Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Smittskydd Skåne INFORMERAR

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Smittskydd Skåne INFORMERAR"— Presentationens avskrift:

1 Smittskydd Skåne INFORMERAR
Anna Karlsson; Lena Melchert-Cacia; Magdalena Nilsson; Mattias Waldeck: Smittskydd Skåne

2 Anmälan till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen (2004:168)
1. Vid konstaterat fall av klamydia eller övrig anmälningspliktig sjukdom Smittskyddsanmälan (SmiNet-anmälan) 2. Anmälan avseende person som inte inställt sig för undersökning, inte kunnat identifieras eller kontaktas, m.m. Anmälan till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen (2004:168)

3 SMITTSKYDDSANMÄLAN

4 SMITTSKYDDSANMÄLAN SmiNet
I och med den nya Smittskyddslagen, som kom 1 juli 2004, ändrades rutinerna vid anmälan av allmänfarliga och övriga anmälningspliktiga sjukdomar. Smittskyddsanmälan görs via SmiNet, på en elektronisk blankett direkt via datorn eller med hjälp av SmiNets pappersblankett. SmiNet är ett nationellt system för rapportering av anmälningspliktiga sjukdomar till SME och SMI. Smittskydd Skåne

5 För elektronisk anmälan krävs att din mottagning/vårdcentral/klinik har ett specifikt SmiNet-lösenord. Ni kan kontakta Smittskydd Skåne via e-postadress:

6

7

8

9 När du valt en diagnos i menyn ovan, kommer formuläret för denna diagnos att visas.

10 Vad ska fyllas i? Obligatoriska uppgifter (avseende klamydia):
Nytt fall eller kompletterande uppgifter Typ av patient-ID Ålder och kön Lab nr Diagnosdatum Sannolikt smittland Givna förhållningsregler Om smittspårning påbörjats (om nej, varför) Uppgifter om ansvarig läkare

11 Vad ska fyllas i? Vad är patient-ID?
Enligt smittskyddslagen skall samtliga sexuellt överförda infektioner anmälas med en sk. rikskod. Fullständiga personnummer får inte användas på dessa anmälningar. Rikskod är en kod baserad på personens personnummer och innehåller födelseår samt de fyra sista siffrorna i. Till exempel:

12 Vad ska fyllas i? Grund för diagnos Mer uppgifter (avseende klamydia):
TÄNK PÅ ATT: det är inte alltid man har alla uppgifter, men då är det viktigt att man förklarar det under övrig information. En väl ifylld smittskyddsanmälan, där inte bara de obligatoriska rutorna är ifyllda, är guld värd för oss på Smittskydd Skåne Grund för diagnos Typ av infektion Orsak till diagnosen

13 ANMÄLAN TILL SMITTSKYDDSLÄKAREN

14 Skickas till Smittskydd Skåne
Inställer sig ej för undersökning, m.m. Skickas till Smittskydd Skåne

15

16 Anmälan till smittskyddsläkaren enligt SmL (2004:168): avseende person som inte inställt sig för undersökning, inte kunnat identifieras eller kontaktas, eller vid överträdelse av förhållningsregler. Anmälan om byte av behandlande läkare m.m. enligt smittskyddslagen (2004:168)

17

18

19

20 Att göra innan ni skickar till oss:
- 2 brev och telefonsamtal Anmäl till Smittskydd Skåne, då personen inte inställt sig för undersökning efter detta, och/eller om ni ej kan få bekräftat att personen testat sig. Vid oidentifierad person - Sökt efter uppgifter i samtliga register Anmäl till Smittskydd Skåne, då ni inte kan identifiera eller kontakta personen men bedömer att det finns tillräckliga uppgifter för fortsatt arbete (t.ex. namn och telefonnummer)

21 ratsit.se upplysning.se
Tips på bra Internetsidor att leta på: Google facebook eniro.se ratsit.se upplysning.se infotorg.se hitta.se

22 Tack för idag! Tentamen kommer via mail, om cirka två veckor.


Ladda ner ppt "Smittskydd Skåne INFORMERAR"

Liknande presentationer


Google-annonser