Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livshjulet TA REDA PÅ HUR DITT LIV SER UT JUST NU.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livshjulet TA REDA PÅ HUR DITT LIV SER UT JUST NU."— Presentationens avskrift:

1 Livshjulet TA REDA PÅ HUR DITT LIV SER UT JUST NU

2 Vad är livshjulet?  Livshjulet innehåller områden som är viktigt för människor.  Det kan exempelvis vara: - Karriär. Arbete. - Pengar. Materiella tillgångar. - Hälsa. Välbefinnande. - Vänner och familj. Andra viktiga personer, t.ex. arbetskamrater och den egna ledaren. - Personlig och yrkesmässig utveckling. - Fritid och hobby. - Fysisk miljö. - Religion och/eller andra väsentliga värderingar.

3 Livshjulet uppbyggnad

4 Vem bestämmer vilka områden som ska vara med?  Det är DU som avgör och räknar upp vad som är viktigt i livet. Och gör en prioritering.  Allt kan upplevas som viktigt och då kan man ställa sig frågan: Vad är då det viktigaste av det viktiga? Vad bör jag lägga mer tid på, och vad bör jag lägga mindre tid på? OmrådePrioritering Kärlek4 Arbete3 Ekonomi2 Hälsa1 Familj/ vänner 5 Personlig utveckling 6

5

6 Vad ska man tänka på?  Finns balans och harmoni mellan olika sidor av livet?  Vad behöver du ändra på för att livet ska bli på det sätt som DU vill att det ska vara?  Vad behövs för ett fullvärdigt liv?  Hur ser DIN 10:a UT?

7 Tips för ett fullvärdigt liv.  Negligera inte hälsan. Du behöver avsätta tid för att motionera och äta sunt för att må bra.  Att säga ja betyder att säga nej till något annat område i livet.

8 Plan för ett gott liv.  Det goda livet består av två huvudsakliga faktorer: - Ett meningsfullt liv - balans/harmoni

9 Ett meningsfullt liv.  Ett meningsfullt liv = subjektivt och personligt val.  Det som är högsta lycka för en människa, behöver inte vara det för en annan. Det beror på vilka värderingar man har.  Vad är det som människan ”måste ha”, bortsett från mat, kläder för att bli lycklig?  Var och en måste komma fram till vad som betyder mest för denne. Och komma på HUR man ska få in mer av detta i vardagen.  Blir medveten om vilka värderingar man har och får också större uppmärksamhet på vilka val man har.  När valen stämmer överens med det man värderar högst, känns livet mer tillfredsställande.

10

11 Balans och harmoni  Brist på balans leder ofta till att man känner sig missnöjd med tillvaron och vill ha en förändring.  Viktigt att stanna upp och reflektera över sitt liv.  Vanlig upplevelse att det finns ett gap mellan egna önskemål och hur livet ser ut i verkligheten.

12


Ladda ner ppt "Livshjulet TA REDA PÅ HUR DITT LIV SER UT JUST NU."

Liknande presentationer


Google-annonser