Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Fundera på hur lång din bro ska vara i verkligheten (gör den inte för lång, det blir svårare att hitta rätt skala för ritning och modell).  Hur bred.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Fundera på hur lång din bro ska vara i verkligheten (gör den inte för lång, det blir svårare att hitta rätt skala för ritning och modell).  Hur bred."— Presentationens avskrift:

1

2  Fundera på hur lång din bro ska vara i verkligheten (gör den inte för lång, det blir svårare att hitta rätt skala för ritning och modell).  Hur bred ska den vara? Hur många körfält? Gång/cykelbana?  Hur stor ska öppningen vara?  Hämta gärna inspiration från Internet.

3  Göta älvbron är en sexfilig klaffbro över Göta älv som förbinder Hisingen med Göteborgs fastland.  Göta älvbron är 910 meter lång och 20 meter bred.

4  Tower Bridge är en klaffbro över floden Themsen i London, Storbritannien.  Tower Bridge är 244 meter lång och 16 meter bred.  Mellan tornen är bron 61 meter lång och består av två klaffar.

5  Vi kan t.ex. välja att 1 cm på vår ritning ska motsvara 400 cm i verkligheten.  När vi avbildar sträckan 4 m på ritningen ska den alltså ritas ut som 1 cm. Det betyder att sträckan förminskats 400 gånger.  Det här kan vi skriva som att skalan är 1:400, vilket vi uttalar som "ett till fyrahundra".  Exempel: Du ska rita en bro som är 60 meter lång och 20 meter bred.  Om vi då ska räkna ut hur lång den blir på ritningen så dividerar vi brons längd och bredd i centimeter med 400 cm. Skala 1:400 6000/400= 15 cm 2000/400= 5 cm  Brons längd på ritningen blir alltså 15 cm och brons bredd blir 5 cm.  Om man tycker att det blir för stort/litet så ändrar man skalan.

6  Ofta vill ha en annan skala på sin modell än vad man har på sin ritning.  Vi utgår från förra exemplet med en bro som är 60 meter lång och 20 meter bred.  Ritningen skulle göras i skala 1:400 (längd: 15 cm, bredd: 5 cm)  Om man t.ex. vill göra modellen dubbelt så stor så måste vi minska skalan.  Skala 1: 400 betyder att 1 cm motsvarar 400 cm.  Jag vill istället att 1 cm ska motsvara 200 cm, skalan blir då 1:200.  Om vi ska räkna ut måtten på modellen så dividerar vi brons verkliga mått med 200 (eller dubblar ritningens mått).  Brons längd blir 30 cm och bredden blir 10 cm.


Ladda ner ppt " Fundera på hur lång din bro ska vara i verkligheten (gör den inte för lång, det blir svårare att hitta rätt skala för ritning och modell).  Hur bred."

Liknande presentationer


Google-annonser