Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Södertälje i Almedalen 29-30 juni. Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Södertälje i Almedalen 29-30 juni. Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik."— Presentationens avskrift:

1 Södertälje i Almedalen 29-30 juni

2 Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik Jag vill bjuda in dig till Södertälje kommuns seminarier i Almedalen, jag är säker på att det kommer att vara ett av de mera spännande arrangemangen under veckan i Visby. Havsutsikt, dryck och enklare förtäring utlovas! För bakgrund om Södertäljes utgångspunkter se nedan. På årets upplaga av Almedalsveckan kommer vi måndag den 29 juni klockan 15.00 arrangera vår egen variant av Draknästet på briggen Tre Kronor, kajplats 10 norr i Visby hamn. Moderator för diskussionen är Alice Bah – Kuhnke. Deltar gör Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson, Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz och Manpowers affärsutvecklingsdirektör Hans Lindholm. Målet är att Södertäljes kommunalråd ska övertyga en panel av ”investerare” att ”satsa” i Södertälje. ”Investerarna” ställer därefter kommunalråden inför tuffa frågor utifrån vad de kräver för att de ska satsa i Södertälje. Flyktingfrågan är här central utifrån ett demografiskt kompetensperspektiv för att säkra kommunen förmåga till långsiktig tillväxt. Årets seminarium är en fortsättning på Södertäljes uppmärksammade satsning från 2008 års Almedalen där kommunen deltog under konceptet ”Vi bemannar Sverige”. Det andra seminariet är ett frukostseminarium som äger rum tisdag den 30 juni på Jodå Bar & Matsalar 8.30 på tisdag morgon. Där presenterar vi vårt unika samarbete att starta upp ett bemanningsbolag med Manpower samt avslöjar ett nytt spännande samarbete med ett stort svenskt bolag med deltagande från företagets VD. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Vi ses där! Xxxxx Yyyyy, Kommunalråd (x), Södertälje Kommun

3 Södertälje..... jag är säker på att du har uppmärksammat hur vi hamnat i fokus pga. flyktingsituationen. Södertälje är (förmodligen) den plats (en av de platser som) i västvärlden som de senaste åren tagit emot flest flyktingar från Irak i förhållande till sin folkmängd En av våra viktigaste insikter utifrån våra erfarenheter är att hela samhället måste bli bättre på att ta tillvara resursen och potentialen hos människor som kommer till Sverige. Det tar idag över 7 år för en manlig flykting att komma i egen försörjning, nästan 10 år för en kvinna. I Södertälje försöker vi därför skapa nya och innovativa sätt att arbeta med dess frågor utifrån insikten att vi faktiskt sitter på framtiden, såväl för vår kommunala verksamhet som för vårt näringsliv. Årets seminarium är en fortsättning på Södertäljes uppmärksammade satsning från 2008 års Almedalen där kommunen deltog under konceptet ”Vi bemannar Sverige”. Vi lyfte då fram att det stora inflödet av flyktingar från Irak till Södertälje de facto gjort oss till Sveriges största bemanningsföretag. Kommunen förväntas etablera 1000 nya personer per år på den lokala och regionala arbetsmarknaden. Förra årets koncept ledde senare också till att vi tillsammans med Manpower faktiskt startade ett bemanningsföretag för att bland annat etablera flyktingar på arbetsmarknaden. Utav de flyktingar som kommer till Södertälje har 40 % universitetsutbildning och majoriteten är i åldern 20 -39 år. Detta har ställt kommunen inför stora utmaningar som kommunen valt att anta genom en policy och handlingsprogram där vi själva kraftig förändrat vårt hur vi ser och arbetar med flyktingar. Att bara göra detta lokalt i Södertälje räcker dock inte då situationen är beroende av attityder och regler i det omgivande samhället. Det andra benet i vår policy är därför lobbying och opinionsbildning och det är där Almedalen kommer in.

4 Vår satsning under 2008 tog oss till amerikanska kongressen, öppnade upp samarbete med alla typer av aktörer, från den amerikanska ambassaden till Manpower och andra kommuner, myndigheter, departement och media. För detta belönades också Södertälje kommun kommunstyrelseordförande med juryns hederspris i 2008 års upplaga av ”Årets lobbyist”. Så gott som alla stora internationella medier har rapporterat från Södertälje under 2008 -2009 vilket gjort Södertälje till världens mest kända svenska kommun. Vi har påverkat förslag till lagstiftning, startat bemanningsföretag med Manpower och tryckt på för att USA öppna upp sina gränser för flyende kristna irakier med mycket mera men det är inte nog. Situationen på arbetsmarknaden kräver mer! Med fler arbetssökande ökar arbetsgivarnas krav på språkförmåga och tidigare (svensk) arbetserfarenhet. Nya hinder sätts upp, utveckling går åt fel håll. Utvecklingen är både ett hot för de som flytt till Sverige men också för ekonomin i de kommuner som solidariskt tagit emot flyktingarna då det blir allt svårare för flyktingarna att bli självförsörjande. För att ändra detta krävs en ändrad attityd på arbetsmarknaden till personer som inte är födda i Sverige. Vi måste därför fortsätta att gå före genom opinionsbildning men även genom konkreta samarbeten (något vi kommer att fokusera i vårt andra seminarium i Almedalen). Södertälje kommer därför att fortsätta skapa nya och innovativa sätt att arbeta med dess frågor utifrån insikten att vi faktiskt sitter på framtiden, såväl för vår kommunala verksamhet som för vårt näringsliv.


Ladda ner ppt "Södertälje i Almedalen 29-30 juni. Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik."

Liknande presentationer


Google-annonser