Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven."— Presentationens avskrift:

1 Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven. Maskinen finns i olika storlekar och utföranden och man väljer maskin efter hur mycket och var det ska bilas (ivägg eller i golv). Vid håltagning i golvbjälklaget, så väljer man en större, tyngre och mer effektfull maskin. Sker håltagnigsarbetet däremot i en vägg, väljs en lättare maskin av ergonomiska skäl. I dag finns även robortar som är utrustade med bilningsutrustning för större arbeten så som rivning eller bilning i tak.

2 Säkerhet Håltagning är ett bullrigt och smutsigt arbete och därför
Bygg & Anläggnings programmet Säkerhet Håltagning är ett bullrigt och smutsigt arbete och därför Är det viktigt att använda den personliga skydds- Utrustningen. Förutom hörselskydd, handskar och skyddsglasögon ska man använda andningsskydd. Vid bilningsarbeten frigörs mycket dammpartiklar som är skadliga för lungorna, det finns dammsugarutrustning på de flesta maskiner, använd den. Bilningsmaskinen stöter med ett mejselverktyg och avverkar på så sätt delar av tegel- eller betongmaterialet. Små stötimpulser som inte går att få bort från maskinen vilka fortplantar sig till din hand och arm och som på sikt är skadligt. Därför får man bara använda bilningsmaskinen vissa timmar per dag.

3 Bilningshammaren är en handhållen maskin som finns i olika storlekar och utföranden.
De kan vara eldrivna eller tryckluftsdrivna. Det finns kombinationsmaskiner, med inbyggd borrhammarfunktion. Bilningshammaren används till håltagningsarbeten i tegel – och betongkonstruktioner. Den kan även användas För att ta bort kakelplattor och andra material- lager från tegel- och betongstommar. Till bilningsmaskiner finns ett antal Olika verktyg (mejslar) att välja bland och valet beror på bilningsarbets art.

4 Skydd och säkerhet Bilningshammare
Att arbeta med håltagnings- och bilningsarbeten är ett tungt arbete och därför är arbetstekniken viktig. Det gäller att stå stadigt och ha god balans under arbetets gång och undvika att sträcka på sig för mycket. Sker arbetet från en arbetsbock är det ännu viktigare att tänka på arbetsställningen. Håll alltid i maskinen med båda händerna. Bilningsarbeten från stege får inte ske. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på att ljudnivån är hög då man bilar, använd hörselskydd. Tänk på att dessa maskiner kan ge vibrationsskador. Använd dammsugarutrustning om det finns att tillgå.

5 Skötsel och underhåll Att sköta om maskinerna är både klokt och ekonomiskt. En välskött maskin krånglar mindre och sparar därför både tid och irritation för byggnadsarbetaren. Den håller också längre och blir därför mer ekonomisk för den som äger maskinen. Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera kablar och kontakter på de eldrivna och slangar om maskinen är tryckluftsdriven. Förvara maskinen i maskinlådan för att förhindra skador på den. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.

6 Tryckluftsspett Användning
Det är en maskintyp som drivs med tryckluft och är kraftfull i sin slagenergi. Den finns i viktklasser 15 – 45 kg. Användning Den här maskinen är lämplig för bilning i plattor, valv, fundament och andra betongkonstruktioner,. De är tunga och klumpiga i sin konstruktion och används helst för arbeten på horisontellt underlag. Maskinen kan också monteras på hjulburna stativ för omfattande bilningsarbeten i golv och även monteras på speciella borriggar för bilnings- och borrningsarbeten I tak.

7 Skydd och säkerhet Tryckluftsspett
Att arbeta med bilningsarbeten är tungt och därför är arbetstekniken viktig. Försök att stå stadigt och ha god balans under arbetets gång och undvik att belasta axlar och Rygg Tänk ergonomiskt. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på den höga ljudnivån, använd hörselskydd. Tänk på att dessa maskiner orsakar vibrationsskador vid långvarigt användande. Använd dammsugarutrustning eftersom arbetet dammar mycket. Tänk på arbetsmiljön.

8 Skötsel och underhåll Att sköta om maskinerna är både klokt och ekonomiskt. En välskött maskin krånglar mindre och sparar därför både tid och irritation för byggnadsarbetaren. Den håller också längre och blir därför mer ekonomisk för den som äger maskinen. Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera kablar och kontakter på de eldrivna och slangar om maskinen är tryckluftsdriven. Förvara maskinen i maskinlådan för att förhindra skador på den. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.

9 Mejselhammare Användning
Mejselhammaren är en tryckluftsdriven maskin för mindre bilningsarbeten. Den kan vara utrustad med rakt eller böjt skaft för att underlätta arbetet och ge en bättre arbetsställning. Användning Mejselhammaren används för skrotningsarbeten i b.la. tak- och golvvinklar efter avformning av betongkonstruktioner. Den är bra till att hacka bort kakel, klinkers och fästmassor från väggar och golv, samt att ta bort plast- och linoleummattor. Man kan använda den till flera olika ändamål, därför finns flera olika verktyg till den.

10 Skydd och säkerhet Mejselhammare
Kolla med arbetsledaren om det finns asbest i byggnaden. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på den höga ljudnivån, använd hörselskydd. Tänk åp att dessa maskiner orsakar vibrationsskador vid långvarigt användande. Använd dammsugarutrustning eftersom arbetet dammar mycket. Tänk på arbetsmiljön.

11 Skötsel och underhåll Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera slangar. Gör en översyn på kompressorn. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.


Ladda ner ppt "Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven."

Liknande presentationer


Google-annonser