Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ATOMEN. ATOM Ordet atom kommer från grekiskan och betyder ”odelbar”. Allt som vi ser både på jorden, men även i hela universum är uppbyggt av atomer!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ATOMEN. ATOM Ordet atom kommer från grekiskan och betyder ”odelbar”. Allt som vi ser både på jorden, men även i hela universum är uppbyggt av atomer!"— Presentationens avskrift:

1 ATOMEN

2 ATOM Ordet atom kommer från grekiskan och betyder ”odelbar”. Allt som vi ser både på jorden, men även i hela universum är uppbyggt av atomer! Men atomer är väldigt, väldigt små! En atom är ungefär 0,0000001 mm! Men det finns faktiskt någonting inuti atomen!

3 I NUTI ATOMEN Inuti atomen finns faktiskt tre saker eller som man säger på kemispråk tre partiklar. Dessa partiklar är: Elektroner Protoner Neutroner

4 H UR SER DET UT INUTI ATOMEN ? En atom består alltid av en kärna (det som finns mitt i atomen) och ett eller flera skal (som kallas för elektronskal ) I kärnan finns protoner och neutroner. Man brukar säga att protoner har en positiv laddning och neutroner inte har ingen laddning alls. Man brukar då säga att neutroner har en neutral laddning. Runt kärnan finns det ett eller flera elektronskal däri finns elektroner. Elektronerna har en negativ laddning.

5 KÄRNA PROTON + NEUTRON ELEKTRON - ELEKTRONSKAL


Ladda ner ppt "ATOMEN. ATOM Ordet atom kommer från grekiskan och betyder ”odelbar”. Allt som vi ser både på jorden, men även i hela universum är uppbyggt av atomer!"

Liknande presentationer


Google-annonser