Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samernas liv och kultur

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samernas liv och kultur"— Presentationens avskrift:

1 Samernas liv och kultur
Samer del 2 Samernas liv och kultur

2 Förr i tiden Förr i tiden bodde samerna i kåtor.
En kåta kunde vara fast eller flyttbar. I de flesta kåtor finns en öppen eldstad, oftast stensatt, i mitten av kåtan och i taket ovanför eldstaden en rököppning. I kåtor har det bott både människor och djur; getter, hundar, kor och ibland till och med hästar. I andra kåtor har man förvarat sina ägodelar och i ytterligare andra har man rökt kött och fisk. om någon dog i sin kåta så stängde man dörren och övergav kåtan för alltid. En stör sattes för dörren så att andra skulle förstå vad som hade hänt och lämna kåtan ifred.

3 Samernas hantverk Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder.  Materialen hämtades från naturen och renen: rötter, björknäver, skinn, renhorn m. m.

4 Samernas kläder Samedräkten är samernas folkdräkt.
Den är ofta blå, röd och gul med dekorationer. Den del av dräkten som oftast används är kolten, det är som en lång skjorta. Hela dräkten är även med byxor, skor, mössa, bälte, väska m.m. Dräkten varierar beroende på vilken sameby eller till och med familj man kommer ifrån.

5 Samernas språk Samiska är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Enligt lag har man rätt att få undervisning på detta språk. Det finns sameskolor där en stor del av undervisningen är på samiska.

6 Jojk Jojken är samernas traditionella folksång, det betyder sång på samiska. Sångerna handlar ofta om kärlek och relationer. En jojk kan beskriva en vacker flicka eller en pojke som man tycker om eller för den delen en rival som man inte tycker lika mycket om. Det är mycket känslor, glädje och sorg. Jojken kan även användas i religionen.

7 Vill bevara sin kultur Samerna kämpar för att själva få bestämma över sin kultur och renskötseln. Samerna vill också bevara sitt språk, musik och hantverk men det är inte lätt för många har lämnat sin by och bor på olika håll i landet.


Ladda ner ppt "Samernas liv och kultur"

Liknande presentationer


Google-annonser