Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

EU europeiska unionen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "EU europeiska unionen."— Presentationens avskrift:

1 EU europeiska unionen

2 Västvärlden Västvärlden: Nordamerika och Europa.
Demokrati är viktigt för oss i västvärlden. Att få säga vad vi tycker om det som påverkar oss i samhället, men också respekt för andras åsikter. Vi tänker också att ju fler som tänker till, desto bättre blir det. En person kan inte kunna allt eller förstå alla situationer. Två världskrig under 1900-talet är ett dåligt facit för Europa. Hur kan vi undvika krig igen?

3 Idag är länder beroende av varandra
Ekonomiskt Politiskt Militärt Miljöfrågor

4 Internationella relationer
Internationella relationer - kontakter mellan länderna, allt från musik och kultur till handel och politik. Vi måste samarbeta, samtidigt konkurrerar (tävlar) vi med varandra. Det krävs tydliga regler för hur demokratin ska fungera, annars kan man inte samarbeta. Det krävs engagerade medborgare. Som inte tröttnas fast besluten fattas långt bort.

5 Vem gör vad? Nr 1 Kommisionen ansvarar för att komma med förslag till lagar men också se till att lagarna genomförs i de olika länderna. Nr 2 Parlamentet debatterar förslagen och kan kräva att de görs om. På så vis är de med i beslutsprocessen. Nr 3 Ministerrådet fattar beslut. Här sitter de olika ländernas ministrar. Diskuteras en jordbruksfråga, ja då är det de olika ländernas jordbruksministrar som sammanträder.

6 Vem är vem? Kommissionens ordförande: José Manuel Barrosso
Europeiska rådets ordförande: Herman Van Rompuy EU:s utrikesrepresentant: Cathrine Ashton


Ladda ner ppt "EU europeiska unionen."

Liknande presentationer


Google-annonser