Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Luncha & lär! Perfekt particip.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Luncha & lär! Perfekt particip."— Presentationens avskrift:

1 Luncha & lär! Perfekt particip

2 Varför perfekt particip?
Vi använder perfekt particip ungefär som ett adjektiv, men det har alltid ett VERB som ”startpunkt” Det kan också fungera i passiv form.

3 Hur bildar vi perfekt particip?
Från verbets ”stam” i perfekt. Ändelserna ser olika ut för de olika verbgrupperna. Ex i verbgrupp 1: har målat måla + d = en målad dörr måla + t = ett målat hus måla + de = flera målade dörrar Hur bildar vi perfekt particip? perfekt perfekt particip stam

4 Perfekt particip i passiv form!
När vi använder perfekt particip med verben vara eller bli, hamnar participet i en passiv form. Titta här: Dörren är målad av min man. Huset blev målat av mig. Alla fönster är målade av mig också! Perfekt particip i passiv form!

5 Perfekt particip med partikel- verb!
När man sätter partikelverb (verb med preposition) i perfekt particip – hamnar partikeln före verbet. Titta här: Jag hänger upp min jacka i hallen. Jackan är upphängd i hallen. Skriv ner receptet! Receptet är nerskrivet. Perfekt particip med partikel- verb!

6 Grupp 1 Att måla Att krydda En målad bänk Ett målat tak
flera -d -t -de Att måla En målad bänk Ett målat tak Flera målade hus En målad bänk torkade i solen. Huset hade ett målat tak. Jag gillar målade hus. Att krydda Jag gillar starkt kryddad mat. Han serverade ett gott, kryddat bröd. Restaurangen har många kryddade rätter.

7 Grupp 2a Att stänga Bildörren är stängd.
ett flera -d -t -da Att sälja En såld bil Ett sålt hus Flera sålda stolar Bilen är nysåld. Ett nysålt hus måste städas! Alla stolar blev sålda på loppisen. Att stänga Bildörren är stängd. Fönstret blev stängt med en smäll. Alla fönster är nu stängda.

8 Grupp 2b Att släcka Lampan är släckt. Ljuset är släckt.
en ett flera -t -ta Att köpa En köpt tröja Ett köpt bord Flera köpta spel Hon hade en nyköpt tröja. Familjen satt kring ett nyköpt köksbord. Barnen spelade nyköpta spel. Att släcka Lampan är släckt. Ljuset är släckt. Alla lampor är nu släckta.

9 Grupp 3 Att klä Flickan blev påklädd av sin mamma.
en ett flera -dd -tt -dda Att sy En sydd klänning Ett sytt fodral Flera sydda klänningar Jag har en omsydd kjol. Han har ett sytt fodral till sin telefon. Flera vackert sydda blusar hängde i skyltfönstret. Att klä Flickan blev påklädd av sin mamma. Bordet var klätt med en vacker duk. Mina köksstolar är klädda med skinn

10 Grupp 4 Att stryka Skjortan är äntligen färdigstruken!
ett flera -en -et -na Att skriva En skriven bok Ett skrivet manus Flera skrivna brev Boken är skriven av Karl. Manuset blev inte färdigskrivet. Kärleksbreven var vackert skrivna. Att stryka Skjortan är äntligen färdigstruken! Inget namn är struket från listan. Alla namn är strukna från listan.

11 Vi övar! (1) Måla Alla husen är ny.............
(2b) Köpa Tröjan är ……..… på H&M. (3) Klä på Kl är pojken …………….… (2b) Steka Fiskarna är väl……………….… (4) Skriva ner Anteckningarna blev ………… av Eva. (2a) Ringa upp Hon blev …………. av Sara. (4) Försvinna Katten var …………. sedan tre dagar.

12 TACK FÖR IDAG!


Ladda ner ppt "Luncha & lär! Perfekt particip."

Liknande presentationer


Google-annonser