Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Chaninat.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Chaninat."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Chaninat

2 Stjärnbiler Det finns tusentals stjärnbilder uppe i himlen. Stjärnbilder är stjärnor och en av dom stjärnbilderna är Karlavagnen. Karlavagnen är en av de lättaste stjärnbilderna för oss att se. Om man hittar Karlavagnen så hittar man säkert Polstjärnan. Alla tycker inte att Karlavagnen ser likadant ut. I Sverige så tycker vi att det ser ut som en stora björnen. I England så tycker man att det ser ut som Plogen. I USA den Stora skopan och i Frankrike en kastrull. I Kina tycker man att det ser ut som Kejsarens vagn. Samerna kallar den Pilbåge och i Thailand en Krokodil.

3 Solen Solen är en medelstor gul stjärna. Solen föddes i ett gasmoln för 4,6 miljarder år sedan och kommer att hålla 5 miljarder år till. Utan solen skulle det inte finnas något liv på jorden. Inuti solen blandas vätgas och helium som blir till energi. Det tar ungefär 8 minuter för solens strålar att nå fram till jorden. Då har den färdas 150 miljoner kilometer. Inuti solenskärna så är det 15 miljoner grader. Temperaturen på solens yta, Fotosfären är grader varmt.

4 Solsystem Solsystemet består av 8 planeter. Solen är i Mitten i solsystemet och är stjärna. Pluto och Sedna har också räknas som planeter men nu räknas det som dvärgplaneter. Planeterna i solsystemet är Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Alla planeter snurrar runt Solen. Det finns astronauter som åker till rymden med rymdfarkoster och tar med sig sker från rymden T ex Stenar. Det tar kort och samtidigt får de njuta av utsikten. Astronomer är de som jobbar med teleskop och rymdsonder.

5 Merkurius Merkurius är den minsta planeten och närmast solen i vårt solsystem. Merkurius är den snabbaste planeten i solsystemet den snurrar ett var runt solen på 88 dygn, och runt sin egen axel på 59 dygn. Merkurius hastighet runt solen är 48 kilometer pär sekund. Merkurius har en kärna av järn och har en massa kratrar som månen. Merkurius är lite tyngre en vår måne och större. Merkurius saknar atmosfär och är därför dålig att reflektera ljus, därför är himlen på Merkurius lika svart som på vår måne. Merkurius saknar måne. På dagen kan det bli kokhet upp till 430 grader, och på natten grader. Merkurius är synlig från Jorden men svår att upptäcka. .

6 Venus Venus är den andra planeten från Solen. Venus kallas för jordens tvilling och den är näsan lika stor som jorden. Venus klot är av sten. Venus är täckt av berg, vulkaner och slätter. Venus har en tjock orange atmosfär. Atmosfären är av koldioxid och svavelsyra. Under molntäcket kan det bli upp till 460 grader. När värmen kommer in i molntäcket så stänger Venus atmosfär in värmen. Venus är den varmaste planeten i solsystemet. Det rängnar mycket på Venus Det tar 225 dygn för Venus att snurra ett varv runt solen . Ett dygn på Venus är ungefär 243 jordiska dygn. Venus ligger 108 miljoner kilometer från solen. Man har studerat Venus för år sedan i Babylonien av astronomerna. Man har skickat flera rymdsonder till Venus. En av dom rymdsonderna var Magellan. Förr i tiden kallade samerna Venus för Guovssonásti. I Grekland så gav romarna Venus namn skönhetens och kärlekens gudinna. I Mexiko byggde indianerna ett tempel åt Venusguden.

7 Jorden-Tellus Jorden är den tredje planeten från solen. Jorden ligger Det är 150 miljoner kilometer från Solen. Jorden snurrar runt sin egen axel på 24 timmar som är ett dygn. Jorden snurrar runt solen på 365 dygn. Jorden snurrar runt Solen på 30km/sek. Det kan aldrig vara dag samtidigt på hela Jorden eller natt. Jorden har en atmosfär. I atmosfären finns syre. Atmosfären skyddar oss mot starka solstrålar från solen så det inte blir för varmt och den stänger in värmen i Jorden så det inte blir för kallt. I atmosfären finns också moln. Molnen drar upp vattnet från hav och sjöar. När molnet blir mörk och svart så börjar det regna. När vita moln och svarta moln träffas blir det åska och blixt. Jorden står inte helt rakt men det lutar lite. Jorden lutar ungefär 23 grader. Jorden betyder Tellus på Latin. Tellus var en jordgudinna i den romerska mytologin. Nordpolen och Sydpolen är de kallaste platserna på Jorden. Där kan det bli upp till -88 grader kallt. De varmaste platserna på Jorden är vid ekvatorn som är mitten på Jorden. Långt in i Jorden finns magma och över magman finns jordskorpor som kan spricka. När jordskorpan spricker kommer magman ut då bildas det en vulkan. Sen kommer magman ut vulkanen då kallas det för lava.


Ladda ner ppt "Rymden Chaninat."

Liknande presentationer


Google-annonser