Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

2 saker religioner håller på med:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "2 saker religioner håller på med:"— Presentationens avskrift:

1 Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.
2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började allt... Etik = Rätt och fel, hur ska vi vara mot varandra? T.ex. den gyllene regeln.

2 Bön = Ett sätt att komma i kontakt med gud, hitta styrka, tacka...

3 Monoteism = tro på en Gud
(Ateism = tror inte på Gud.) (Polyteism = tror på flera gudar.) Treenigheten = Kristen specialitet, Gud har tre sidor men är bara en!

4 Kristendomen har tre huvudgrupper:
Protestanter, norra europa, USA och Afrika. T.ex. Svenska kyrkan. Kvinnliga präster. Katoliker, sydeuropa och latinamerika. Påven är chef. Ortodoxa, östeuropa År oo-talet talet talet Statsreligion Splittring Splittring i Romarriket

5 Bibeln, 66 böcker i en bok! Bibeln 66 böcker Gamla testamentet,
39 böcker. Dessa har kristna och judar gemensamt. Nya testamentet, 27 böcker. Om Jesus (4 evangelierna) och den kristna kyrkans första tid. Nya testamentet = det nya avtalet mellan Gud och människorna, det som startar med Jesus!

6 Sakrament = helig handling.
De protestantiska kyrkorna har två sakrament/riter som Jesus sa till sina lärjungar/rebeller (Dogge) att fortsätta med. 2 sakrament: 1. Dopet, man blir officiellt med i den kristna gemenskapen. 2. Nattvarden, prästen bjuder på vin och bröd (oblat) under gudstjänsten.

7 2 stora högtider i kristendomen:
1. Påsken. De kristna firar livets seger över döden, d.v.s. att Jesus uppstod på den tredje dagen efter sin död. Gud vill ha en relation med alla och Jesus död möjliggör detta. Jesus = offerlammet! 2. Jul (Christmas)

8 Jerusalem, judarnas religiösa huvudstad
Jerusalem, judarnas religiösa huvudstad. Där fanns templet, där skulle man offra på den judiska påsken (Pesach). Templet revs av romarna efter ett judiskt uppror. Bara Klagomuren finns kvar.

9 Mission = att sprida sin tro.
Påven, ledare för 1,2 miljarder katoliker. Bor i Rom, Vatikanen.

10 Kyrka = kristen gudstjänstlokal.
Präst = en religiös ledare och lärare. Leder gudstjänster i kyrkan, håller i dop, begravningar... Antje Jackelén vald till Sveriges nya ärkebiskop Biskop Antje Jackelén fick 55,9 procent av rösterna i ärkebiskopsvalet i dag och därmed har Svenska kyrkan valt sin nya ärkebiskop.

11 Den gyllene regeln (etik)
"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem" (Matt. 7:12).

12 Det dubbla kärleksbudet
Vad är Jesus kärleksbudskap? Anders Ekhem svarar: Hej Josefin Din fråga är den mest centrala i hela den kristna tron. I Johannes evangelium står den vers som kallas för Lilla Bibeln, ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”. (Joh 3:16) I Jesu liv blir Guds kärlek till världen och människan synlig. Det är den kärleken som är Jesu budskap och Jesus visar den kärleken genom sitt liv, sin död och uppståndelse. När Jesus får frågan vilket som är det viktigaste budet svara han ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:37-39), Det dubbla kärleksbudet. Kärleken är därför central och alltings utgångspunkt och mål i den kristna tron. Gud är kärlek och när Jesus dör och uppstår så är det berättelsen om kärleken som övervinner allt – till och med döden. (Texten är tagen från svenska kyrkans hemsida)


Ladda ner ppt "2 saker religioner håller på med:"

Liknande presentationer


Google-annonser