Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skala ToM Anders Pallin.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skala ToM Anders Pallin."— Presentationens avskrift:

1 Skala ToM Anders Pallin

2 Koppling till läroplan
Två­ och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar och hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar. Arbeta i skala skiss/ritning.

3 Vad är skala? En skala visar hur en bild hänger ihop med verkligheten.
Skala används t. ex. när du vill göra en ritning av ett hus. Då gör du en förminskning av verkligheten. Eller du kanske vill rita av en skalbagge? För att se alla detaljer på skalbaggen kan du göra en förstoring av verkligheten.

4 Förminskning Bild 1:50 Verkligheten
En gepard är avbildad i skala 1:50. Det betyder att geparden är 50 ggr större i verkligheten än på bilden. Bild : Verkligheten

5 Förstoring Bild 2:1 Verkligheten
En skalbagge är avbildad i skala 2:1. Det betyder att skalbaggen är 2 ggr större på bilden än i verkligheten. Bild :1 Verkligheten

6 Naturlig storlek Bild 1:1 Verkligheten
En penna är avbildad i skala 1:1. Det betyder att pennan är lika stor på bilden som i verkligheten. Bild :1 Verkligheten

7 Nu till uppgifterna denna lektion
Ni ska svara på alla uppgifter som är med i PP totalt . Material Ni ska använda rutat papper penna/linjal sudd.

8 Uppgifter 1/Vad menas med skala 1:100? . 2/ Vad menas med skala 5:1?

9 Klassrummet Nu ska vi rita en förminskad bild av klassrummet. Vi ska använda skala 1:100. Hur ska vi göra?( JOBBA PARVIS).

10 Suddgummi Nu ska vi rita en förstorad bild av ett suddgummi. Vi ska använda skala 3:1. Hur ska vi göra?.(Jobba Enskilt)

11 Lite fler uppgifter (enskilt arbete)
1/ En bild på ett träd är avbildad i skalan 1: 100 om trädet på bilden är 15 cm hur högt är trädet i verkligheten? (skriv svaret i meter) 2/ En modell av en elefant är i skala 1:20. Om snabeln är 7.5 cm lång hur lång är den i verkligheten.

12 Sammanfattning När du ska göra en bild eller modell av något är det inte alltid möjligt att göra den i naturlig storlek. Om du ska måla t.ex. ett träd så måste du förminska det för att få plats på pappret, Och om du vill visa detaljer på något mycket litet så måste du förstora det för att man ska Kunna se bättre. Skala är förhållandet mellan en bild på ett papper eller en modell och verkligheten. Du Kommer att se två olika sätt hur man skriver skala. Vanligast är nog att det står 1:2, 1:100, 1: osv. det betyder att 1cm på bilden är så många centimetrar som det står till höger om kolontecknet i verkligheten. 1:2 Bild Verklighet Bilden&är&mindre&än&i&verkligheten

13 EXTRAUPPGIFT Ladda ner programmet floorplanner.
Åk 8 har arbetat med detta program förut klicka på länken. OBS : följ instruktionerna. Bygg ett rum och placera in möbler skalenligt.

14


Ladda ner ppt "Skala ToM Anders Pallin."

Liknande presentationer


Google-annonser