Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014."— Presentationens avskrift:

1 Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014

2 Att arbeta i EU  EU/EES-medborgare får arbeta i EU-länder utan arbetstillstånd.  Varaktigt bosatta i Europa får arbeta i andra EU-länder.  För icke EU-medborgare krävs arbetstillstånd.

3 Rättigheter och villkor Du har rätt att söka jobb, arbeta och starta företag i annat EU-land. Reglerna gör att du har rätt till samma lön, arbetsvillkor, facklig organisering och andra former av arbetsrelaterade villkor som medborgarna har i det landet du arbetar.

4 Varaktigt bosatt • Personer som har bott i minst fem år i ett EU- land med uppehållstillstånd kan ansöka om att få status som varaktigt bosatt i det landet. Den som får status som varaktigt bosatt får ett särskilt EG- uppehållstillstånd som innebär att personen har vissa rättigheter som liknar de som en EU- medborgare har. Det ger personen större möjligheter att flytta till ett annat EU-land för att till exempel arbeta eller studera.

5 Arbetstillstånd  Arbetstillstånd söks när man fått ett arbete. Antingen söker arbetstagaren eller arbetsgivaren. Regler varierar från land till land.

6 Fack & A-kassa  Inom norden får man behålla svenska a- kassan i upp till fem år.  Inom Europa gäller andra regler.  Tillhör facket i det landet man arbetar i.

7 Bidrag  Flyttbidrag: Fyllt 25 år och arbetslös  Pendlingsstöd  Bidrag för intervjuresa: max 2500kr.

8  Eures syfte är att tillhandahålla information, rådgivning och rekryterings-/placeringstjänster (arbetsförmedling) för arbetstagarna och arbetsgivarna samt för alla som önskar dra fördel av principen om fri rörlighet för personer.

9 Eures tjänster • Eures-portal www.eures.europa.eu www.eures.europa.eu • Eures-rådgivare. Eures har ett personalnätverk med drygt 850 Eures- rådgivare över hela Europa som dagligen är i kontakt med arbetssökande och arbetsgivare. • Eures i gränsregioner

10

11

12 Europeiska Socialfonden(ESF)  ESF är Europas viktigaste instrument för att stödja jobb, hjälpa folk att få bättre jobb och säkerställa rättvisare arbetstillfällen för alla EU-medborgare

13 ESF-finansieringen på 10 miljarder euro per år förbättrar sysselsättningsmöjligheterna för miljontals européer, särskilt de som har svårt att få arbete. http://ec.europa.eu/esf/home.jsp?langId=sv

14

15 Pierre Schellekens EU-kommissionen

16 •26 miljoner arbetslösa i EU •1,5-2 miljoner lediga jobb

17

18 Åtgärder  Lättare att flytta, få praktik.  Förlängning av A-kassan från nuvarande 3 månader till 6 månader.  Utbildning (brist inom IT-sektorn).  Vidareutbildning av ungdomar.  Ungdomssysselsättningintiativet får 3,4 miljarder euro år 2014


Ladda ner ppt "Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014."

Liknande presentationer


Google-annonser