Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PLANETEN JORDEN Johan Lennestål.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PLANETEN JORDEN Johan Lennestål."— Presentationens avskrift:

1 PLANETEN JORDEN Johan Lennestål

2 Jordens rörelser (Sidor 90-93)
Jorden snurrar runt sin egen axel. Denna axel är en tänkt linje som går från nordpolen rakt genom jordklotet till sydpolen. Ett varv runt den egna axeln tar 24 timmar, ett dygn. När jorden är vänd mot solen är det dag och när jorden är vänd från solen är det natt. Jorden rör sig också i en bana runt solen. Ett varv runt solen tar 365 dygn och 6 timmar=ett år. Lyser solstrålarna med en sned, liten vinkel på jorden blir temperaturen lägre. Kallt klimat. När solstrålarna träffar jordytan vinkelrätt, står solen i zenit. Detta sker mellan vändkretsarna. Varmt klimat.

3 Solen står i zenit (sid. 91)
Den heta temperaturen vid ekvatorn, i tropikerna, beror på att solen står högt på himlen hela året. Solstrålarna träffar jordytan rakt uppifrån och varje kvadratmeter blir mycket varm. Föremål avger inga skuggor bakom sig!

4 KARTAN (sid. 8-9) Den enda sanna bilden av jorden är jordgloben.
Eftersom jorden är ett klot är det omöjligt att avbilda den korrekt på en plan yta! Avstånden och ländernas area blir inte riktiga på en ”platt karta”. Om man liknar jorden vid en cylinder och sedan ”plattar ut den” blir felen större ju längre bort från ekvatorn man kommer. Grönland, som är ca 2,5 gånger större än Nya Guinea, blir ca 20 gånger större på en sådan typ av karta!

5 Mercators kartprojektion

6 Väderstrecken (sid. 15)

7 Vanliga kartor:Terrängkartan Skala 1:50 000 (sid. 16-17)

8 Fastighetskartan Skala 1:10 000

9 Hur framställs kartor? (Sid. 18-19)
Flygfoton och satellitbilder ligger till grund för kartframställning. Information från satelliter sänds till jorden som bearbetas i datorer till kartbilder. Kartografi. Lantmäteriet.

10

11 Satellitbilder

12 Flygbilder

13 Google Earth Ett kartprogram/IT-vertyg som tar dig var som helst i världen! Består av satellitbilder och flygbilder som har sammanfogats till en virtuell jordglob. Vad kan man använda Google Earth till? 1. Titta på kartor och vyer över landområden. 2. 3D-byggnader. 3. Vägbeskrivningar mellan två platser. 4. 3D-bilder över haven. 5. Kan användas i krigföring? 6. Väderkartor 7. Titta på gator, människor. Problem med anonymitet och intrång i människors integritet?


Ladda ner ppt "PLANETEN JORDEN Johan Lennestål."

Liknande presentationer


Google-annonser