Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KONJUNKTIONER Konjunktioner o Jag bor i Stockholm men jag studerar i Uppsala. o Jag läser och skriver. o Jag vill ha ett äpple eller en banan. o I meningarna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KONJUNKTIONER Konjunktioner o Jag bor i Stockholm men jag studerar i Uppsala. o Jag läser och skriver. o Jag vill ha ett äpple eller en banan. o I meningarna."— Presentationens avskrift:

1

2 KONJUNKTIONER

3 Konjunktioner o Jag bor i Stockholm men jag studerar i Uppsala. o Jag läser och skriver. o Jag vill ha ett äpple eller en banan. o I meningarna ovanför är det understrukna ord, men, och, eller. o Det är exempel på konjunktioner. o Konjunktioner binder ihop ord och satser.

4 o Exempel med bindeorden (samordnande konjunktioner) men, eller och, för. o Maria älskar fotboll. Hon spelar ofta. o Maria älskar fotboll och hon spelar ofta. o Robert har en hund. Han älskar hundar. o Robert har en hund för han älskar hundar.

5 o Du köper en tidning. Du köper frukt. o Du köper en tidning och frukt. o Sofia åker buss. Sofia åker bil. o Sofia åker buss eller bil. o Lena går till skolan. Hon tycker att det är långt. o Lena går till skolan men hon tycker att det är långt.

6 Övning o Gör om följande meningar. Sätt in en konjunktion mellan huvudsatserna och gör en mening. Välj mellan och, eller, för, men: o Anna kör bil. Peter åker buss. o Sofia handlar mat. Hon är inte hungrig. o Det är varmt idag. Solen skiner. o Jag åker till Grekland. Jag åker till Italien.

7 o Solen skiner. Jag är glad. o Jag köper en glass. Jag köper frukt. o Vi åker till stan. Det är realisation där. o Jag vill åka på semester. Jag vill inte vara i Sverige. o Vi går till stranden. Vi badar i havet. o Jag vill äta mat. Jag är hungrig.


Ladda ner ppt "KONJUNKTIONER Konjunktioner o Jag bor i Stockholm men jag studerar i Uppsala. o Jag läser och skriver. o Jag vill ha ett äpple eller en banan. o I meningarna."

Liknande presentationer


Google-annonser