Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skriftspråksförändringar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skriftspråksförändringar"— Presentationens avskrift:

1 Svenska språkets släktskapsförhållanden, historiska utveckling och språkförändring

2 Skriftspråksförändringar
Kanske det första man tänker på när man funderar över språkförändringar. Men hur har det förändrats – och varför? Påminner de svenska förändringarna om andra språks förändringar? Och hur kommer det se ut i framtiden?

3 Uttalsförändringar Det andra som poppar upp i hjärnan är att vårt språk förändras talmässigt. Hur talade man förr – och varför har det förändrats? Kan man dra paralleller mellan alla språks uttalsförändringar? Finns det något som gör att man skulle kunna förutsäga hur vi kommer prata i framtiden?

4 Påverkan från andra språk
Alla vet ju att engelskan influerat oss – men vilka andra språk har varit viktiga under historien? Och vad är det som gör att vi så lätt blir påverkade av andra språk? Påverkar vi i Sverige något annat språk? Och vilka språk kommer påverka oss i framtiden?

5 Teknik- och uppfinningspåverkan
Teknik är alla av människan påhittade metoder för att underlätta vårt liv. Teknik har alltid funnits – från första stenyxan till dagens paddor. Hur har ny teknik och nya uppfinningar i vår värld egentligen påverkat vårt språk? Hur går det till när något nyuppfunnet får sitt namn? Varför försvenskar vi namnet på vissa uppfinningar men behåller ursprungsnamnet på andra? Och vad tror vi om framtida teknikutvecklings påverkan på vårt språk?

6 Platsnamnsförändringar
Har du varit i Köttkulla eller i Sölvesborg? Varför heter platserna i Sverige det som de heter? Finns det några generella regler som gör att vi kan förstå på namnet var i Sverige platsen ligger? Finns det påverkan från andra länder i våra platsnamn? Har vi bytt platsnamn under historien – och varför isåfall? Hur kommer framtidens platser benämnas?

7 Minoritetsspråksförändringar
En minoritet är en mindre folkgrupp som lever i ett land med annat modersmål än sitt eget. Vilka minoritets- språk har Sverige och har vi alltid haft samma minoritetsspråk? Har situationen för minoritetsspråken förändrats under historien? Hur ser det ut för minoriteter i andra länder? Och hur ser framtiden ut? Kommer definitionen minoritetsspråk ens finnas kvar?


Ladda ner ppt "Skriftspråksförändringar"

Liknande presentationer


Google-annonser