Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljö kemi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljö kemi."— Presentationens avskrift:

1 Miljö kemi

2 Fundera! På vilka olika sätt påverkar bilarna miljön?
Jorden består av 70% vatten ändå det vatten brist i världen . Varför?

3 Fundera! Vatten är inte rent det behöver renas och det har inte alla länder råd att göra. Avsalta havsvatten är också dyrt.

4 Luftens sammansättning:
Kväve N 78 % Syre O 21 % Ädelgaser 0,9 % Koldioxid 0,04 %

5 Kol och syre i ett kretslopp

6 Fotosyntesen och förbränning
All materia går i kretslopp men ny energi krävs hela tiden! Fotosyntesen ↔ Cellandningen koldioxid + vatten + solenergi ↔ socker + syre 6 CO H2O + solenergi ↔ C6H12O O2

7 Försurning Vid förbränning av bränslen bildas gaser som lösta i vatten bildar syror. Svavel S finns i oljan. Vid förbränning bildas svaveloxider tex svaveldioxid eller treoxid SO2 och SO3 .

8 SO2 + H2O → H2SO3 SO3 + H2O → H2SO4

9 Svavelsyre 2 4 3 H2 S O4 9

10 Koldioxid CO2 + H2O → H2CO3

11 koldioxid C O 2 2 C O 11

12 Vatten molekyl

13 Även kväve bildar oxider som ihop med vatten bildar syror bla
Även kväve bildar oxider som ihop med vatten bildar syror bla. HNO3 salpetersyra Regnet får låga pH värdet (surt)

14 (Avgaser i luften kan lösa sig i luftens fukt då bildar olika svaga syror).
Växter och djur klarar inte detta och vissa arter dör ut. De metaller som finns i jorden löses upp av surt regn och blir metalljoner som kan förgifta sjöar och vattendrag. Försurningen gör också så att föremål vittrar sönder. Vad kan vi göra åt problemet?

15 Tvättmedel är uppbyggda av tensider
Tensider har en vattenlöslig del och en fettlöslig del. De fettlösliga svansarna löser sig i fettdroppen, medan de vattenlösliga huvudena pekar ut mot vattnet. Detta gör att fettdroppen kan frigöra sig från underlaget. Ämnena sprider sig i naturen med hjälp av vatten och luft.

16 Rena olja från svavel, använda naturgas eftersom den inte innehåller svavel.
Sortera avfallet från metaller och farliga ämnen Kalka (basiskt kalkmjöl neutraliserar) Helst sluta använda fossila bränslen. s

17 Metaller förorenar naturen
Alla organismer (Vi, djur, växter) behöver små mängder av visa metalljoner för att bygga upp kroppen. Höga halter är giftiga. På grund av försurningen och vi brutit loss metallföreningar ur bergen blir det mer och mer metalljoner i naturen. Surt regn reagerar med metaller och frigöra metalljoner som är osynliga lösta i vatten och hamnar i vatten kretsloppet.

18 Övergödning Växter behöver näringsämnen (kväve och fosfor). Idag gödslar vi med dessa ämnen för att få växterna att växa snabbare. Om det gödslas för mycket inträffar övergödsling det är när stora mängder kväve och fosfor kommer ut i sjöar och hav. Då bildas det mycket alger ( de växer snabbt). När algerna sedan dör faller de till botten och nedbrytarna börja jobba. När de bryts ner går det åt syre ( jämför med förbränning). Om det är mycket alger förbrukas allt syre nära botten och djur dör.

19 Ozon O3 Ozon högt upp i atmosfären skyddar oss mot farlig UV-strålning. Ozon bildas: Uv-strålning +O2 +O → O3

20 Ozon molekyler är inte stabila
Ozon molekyler är inte stabila. Andra Ämnen kan bryta ner ozon till vanligt syre då blir det skyddande lagret tunnare och mer uv-strålning når oss

21 Marknära ozon är giftigt, kan bildas då avgaser utsätts fritt solljus
Pga. Olika uppvärmning

22 Din uppgift är att Beskriva och motivera hur går det till genom att du Använda kemiska begreppen som står genom parantes (fotosyntesen, cellandning, nedbrytare, mineralsalter)


Ladda ner ppt "Miljö kemi."

Liknande presentationer


Google-annonser