Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ackord på piano.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ackord på piano."— Presentationens avskrift:

1 Ackord på piano

2 Ackord ackord kallas det i musiken när man låter flera toner klinga tillsammans. I ackord låter man vissa bestämda toner klinga tillsammans för att de "passar ihop" eller för att uppnå någon annan musikalisk effekt. Ordet ackord kommer från det franska ordet accord som betyder 'överensstämmelse'. durackord uppfattas av de flesta som glada ackord. De klingar så här: mollackord uppfattas av de flesta som ledsna ackord. De klingar så här:

3 Durackord Dur = 4+3 Dur-ackord skrivs alltid med bara en stor bokstav.
D, G och A är exempel på några dur-ackord. För att räkna ut vilka toner som är med i ett dur-ackord använder vi regeln Dur = 4+3

4 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i C.
För att hitta de tre toner som ingår i ett durackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

5 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i C.
För att hitta de tre toner som ingår i ett durackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

6 2. Räkna till 4 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 4.

7 2. Räkna till 4 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 4.

8 3. Räkna till 3. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 3.

9 Nu har du hittat alla tonerna i C!
3. Räkna till 3. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 3. Nu har du hittat alla tonerna i C!

10 Mollackord Moll-ackord skrivs alltid med en stor bokstav med ett litet m efter. Dm, Gm och Am är exempel på några moll-ackord. För att räkna ut vilka toner som är med i ett moll-ackord använder vi regeln Moll = 3+4

11 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i Dm.
För att hitta de tre toner som ingår i ett moll-ackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

12 Nu ska vi räkna ut vilka toner som är med i Dm.
För att hitta de tre toner som ingår i ett moll-ackord gör du så här: 1. Leta upp den tangent som heter likadant som ackordet. Sätt ett X där.

13 2. Räkna till 3 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 3.

14 2. Räkna till 3 med början på den tangent som är närmast till höger om X. Kom ihåg att räkna både svarta och vita tangenter! Sätt ett X när du kommer till 3.

15 3. Räkna till 4. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 4.

16 Nu har du hittat alla tonerna i Dm!
3. Räkna till 4. Börja med den tangent som är närmast till höger, och kom ihåg att ta med både svarta och vita tangenter. Sätt X när du kommer till 4. Nu har du hittat alla tonerna i Dm!

17 Tänk på… Att spela ackorden med höger hand.
Att låta den spelade handens fingrar vara lite kupade. Att låta tummen spela den mörkaste tonen i ackordet.

18 Träna på… HJÄLP VARANDRA Durackorden (4+3): D, A, G
Mollackorden (3+4): Em, Am, Dm Att göra snabba, smidiga byten mellan ackorden D, A och Em HJÄLP VARANDRA

19 Länkar http://www.gootar.com/piano/
Hjälper dig hitta ackorden på piano! För att hitta mollackorden klickar du på ”min” i listan till höger. hjälper dig hitta ackorden på gitarr Här finns massor med låttexter med ackord så du kan spela! Här finns mer om musikteori.


Ladda ner ppt "Ackord på piano."

Liknande presentationer


Google-annonser