Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dags att välja framtid!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dags att välja framtid!."— Presentationens avskrift:

1 Dags att välja framtid!

2 Gymnasieskolan 18 Nationella program varav;
* 6 högskoleförberedande program * 12 yrkesförberedande program 5 Introduktionsprogram för obehöriga elever

3 De 6 högskoleförberedande programmen:
Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet

4 De 12 yrkesprogrammen Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet

5 Vad studerar eleverna på gymnasiet?
Oavsett utbildning studerar alla elever nedanstående kurser: Engelska 5 (6) Historia 1a eller 1b Idrott och hälsa 1 Matematik 1 a, 1b eller 1c (2,3,4) Naturkunskap 1 undantag Teknikprogrammet där man studerar fysik och kemi och Naturvetenskapliga programmet där man studerar biologi, fysik och kemi Religionskunskap 1 Samhällskunskap 1a eller 1b Svenska/svenska som andraspråk 1 Varje kurs har en siffra och ofta också en bokstav knuten till sig.

6 Vad studerar eleverna på gymnasiet?
Bokstaven bakom siffran visar om det är ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. a är alltid yrkesprogram, b högskoleförberedande program, c visar att det är teknik- eller naturvetenskapsprogrammet. Elever som studerar ett yrkesprogram har alltid rätt att studera svenska 2 och 3 samt engelska 6 som ger grundläggande behörighet till högskola/universitet och yrkeshögskola.

7 Lärlingsutbildning Gymnasial lärlingsutbildning är ett alternativ inom yrkesprogrammen. Du genomför minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Utbildningen leder till samma yrkesexamen som ett skolförlagt yrkesprogram.

8 International Baccalaureate, IB!
International Baccalaureate (IB) är ett internationellt erkänt gymnasieprogram som ger dig tillträde till högskolestudier i mer än 100 länder, däribland Sverige. Studierna omfattar tre år där det första året är ett förberedande år. Undervisningen är på engelska. I Malmö finns IB på Malmö Borgarskola! Eleverna utför antagningstester.

9 Spetsutbildning! Har du ett specialintresse eller en särskild talang du vill utveckla under gymnasiet? Brinner du för exempelvis musik, matematik, naturvetenskap, språk, historia, ekonomi, entreprenörskap eller hållbarhetsfrågor? Eleverna på spetsutbildningarna har möjlighet att fördjupa sina intressen och kunskaper och når långt i sina profilämnen. Spännande universitetskontakter och möjlighet att läsa universitetskurser under gymnasietiden. Vill du bli utmanad, träna vetenskapliga arbetssätt och bli mer förberedd för vidare studier så är en spetsutbildning något för dig! På Malmö Nya Latin finns en spetsutbildning i musik och så även på ett par skolor i Lund! I Lund finns också spetsutbildning i matematik, fysik och historia! Eleverna utför antagningstester!

10 Malmö Idrottsgymnasium!
Finns på Malmö Swedbank stadion! Finns två varianter; RIG (riksidrottsgymnasium) som vänder sig till elever i hela Sverige som anses ha förutsättningar att nå internationell elit som senioridrottare i sporterna badminton eller friidrott! Den andra varianten är NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning) och vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare. Finns i följande idrotter: basket, bowling, fotboll, friidrott, golf, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, konståkning, squash, taekwondo och tennis infördes inriktningen Fys & hälsa för de elever med intresse för träningslära men inte har en specifik idrott de utövar. Ansökan görs i samråd med elevens tränare! Eleven ansöker senast 1 december till sin sport och till gymnasieprogrammet den 15 jan-15 feb! Bland tidigare elever märks bland andra Zlatan Ibrahimovic (fotboll), Calle Söderberg (ishockey), Linus Thörnblad (friidrott) och Daniella Lincoln Saavedra (friidrott).

11 FRITT SÖK! Fritt sök innebär att eleven kan söka till vilken skola som helst i Skåne och västra Blekinge! Eleverna konkurrerar om platserna med sina betyg!

12 Behörighet! Nyckeln in till gymnasiet!
För de högskoleförberedande program måste eleven vara Godkänd i: Svenska eller svenska som andraspråk matematik engelska + 9 andra ämnen Väljer eleven att söka till samhällsvetenskaps- humanistiska eller ekonomiprogrammet måste geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå i de 9 ämnena. Väljer eleven att söka till naturvetenskaps- eller teknikprogrammet måste biologi, kemi och fysik ingå i de 9 ämnena.

13 För yrkesprogrammen måste eleven vara Godkänd i:
Svenska / svenska som andraspråk matematik engelska + 5 andra valfria ämnen

14 Vad händer med obehöriga elever?
Introduktionsprogrammet är i första hand en förberedande utbildning där målet är att du går vidare till ett nationellt program. Det kan också vara ett individuellt anpassat program på 3-4 år eller helt följa ett nationellt program utom i det ämne där du saknar behörighet. Det finns fem typer av introduktionsprogram: Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Individuellt alternativ Yrkesintroduktion Språkintroduktion

15 Preparandutbildning Hög studietakt
För motiverade elever som har enstaka ämnen som inte är godkända. Max 1 år, kan överflyttas till ett nationellt gymnasium om de klarar ett Godkänt betyg snabbt. Även för elever som är godkända för yrkesprogram men inte för högskoleförberedande program.

16 Programinriktat individuellt val
för elever som vill läsa ett nationellt yrkesprogram och saknar betyg i vissa behörighetsgivande ämnen. Tanken är att eleven snabbt ska kunna övergå till det nationella programmet. måste vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk. godkänd i engelska eller matematik samt minst 4 ämnen till alternativt: godkänd i engelska och matematik samt 3 ämnen till. utbildningen är inrättad i förväg och sökbar och du läser på ett nationellt gymnasium oftast i en ”vanlig” klass.

17 Yrkesintroduktion En yrkesinriktad utbildning som ska leda till jobb eller studier på ett nationellt yrkesprogram. Utbildningen vänder sig främst till elever som saknar behörighet till yrkesprogram och elever från grundsärskolan.

18 Individuellt alternativ
Utbildningen förbereder för yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller jobb. Din hemkommun är skyldig att ordna en individuellt anpassad utbildning. Individuellt alternativ vänder sig främst till elever som saknar behörighet till yrkesprogram. Motivationsinsatser och praktik. Finns även för elever som har långsammare inlärningstakt.

19 Språkintroduktion Programmet vänder sig till dig som nyligen anlänt som invandrare till Sverige och som har ett annat modersmål än svenska. Max 3 år i Sverige. Du får utbildning i svenska för att du ska kunna gå vidare till ett nationellt program eller annan utbildning.

20 skane.gy.se På denna hemsida söker eleverna till gymnasiet!
Här hittar man all information om skolor och utbildningar Om CSN som betalar ut studiebidraget Om meritvärde för alla utbildningar Du kan även chatta med en studie- och yrkesvägledare!

21 Mer information finns på:
gymnasiseinfo.se skolverket.se utbildningsinfo.se Varje gymnasieskola har också en egen hemsida! modersmal.skolverket.se, här kan man läsa om gymnasieprogrammen på 15 olika språk!

22 FRÅGOR? Alla frågor är bra frågor men alla frågor kan inte besvaras direkt! Kontakta mig om du vill veta mer! 0708 –


Ladda ner ppt "Dags att välja framtid!."

Liknande presentationer


Google-annonser