Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Religionens namn Kristendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Religionens namn Kristendomen."— Presentationens avskrift:

1 Religionens namn Kristendomen

2 Religionens gudssyn Gud är en enda, men han har uppenbarat sig som den Treenige, som tre personer. Treenighetens mysterium är det mysterium, som står i mitten av den kristna tron och det kristna livet. Treenigheten är en enda. De gudomliga personerna, Fadern, Sonen och Anden, är verkligen skilda från varandra, de står i relation till varandra. Faderns verk är speciellt skapelsen, Sonens verk frälsningen och den Helige Andes verk att göra tron levande och leda oss till hela Sanningen. Dock verkar ingen av personerna på egen hand, utan där Fadern är, där är också Sonen och Anden.

3 Religionens människosyn
Människan är skapad till guds avbild och är därmed unik bland allt levande. Hon har en fri vilja men har också ett ansvar och en uppgift att förvalta guds verk. Människan slits mellan gud, det goda, och djävulen, den onda makten som kan fresta henne. djävulen beskrivs i bibeln som en av guds änglar som vänder sig emot honom. Eftersom Gud är allsmäktig kommer han besegra det onda. Människan är en del i denna kamp.

4 Religionens kännetecken, symboler, riter m.m.
Korset – latisnkst kors, ortdoxt kors, taukors, keltiskt, egyptiskt kors Eva& Adam Bibeln Jungfru Maria& Jesusbarnet Ikoner, målade av främst jungfru maria, och kristus. Dopet, konfirmationen, nattvarden, sakramenten, äktenskapet, död& begravning. Högtider- påskdagen= jesus uppstod kristi himmelfärd= jesus uppsteg till himlen. Pingstdagen= heliga andens dag. Juldagen= jesus födelsedag.

5 Religionens historiska uttryck
Enligt kristendomen som utgår från evangelietexterna, föddes jesus någon gång mellan år 7 och år 4 före vår tideräkningsbörjan. Vi vet inget säkert om jesus liv innan han blev avrättad av romarna vid ca 35 års ålder. Jesus var jude och han predikade efter att ha blivit döpt av johannes döparen. Som kristen anser man att jorden skapades genom att gud skapa den. Han skapade den på 6 dagar och vilade den 7.

6 Religionens uttryck idag
Kristendomens inflytande över samhällets funktioner har minskat i vår tid. Hur är det att leva som kristen? Kristendomen är den skriftreligionerna som är mest splittrad i olika kyrkor och samfund. Det är också spridd över hela världen och finns i många olika kulturer och samhällen. Men för alla kristna gäller bibeln som rättesnöre. I bibeln finns anvisningar för hur en kristen bör leva sitt liv.

7 Religionens uttryck i Sverige
Statisktikt tillhör en majoritet av befolkningen något slags kristet samfund, men många är passiva medlemmar. Svenska kyrkan omfattar nästan 80% av befolkningen. Samhället moral och etik som kommer till uttryck i våra lagar och i vårt umgänge med varandra baseras fortfarande på kristna värderingar om vad som är rätt och fel. Men dessa värderingar är inte enbart kristna det tillhör de flesta religioner och livsåskådningar.

8 Religionens uttryck i världen
Kristendomen är spridd över hela världen. Ungefär 1 miljarder människor lever i samhällen där den kristna religionen anses dominera. Kristendomens budskap är gemensamt för alla. Skillnader i kult och trosuppfattning tonas ner och man kan se en större öppenhet mot andra religioner.

9 Hur påverkar religionen olika individer inom religionen
Hur påverkar religionen olika individer inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt för olika individer (kvinna, man, homosexuell, rik, fattig eller av olika etnisk härkomst)? Män= högre lön än kvinnor. kvinnor= lägre lön än män för samma arbete. Homosexuella= ansågs som en sjukdom framtill man får gifta sig och skaffa barn.

10 Hur kan religionen hänga ihop med identiteten man får som troende inom den religionen? På vilka olika sätt kan man handla för att förstärka sin identitet inom religionen? -man döps, man dör och begravs, man gifter sig , i , man kan i Sverige gifta sig om man är homosexuell, man firar jesus inom olika högtider.

11 Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen
Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt i olika grupper? Den romerskkatolska kyrkans präster lever i celibat alltså sexuell avhållsamhet. De ortodoxa kyrkorna är nationella, och kopplade till respektive land. Patriarkerna i Aten,Moskva, och Konstantinopel, fick tidigt ledande funktioner.

12 Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande
Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande? Hur kan det se ut där på olika sätt? USA – Trump har som exempelvis förbjudit abort för att man ska icke döda. Italien – att vara homosexuell är inte tillåtet men de är dock mer accepterat i USA. Preventivmedel får man använda men de är inte riktigt accepterat, man pratar helst inte om det öppet.

13 Vilka etiska begrepp kan passa in i religionens grundtankar och förklara varför?
Pliktetik- ”du skall icke döda”, Konsekvensetik- ” inom konsekvenstiken får aldrig någons lycka köpas på” bekostnad av en annan persons lidande”

14 Använd dygdetiken och några fler etiska begrepp när ni tillsammans resonerar kring vad det perfekta samhället skulle vara enligt religionen. Dygdetik: man ska gå efter att vara en bra människa och följa jesus riktningar. Pliktetik/ regeletik: dina handlingar är de rätta om de styrs av fastställda regler eller plikter ex. ”du ska inte döda” oavsett vad. Konsekvensetik: det handlar om att välja det som vi tror får det bästa resultatet. Som kristen ska du inte döda, inte stjäla.


Ladda ner ppt "Religionens namn Kristendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser