Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kemisk jämvikt Vid en vanlig kemisk reaktion skriver man reaktionsformeln med en pil som visar åt vilket håll reaktionen går. Det betyder att det innan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kemisk jämvikt Vid en vanlig kemisk reaktion skriver man reaktionsformeln med en pil som visar åt vilket håll reaktionen går. Det betyder att det innan."— Presentationens avskrift:

1 Kemisk jämvikt Vid en vanlig kemisk reaktion skriver man reaktionsformeln med en pil som visar åt vilket håll reaktionen går. Det betyder att det innan reaktionen finns två eller flera ämnen (reaktanter) och att det efter reaktionen finns ett eller flera nya ämnen (produkter). Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna: HCO 3 - + H + → CO 2 + H 2 O

2 Kemisk jämvikt Vid en jämviktsreaktion sker den motsatta reaktionen samtidigt och med samma hastighet som den första reaktionen. Det betyder att vi hela tiden har lika stor mängd och reaktanter och produkter. Vattnets autoprotolys är ett exempel på en sådan reaktion. OH - + H + ↔ H 2 O Reaktionspilen visar då att reaktionen går åt båda hållen.

3 Buffertverkan pH Mäter antalet H + i en lösning. pH har en inverterad skala. Det betyder att om koncentrationen av vätejoner är hög så blir pH-värdet lågt. H+H+ pH Buffert En buffert är ett ämne som innehåller både en svag syra och en svag bas. Det gör att ämnet inte byter pH-värde så enkelt. Tillsätter man en syra kommer den svaga basen att ta upp alla vätejoner. Tillsätter man en bas kommer syran att ta upp alla hydroxidjoner.

4 Surt regn och försurning I utsläppen finns det Svaveldioxid Kväveoxid Svaveldioxid reagerar med syret och vattenångan och bildar svavelsyra. Kväveoxid reagerar med vatten och bildar salpetersyra Syrorna faller ned över mark och vatten. Det påverkar pH-värdet.


Ladda ner ppt "Kemisk jämvikt Vid en vanlig kemisk reaktion skriver man reaktionsformeln med en pil som visar åt vilket håll reaktionen går. Det betyder att det innan."

Liknande presentationer


Google-annonser