Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

https://www. google. se/search

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "https://www. google. se/search"— Presentationens avskrift:

1 https://www. google. se/search
https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=sapmi&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch =&safe=images&tbs=sur:f#facrc=_&imgdii=_&imgrc=FIX9m- pTbF9uEM%253A%3BeoM6M9HKojoyQM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252F commons%252F1%252F1b%252FSami_flag.svg%3Bhttp%253A%252F%252Fen.wikipedia.org%252Fwiki%252FSa mi_people%3B2020%3B1500

2 SPRÅK Många tror att samiska är ett enda språk som alla samer talar. Men egentligen handlar det om flera samiska språk, långt ifrån alla samer talar samiska. Samiska tillhör finska den finno-ugriska språkfamiljen. Under hela 1900-talet har användningen av samiska minskat, men idag vill allt fler ta tillbaka sitt språk. Ett språk bär så mycket känslor och kultur och är viktigt för identiteten.

3 MAT Traditionell samisk mat kan kort fattas i två ord; kött och fisk. Kosten har kompletterats med örter och bär när man haft tillgång till de. Maträtterna varierar något över områdena och i olika familjer även om det finns många likheter. Om samerna hade varit vegetarianer för länge sen hade de inte överlevt.

4 Arbetssätt Hur samerna jobbar/jobbade.

5 Flaggan Samerna har en egen flagga.
I Sverige bor det samer, sammanlagt finns det ungefär 2 miljoner samer i de 4 länderna. Samerna bor i fyra olika länder. Det är Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Flaggan har 4 färger. Sapmi är ca km2 stort.

6 Kläder Kolten är en viktig sammanhållande identitetssymbol och har en stor betydelse. Materialet fick man av renens skinn. De vanligaste färgerna är blå och svart. Till samedräkten tillhör en huvudbonad, de är olika beroende på om det är kvinnor, barn eller män. För män finns det 2 olika varianter `cuipi och de 4 vindarnas mössa sàvakà. Även kvinnornas mössa finns i flera varianter t.ex. som karesuando.

7 Jojk Kyrkan har förknippat jojk med den förkristna religionen.
Jojkande är samernas sätt att sjunga på.

8 Boskap Så bor samerna. Inredning Byggt av

9 Lite om sapmi Solen går aldrig ner längst upp i norr på sommaren och den går aldrig upp på vintern. Ända sedan 1600-talet har det funnits speciella skolor för samerna Samernas högsta berg är som Sveriges Kebnekaise https://www.youtube.com/watch?v=EzPn8C5BT3o

10 Bilder tagna från: google och flickr Fakta tagen ifrån: samer
Bilder tagna från: google och flickr Fakta tagen ifrån: samer.se Gjord av: Kasper, Johanna, Jacob, Oscar och Sandra.


Ladda ner ppt "https://www. google. se/search"

Liknande presentationer


Google-annonser