Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grattis alla samer på er nationaldag!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grattis alla samer på er nationaldag!"— Presentationens avskrift:

1 Grattis alla samer på er nationaldag!
6e februari

2 minoritetsgrupper Samer Judar Romer Finlandssvenskar Tornedalingar

3 sàpmi Sàpmi är sameland och ligger i Sverige, Ryssland, Norge och Finland. Fastän samerna bor i fyra olika länder är de ett folkslag. Samernas språk heter samiska Svenska samer pratar även svenska Alla samer bor inte i Sàpmi

4

5 kultur Jojk – har ni hört det förut? Kolt – numera högtidsdräkt
Kåta – gamla bostäder, en för vinter och en för sommar Följde efter renarna

6

7 Nu och då Förr levde samerna, precis som andra skandinaver, på att jaga och fiska. De fångade renar som de fick kött, mjölk, skinn och horn från. Idag är det få samer som har renar som sin enda inkomst, de flesta arbetar med annat.

8 religion Liknande religion som indianer, inuiter och sibiriska folkgrupper. Trodde att jord och vatten var levande väsen som skulle respekteras genom riter och ett varsamt liv. Förändras genom tiden, när kristna missionärer kom till Sverige influerades samerna.

9 Samernas flagga Cirkeln symbolerar solen och månen, solringen är röd och månringen blå Grön symboliserar växter/natur, Sapmi Blå symboliserar vatten, livsviktigt Röd symboliserar elden, kärlek/värme Gul symboliserar solen, ett långt liv

10 Samer och renar Samerna är de enda i Sverige som får äga renar.
Förut vallades renarna och samerna följde efter, nu går renarna fritt och samerna ser till sina renar genom att exempelvis åka snöskoter till dem på vintern. Det är en lag som kallas rennäringslagen som bestämmer att bara samer får äga renar.


Ladda ner ppt "Grattis alla samer på er nationaldag!"

Liknande presentationer


Google-annonser