Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ackord på piano Ett ackord består av minst tre toner som klingar tillsammans.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ackord på piano Ett ackord består av minst tre toner som klingar tillsammans."— Presentationens avskrift:

1 Ackord på piano Ett ackord består av minst tre toner som klingar tillsammans.

2 Durackord Dur = 4+3 Dur-ackord skrivs alltid med bara en stor bokstav.
D, G och A är exempel på några dur-ackord. För att räkna ut vilka toner som är med i ett dur-ackord använder vi regeln Dur = 4+3

3 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i C.
För att hitta de tre toner som ingår i ett durackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

4 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i C.
För att hitta de tre toner som ingår i ett durackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

5 2. Räkna till 4 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 4.

6 2. Räkna till 4 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 4.

7 3. Räkna till 3. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 3.

8 3. Räkna till 3. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 3. Nu har du hittat alla tonerna i C!

9 Mollackord Moll-ackord skrivs alltid med en stor bokstav med ett litet m efter. Dm, Gm och Am är exempel på några moll-ackord. För att räkna ut vilka toner som är med i ett moll-ackord använder vi regeln Moll = 3+4

10 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i Dm.
För att hitta de tre toner som ingår i ett moll-ackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

11 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i Dm.
För att hitta de tre toner som ingår i ett moll-ackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

12 2. Räkna till 3 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 3.

13 2. Räkna till 3 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 3.

14 3. Räkna till 4. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 4.

15 3. Räkna till 4. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 4. Nu har du hittat alla tonerna i Dm!

16 Dessa regler fungerar på alla dur- och moll-ackord på piano!
# betyder att tonen är höjd. Gå till den närmaste tangenten till höger (oavsett om den är svart eller vit). f# ligger här

17 Om du ska räkna ut vilka toner som ingår i F#m så letar du upp den första tonen och gör sedan precis som tidigare (Moll = 3+4).

18 b betyder att tonen är sänkt
b betyder att tonen är sänkt. Gå till den närmaste tangenten till vänster (oavsett om den är svart eller vit). Om du ska räkna ut vilka toner som ingår i Eb så letar du upp den första tonen och gör sedan precis som tidigare (Dur = 4+3).

19 Länkar http://www.gootar.com/piano/
Hjälper dig hitta ackorden på piano! För att hitta mollackorden klickar du på ”min” i listan till höger. hjälper dig hitta ackorden på gitarr Här finns massor med låttexter med ackord så du kan spela! Här finns mer om musikteori.

20 Källa: Kerstin Kallin


Ladda ner ppt "Ackord på piano Ett ackord består av minst tre toner som klingar tillsammans."

Liknande presentationer


Google-annonser