Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur du själv kan räkna ut dur och mollackord för piano/keyboard!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur du själv kan räkna ut dur och mollackord för piano/keyboard!"— Presentationens avskrift:

1 Hur du själv kan räkna ut dur och mollackord för piano/keyboard!
Ackordslära Hur du själv kan räkna ut dur och mollackord för piano/keyboard!

2 Ackord Det finns många olika typer av ackord. De två typer ni ska lära er är de två vanligaste, durackord och mollackord. Ett durackord är ett ackord som klingar ganska ”glatt”, medans mollackordet låter ”ledsamt”. För att det skall bli ett helt ackord måste du trycka ner minst tre toner samtidigt. Hur ser man om det är ett dur eller mollackord då? Durackord skrivs med bara en stor bokstav, medans mollackord skrivs med en stor bokstav följt av ett litet m!

3 Durackord När du ska spela ett durackord utgår du från grundtonen i ackordet. Grundtonen har samma namn som själva ackordet så i ackordet G är det alltså grundtonen G som du skall utgå ifrån. När du hittat den skall du räkna fyra tangenter åt höger. Den tonen du ”landar” på blir ton nummer två i ditt blivande ackord. Utgå nu från den när du till sist räknar tre tangenter till åt höger. Den du stannar på blir sista tonen i ditt durackord! Obs! Viktigt är att du aldrig räknar med den ton du står på, samt att du räknar med både svarta och vita tangenter.

4 Mollackord Även när du ska spela ett mollackord utgår du från grundtonen i ackordet. Grundtonen har samma namn som den första bokstaven i ackordet så i ackordet Am är det alltså grundtonen A som du skall utgå ifrån. När du hittat den skall du räkna tre tangenter åt höger. Den tonen du ”landar” på blir ton nummer två i ditt blivande ackord. Utgå nu från den när du till sist räknar fyra tangenter till åt höger. Den du stannar på blir sista tonen i ditt mollackord! Obs! Inte heller här skall du räkna med den ton du står på, men viktigt att du räknar med både svarta och vita tangenter.

5 Sammanfattning och exempel
För att räkna ut hur du spelar ett durackord, utgå från grundtonen och räkna först fyra tangenter och sedan tre. För mollackord gör likadant, men räkna istället först tre och sedan fyra. D G Em Cm

6 Länkar – här kan du läsa mer om ackord och musikteori!

7 Källor Bilden på framsidan är tagen från och är licencierad enligt creativ commons.


Ladda ner ppt "Hur du själv kan räkna ut dur och mollackord för piano/keyboard!"

Liknande presentationer


Google-annonser