Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Etik (& moral) Hur vi ska vara mot varandra Vad som är rätt och fel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Etik (& moral) Hur vi ska vara mot varandra Vad som är rätt och fel."— Presentationens avskrift:

1

2 Etik (& moral) Hur vi ska vara mot varandra Vad som är rätt och fel.

3 Filosofi Filosofi = kärlek till vishet och kunskap Filosof = person som försöker förstå livet

4 Diskutera i par! Får man säga vad som helst? Var det bara Peter som gjorde fel?

5 Diskutera i par 2! Vad innebär citatet? Går det att leva så? Gör du det? Lös fall 1: Lös fall 2:

6 Diskutera i par 3 Vad kan du som individ göra för att minska svälten i världen? Vad kan vi som skola göra? Vad kan Sverige göra? Vad kan världen göra?

7 Linjen!! Rätt Fel

8 Glosor delas ut! Glostest onsdag morgon (fransoser, under fm ons) Begrepp som du ska använda i din slutgiltiga text

9 Etik - fördjupning Fakta - kan kontrolleras och kan vara rätt eller fel Värderingar – är vad vi tycker och det finns inget självklart rätt eller fel Skriv 5 meningar med faktapåståenden och skriv ner fem meningar med värderingar.

10 Varför tycker vi olika i etiska frågor(har olika värderingar)? Ursprung (familj & miljö) Vanor & traditioner Etik = vanor och seder på grekiska Martin Buber: ”Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad.” Vad menar Buber med det han säger tror ni?

11 Diskussion i par 4 Hur ska Sara och Ibrahim göra? Alla är påverkade av den familj och den miljö man växer upp i. Tycker du att det stämmer? På vilket sätt blir du påverkad av dina föräldrar?

12 Etiska modeller ”hur det går till att välja…” Regeletik (pliktetik) Man låter en regel bestämma hur man ska handla Konsekvensetik Låter följderna/konsekvenserna avgöra handlandet. Bentham: ”Det är bäst att handla så att så många människor får det så bra som möjligt.” Sinnelagsetik Avsikten är det viktigaste. Den som hade en god avsikt, gör rätt. Kant: ”Det är avsikten som räknas. Man måste ha en god avsikt för att ens handling ska vara god.

13 Ta ställning utifrån de etiska modellerna! Att mobba är… Att döda människor är… Att göra abort är…

14 Rangordning Du ska älska dina medmänniskor. Du ska ta hand om de svaga. Du ska dela med dig. Du ska alltid tala sanning. Du ska alltid vara trogen. Du ska alltid vara vänlig. Du ska aldrig skada någon. Du ska aldrig stjäla. Du ska aldrig använda svordomar och fula ord.

15 Filosofi - fördjupning Filos = kärlek & sofia = vishet Önskan om att förstå hur saker och ting fungerar och hur allting hänger ihop. Ett sätt är att försöka tänka sig fram till kunskap. Filosofi är alltså ett tankearbete. Det finns många frågor om hur det skulle kunna vara om det inte vore som det är.

16 Filosofi - fördjupning Rousseau, 1700-talet ”Människan är god av naturen.” Man föds som en god människa och det är viktigt att inte förstöra barnet med en felaktig uppfostran. Sokrates, 400 talet f.kr. Genom självkännedom, kommer han el hon att ändra på det som inte är så bra, eftersom alla vill vara goda. Gott och ont… kort snack med grannen!

17 ”Eget” Vem är jag? Skriv ned dina 3 starkaste intressen och 3 saker som du är bra på. Vad är godhet? Skriv ned 10 egenskaper som du tycker att en människa måste ha för att kunna kallas god. Om… Om du var 40 år nu, hur skulle ditt liv se ut då?

18 Grupparbete Diskutera utifrån information och uppgifter följande ämnen: Redovisa inför resten av klassen på tisdag morgon! ”Vad är universum?” ”Vad är tid?” ”Farliga tankar?” ”Vad är sanning?” ”Vad är meningen med livet?”/”Vad händer efter livet?”/”Finns Gud?”


Ladda ner ppt "Etik (& moral) Hur vi ska vara mot varandra Vad som är rätt och fel."

Liknande presentationer


Google-annonser