Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad har vi lärt oss? (What have we learned?) att verben kommer på andra plats: att verben kommer på andra plats: Vi studerar svenska på universitetet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad har vi lärt oss? (What have we learned?) att verben kommer på andra plats: att verben kommer på andra plats: Vi studerar svenska på universitetet."— Presentationens avskrift:

1 Vad har vi lärt oss? (What have we learned?) att verben kommer på andra plats: att verben kommer på andra plats: Vi studerar svenska på universitetet. Svenska studerar vi på universitetet. På universitetet studerar vi svenska. Vi börjar klockan fyra. Klockan fyra börjar vi. De dricker kaffe klockan tre varje dag. Kaffe dricker de klockan tre varje dag. Klockan tre varje dag dricker de kaffe.

2 att verb slutar på –r i presens: Jan läser ekonomi Jan läser ekonomi Anna studerar engelska. Anna studerar engelska. De bor i samma korridor på Lappis. De bor i samma korridor på Lappis. De sitter ofta i köket och äter. De sitter ofta i köket och äter. De lagar ibland mat tillsammans. De lagar ibland mat tillsammans. De tittar ibland på teve där. De tittar ibland på teve där. De tycker om varandra. De tycker om varandra.

3 att verb slutar på –de eller –te i preteritum (past tense): att verb slutar på –de eller –te i preteritum (past tense): Jan pluggade hela dagen igår. Jan pluggade hela dagen igår. Peter ringde till mamma i fredags. Peter ringde till mamma i fredags. Anna läste en roman förra veckan. Anna läste en roman förra veckan. Riitta åkte till Uppsala i lördags. Riitta åkte till Uppsala i lördags. Luigi lagade pasta i köket. Luigi lagade pasta i köket. Maria bodde i Göteborg förra året. Sven satt framför datorn hela söndagen. Sara drack tre glas öl på puben!

4 att verb nr 2 slutar på -a Jan kan simma. Jan kan simma. Riitta kan spela piano. Riitta kan spela piano. Luigi kan laga mat. Luigi kan laga mat. Anna kan tala engelska. Anna kan tala engelska. Peter måste plugga. Peter måste plugga. Dimitra måste ringa mamma varje dag. Dimitra måste ringa mamma varje dag. Vi ska skriva en tenta på fredag! Vi ska skriva en tenta på fredag! Jan och Anna ska gå på bio i kväll. Jan och Anna ska gå på bio i kväll.

5 att verb slutar på –t/-it i perfekt Vi har haft sex lektioner i svenska. Vi har haft sex lektioner i svenska. Vi har lärt oss många saker. Vi har lärt oss många saker. Vi har lyssnat på vår lärare. Vi har lyssnat på vår lärare. Vi har läst efter honom. Vi har läst efter honom. Vi har pluggat mycket. Vi har pluggat mycket. Vi har sjungit. Vi har sjungit. Vi har inte sovit på lektionerna. Vi har inte sovit på lektionerna. Vi har inte suttit och sms:at! Vi har inte suttit och sms:at!

6 att det finns en-ord och ett-ord: en bok en stol ett bibliotekett bord en frågaen klocka ett svarett hus en studenten lärare ett barnett prov en hunden katt ett djurett försök

7 att substantiv har bestämd (definite) form efter ordet, -en, -et, -na, -en: stolen, bordet, stolarna, husen stolen, bordet, stolarna, husen studenten, barnet, pojkarna, djuren studenten, barnet, pojkarna, djuren frågan, svaret, övningarna, proven frågan, svaret, övningarna, proven sängen, rummet, blommorna, borden sängen, rummet, blommorna, borden flickan, håret, byxorna, skärpen flickan, håret, byxorna, skärpen datorn, äpplet, bananerna, ämnena datorn, äpplet, bananerna, ämnena

8 att adjektiv slutar på –t i neutrum och –a i plural och –a i bestämd (definite) form: en stor hörsal, ett stort rum, stora rum den stora salen, det stora rummet de stora salarna, de stora rummen en stor hörsal, ett stort rum, stora rum den stora salen, det stora rummet de stora salarna, de stora rummen en snäll lärare, ett snällt barn, snälla barn den snälla läraren, det snälla barnet de snälla lärarna, de snälla barnen en snäll lärare, ett snällt barn, snälla barn den snälla läraren, det snälla barnet de snälla lärarna, de snälla barnen en fin stol, ett fint bord, fina stolar den fina stolen, det fina bordet de fina stolarna, de fina borden en fin stol, ett fint bord, fina stolar den fina stolen, det fina bordet de fina stolarna, de fina borden en rolig fråga, ett roligt svar, roliga frågor den roliga frågan, det roliga svaret de roliga frågorna, de roliga svaren en rolig fråga, ett roligt svar, roliga frågor den roliga frågan, det roliga svaret de roliga frågorna, de roliga svaren

9 att substantiv slutar på –or, –ar, –er, –n eller är utan ändelse: flickor, övningar, studenter, flickor, övningar, studenter, ämnen, barn- ämnen, barn- frågor, tidningar, affärer, äpplen, hus- frågor, tidningar, affärer, äpplen, hus- lampor, sängar, gardiner, täcken, bord- lampor, sängar, gardiner, täcken, bord- människor, killar, filmer, ämnen, tips- människor, killar, filmer, ämnen, tips- klockor, dörrar, kunder, pianon, språk- klockor, dörrar, kunder, pianon, språk-

10 några fraser, som till exempel: – Hur är det? – Hur är läget? – Bara bra! – Och du, då? – Varsågod! – Tack, så mycket! – Ursäkta! – Förlåt! – Jag förstår inte! – Vad betyder det? – Jag älskar dig!


Ladda ner ppt "Vad har vi lärt oss? (What have we learned?) att verben kommer på andra plats: att verben kommer på andra plats: Vi studerar svenska på universitetet."

Liknande presentationer


Google-annonser