Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konsumtion och materialåtervinning av papper med producentansvar samt andel materialåtervinning i % av konsumtion, 2009 1 000 ton Återvinning av pappersprodukter.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konsumtion och materialåtervinning av papper med producentansvar samt andel materialåtervinning i % av konsumtion, 2009 1 000 ton Återvinning av pappersprodukter."— Presentationens avskrift:

1 Konsumtion och materialåtervinning av papper med producentansvar samt andel materialåtervinning i % av konsumtion, 2009 1 000 ton Återvinning av pappersprodukter har pågått länge. Returpapper är en eftertraktad råvara för pappersproducenterna och ett viktigt komplement till färskfiber från skogen. Förbrukningen av returpapper i Sverige ökar snabbare än pappersproduktionen. Främst har tillverkarna av tidningspapper och wellpappmaterial ökat användningen. Insamlingen har också stigit, men den inhemska tillgången täcker inte behovet, utan ungefär en tredjedel av förbrukningen täcks av import. Sverige har lagstadgat producentansvar för tidningar och tidskrifter samt förpackningar av wellpapp och av papper, papp och kartong. För insamling av kontorspapper finns en frivillig överenskommelse. Sammantaget för dessa pappersslag insamlades år 2009 drygt 80% av konsumtionen och användes för tillverkning av nytt papper. Returpapper används i bestämda kvaliteter och för bestämda ändamål. I Sverige hade vi år 2009 en inblandningsgrad på 17 procent i genomsnitt, dvs. använt returpapper i procent av produktionen. Sverige har en hög insamlingsgrad (73 procent) men – jämfört med många andra länder – låg inblandningsgrad (17 procent). Det hänger samman med att produktionen av papper i Sverige till övervägande delen exporteras, och utgör bas för insamling av returpapper i exportländerna. Källa: Materialbolagen, Skogsindustrierna


Ladda ner ppt "Konsumtion och materialåtervinning av papper med producentansvar samt andel materialåtervinning i % av konsumtion, 2009 1 000 ton Återvinning av pappersprodukter."

Liknande presentationer


Google-annonser