt solsystem. Solen strålar också ut ljus och värme. Man trodde att jorden var platt men sen utforskade man jorden mer och då var den rund. Dragningskraften håller samman planeter och astroider. Det är inte bara planeter som kretsar runt solen det är också astroider och kometer. Planeterna har fått namn från gudar och vad dem heter.

11 MERKURIUS Merkurius är den planet som är närmast solen. Den är också en av dem minsta planeterna i solsystemet. Merkurius är lik vår måne för att den har många kratrar. Det tar 59 dygn för solen att ta sig runt sin egen axel. Kärnan i Merkurius är jord av järn. Den är också synlig från jorden. Merkurius har ingen atmosfär så den är dålig på att reflektera solljuset. När det är natt på Merkurius så är det – 180 grader och på dagen +430 grader. Den har hastighet 48km i sekunden runt solen. Merkurius tar sig runt solen på 88 dagar. Merkurius är ett klot av sten. Merkurius är den snabbaste planeten. Merkurius är också synlig från Tellus.

12 VENUS Venus är den andra planeten i vårt solsystem. Det är också den varmaste planeten. Det tar 225 dagar för Venus att ta sig runt solen. Den rör sig jätte långsamt runt solen. Ett dygn på Venus är 245 dygn. Venus är närmast jorden och är nästan lika stor. Den är också lätt att se från jorden. Venus kallas för tvillingplanet för att den är lik jorden väldigt mycket. När man ser Venus på morgonen så kallas den för morgonstjärna och på kvällen aftonstjärna. Venus är inte en stjärna. Venus har en tjock atmosfär som gör att det blir varmt när solens strålar kommer och värmer planeten. Venus är den varmaste planeten det kan bli 500 grader. Venus kallas för skönhethens och Kärlekens gudinna. Man upptäckte venus för 3000 år sedan i Babylonien.

13 JORDEN-TELLUS Jorden är den tredje planeten runt solen. Det tar mer än 365 dygn för jorden att snurra ett varv runt solen. Jorden är den ända planeten som har liv.. Det tar 24 timmar eller ett dygn för jorden att snurra runt sin egen axel. Månen snurrar runt jorden. Månen är ett klot av sten. Nordpolen och sydpolen är dem kallaste planeterna på jorden. Vid ekvarton är det som varmast och då är det runt +58 grader. Det är 150 miljoner kilometer till avstånd till solen. Vi har dag och natt då solen är på andra sidan jorden. Jorden lutar och därför har vi årstider. Det är för att annars skulle solen vara på samma ställe hela tiden.

14 SATURNUS Saturnus är den sjunde planeten från solen. Det tar 30 år för Saturnus att ta sig ett varv runt solen. Det är den näst största planeten det är bara Jupiter som är större. Saturnus är en gasplanet precis som Jupiter. Ett dygn på Saturnus är 10 timmar och 40 minuter. Saturnus har faktiskt fler än 60 månar. Dem största månarna är: Titan, Dione, Tethys, Encaladus och Mimas. Det har landat en rymdsond på månen Titan. Den är till och med större än Merkurius. Alla månar liknar vita snöbollar. Mimas är helt täckt av is. Saturnus är mest känd för sina vackra ringar. Ringarna är jätte tydliga, De består av sten och grus. Det är faktiskt solsystemets vackraste ringar. Man kan tro att Saturnus har en ring runt sig men den har faktiskt 6 små ringar.


Ladda ner ppt "RYMDEN Klara Björklund."

Liknande presentationer


Google-annonser