Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Syror. Vad är en syra?  En syra är ett ämne som lämnar ifrån sig vätejoner  En jon är en atom som antingen tappat en elektron eller tagit upp en extra.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Syror. Vad är en syra?  En syra är ett ämne som lämnar ifrån sig vätejoner  En jon är en atom som antingen tappat en elektron eller tagit upp en extra."— Presentationens avskrift:

1 Syror

2 Vad är en syra?  En syra är ett ämne som lämnar ifrån sig vätejoner  En jon är en atom som antingen tappat en elektron eller tagit upp en extra.  Vätejoner saknar 1 elektron och är därför plusladdad

3 Surhet  Ju fler vätejoner syran släpper ifrån sig desto surare blir syran  Hur mycket den kan släppa ifrån sig beror dels på vilken syra det är men också hur koncentrerad den är.  En utspädd syra kan inte släpp ut lika mycket vätejoner

4 Starka & svaga syror  De suraste syrorna är starka syror  Stark syra i vatten – alla syra molekyler delas upp i vätejoner och negativa joner – många vätejoner i lösningen = lågt pH – Sur!  I en svag syra är det bara några syramolekyler som släpper vätejoner = högre pH-värde

5 Vanliga svaga syror

6 Starka syror

7 Vad är en bas?  Baser är ämnen som tar upp vätejoner och där med bildar hydroxidjoner

8 Vanliga baser

9 Att arbeta med syror & baser  Eftersom de är frätande bör man tänka på:  Arbeta lugnt  Alltid ha glasögon  Alltid ha handskar  Förkläde/rock  Sätt alltid tillbaka korken på direkten  Om olyckan är framme: Skölj på direkten!

10 SIV - regeln  Häll alltid syran i vatten inte tvärtom!  Eftersom de reagerar hastigt med varandra skvätter det om man gör fel!


Ladda ner ppt "Syror. Vad är en syra?  En syra är ett ämne som lämnar ifrån sig vätejoner  En jon är en atom som antingen tappat en elektron eller tagit upp en extra."

Liknande presentationer


Google-annonser