Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen

2 Abraham Kanaans land Sara Hagar Ismael Isak

3

4 MOSE Egypten Slavar Brinnande buske Tio plågor Röda havet Sinai

5 Kaanans land

6 De tio Budorden Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig. Du skall inte dräpa. Du skall inte begå äktenskapsbrott. Du skall inte stjäla. Du skall inte vittna falskt mot din nästa. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans tjänare eller hans tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

7 Guds utvalda folk Abraham utvald Moses – lagen
Inte moraliskt bättre än andra folk Oförklarlig kärleksgärning från Gud

8 Templen 900-talet f.v.t. Jerusalem Förstörs – 70 e.v.t Synagogan

9 Torah, Talmud och Siddur
Gamla testamentet De fem moseböckerna Lagen / läran Lärdom

10 Högtider Sabbaten Rosh Hashana Chanukka Pesach

11 Traditioner Tallit Kippa Shofar Bar och Bat Mitzvah

12 Mat Regler för mat (kashrut) – för att kropp och själ skall må bra
Får t.ex. äta får, ko, teoantilop, stenbock... Alltså djur som har fyra klövar som är delade och idisslar. Särskild typ av slakt (halspulsådern) Ej tillåtet att äta: Svin, hare, häst, ål, skaldjur och blodmat. Man får inte blanda kött och mjölkprodukter. Dubbla uppsättningar av tillagnings- och serveringkärl.

13 Synagoga Samlingsplats, judiska gudstjänstlokalen
Arken – förvaring av torah-rullarna, vänt mot Jerusalem Ett ljus som aldrig slocknar. Bord/pulpet för torah-rullarna Åttaarmade ljusstaken

14 Riktningar Ca 15 miljoner judar i världen idag Ortodoxi – renlärighet
Ultra-ortodoxa ca 0,5 miljoner Reformjudendom Konservatism Liberala judendomen

15 Diasporan Förskingringen
Getton – det första i Europa uppförs 1516 i Venedig Emancipationen – judar får återigen rättigheter

16 Antisemitism Tidig antisemitism handlade om att judarna inte dyrkade de romerska gudarna. Uppror mot den romerska överhöghet ledde till att judar tvingades in i speciella kvarter. Kristna kyrkan började tidigt framhålla judar som ”gudsmördare”. Man ansåg att de var ansvariga för Jesus död. Korstågen hade till syfte att befria heliga platser. Men ledde till att judar och muslimer dödades när t.ex. Jerusalem intogs. Så många judar dödades så påvarna tvingades utfärda order som förhindrade att judar dödades.

17 Antisemitismen Judar anklagades under medeltiden för diverse saker så som att de stal nattvardsbröd och stack knivar i det för att symboliskt korsfästa Jesus igen. Man fick inte heller tillhöra skrån om man inte var kristen. Under 1700-talet fick judar mer rättigheter. Bl.a. i Sverige fick de rätten att bosätta sig var de ville från 1870.

18 Fortsättning… Hitler spred under sin kampanj och efter vinsten i valet. Propaganda som framställde judarna som orsaken till förlusten i WW1 men också anledningen till könsjukdomar, kapitalism och social orättvisa bl.a. Enligt FN dog ca sex miljoner judar under WW2 Antisemitismen idag: I Ryssland finns det grupper som hävdar att judarna är orsaken till den ekonomiska problematiken Nynazistiska grupper försöker förneka att förintelsen har ägt rum Även fanatiker i olika religioner sprider propaganda som är antisemitisk.

19 Sionism Judisk nationalism Theodor Herzl
Judiska namnet på staden Jerusalem, men även symbolen för hemlandet. Drömmen om ett eget land Långt ifrån alla judar vill samma ska med sionismen eller stödjer den.

20 Landet Israel 14 maj 1948 utropas staten Israel
7,2 miljoner invånare, var av de flesta är judar.


Ladda ner ppt "Judendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser