Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Beredskap på kvällar och helger

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Beredskap på kvällar och helger"— Presentationens avskrift:

1

2 Beredskap på kvällar och helger
Myndighetsgemensam sajt för krisinformation med allmänheten som målgrupp Hjälper sprida information från myndigheter och aktörer vid händelser och kriser Är en del av VMA-kedjan Beredskap på kvällar och helger Redaktionen består av sju journalister men kan skalas upp vid händelser Regelbunden omvärldsbevakning som ligger publikt på sajten Inger har pratat en del om samordnad information och Krisinformation.se är en del i arbetet. Alla myndigheters gemensamma sajt för bekräftad kris- och störningsinfo Enbart bekräftad info, ej medier. Så om aftonbladet skriver… Inget problem nu för tiden – alla snabba. Dock ofta problem med sajter som går ner, mer senare Redaktionen fristående från MSB – alla myndigheters info lika aktuellt 6-7 stycken journalister + inhoppare Beredskap 24/7 Omvärldsbevakning 4 ggr/dygn

3 Höstregn och vattenproblem
EXEMPEL OM HUR VI ARBETAR: 1

4 Dricksvattenproblematik – vi hjälper till att sprida aktörers information och vi hjälper allmänheten att hitta rätt.

5

6 Vi är aktiva i sociala medier där vi för dialog och sprider information (61654 följare på twitter och på Facebook). Många av de som följer oss är i sin tur viktiga vidareförmedlare av information. Här ser vi hur folk ställer frågor kring nyheterna, vi försöker bevsvara deras frågor men som ni ser var det några som var oroliga att kökningsrekomendationerna inte var enskilda händelser.

7 Vi valde därför att be livsmedelsverket att hjälpa oss sprida information om varför vi såg så många kokningsrekomendationer just nu – det resulterade i ett blogginlägg på vår blogg. Christer Johansson skriver att det är vanligt med kokningsrekommendationer i samband med de första höstrenen, vad det beror på och ger råd kring den egna krisberedskapen gällande dricksvatten. Bloggen är till för födjupning i ämnen som är aktuella.

8 Blogginlägget mottogs väl.

9 Mjältbrand

10 I somras skedde ett mjältbrandsutbrott i Östergötland, vid Omberg
I somras skedde ett mjältbrandsutbrott i Östergötland, vid Omberg. Man hittade inte smittkällan och det är i ett vacker och populärt naturområde. Knepigt att hantera informationsmässigt men de inblandande aktörerna är mycket vana och samkörda. Jordbruksverket ledde arbetet och informationssamordningen på MSB:s samordningsenhet fanns med där som ett stöd. Vi hjälpte till att sprida deras information.

11 Vi hjälpte till att sprida deras frågor och svar
Vi hjälpte till att sprida deras frågor och svar. Myndigheterna kan välja att bara publicera frågor och svar som rör deras område i händelsen – exempelvis kanske inte livsmedelsverket intresserade av att publicera frågor från jordburksverket om vilka symptom man ska hålla utkik efter hos sina klövdjur. Men vi publicerar alla frågor på krisinformation.se samlat.

12 Men de är oerhört bra på att hantera frågor och nå ut med informationen själva – här är Jordbruksverkets hemsida men även SVA, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten var inblandade i hanteringen. Varför säger vi det här: det är ett ypperligt exempel på samordnad kommunikation. Man tänkte till proaktuivt så man hade grundinorfmation redan framtaget, man diskuterade hur man skulle hantera olika scenarion om det inte bara drabbade jordbrukare utan även tätorten ödeshög, hur man skulle hantera det med jakten under hösten.men det här är ett nätverk som är vana att jobba tillsammans och de känner varandra.

13 Hjälp att nå ut med information
EXEMPEL FRÅN SITEN – ÄVEN MINA SIDOR

14 Alla har ett ansvar att kunna nå ut med sin information – men saker kan hända som gör att man behöver hjälp och då stöttar vi.

15 Omvärldsbevakning

16 Omvärldsbevakning ligger ute publikt på krisinformation.se

17 Mediebild och medieanalyser
Mediebild och medieanalyser. I händelser kan det vara svårt att lyfta blicken och omvärldsbevaka bredare. Redaktionen tar fram mediebild/medieanalys för att hjälpa er få en bild av vad som medierna och sociala medier går ut med för information. Medieanalyser som syftar till att ge en bild av hur mediebilden ser ut i nuläget och hur det utifrån vad vi sett ser ut om 24 timmar. Den görs baserat på våra erfarenheter från att arbeta med nyhetsbedömning på nyhetsredaktioner. Ger aktörerna en möjlighet att vara proaktiva i sin kommunikation.

18 Crowdsourcing Relativt nytt projekt som jag bara vill nämna.

19 Sedan ett år tillbaka har vi i samband med de regelbundna vma-testerna frågat folk följande. Tillsammans med MSB:s gis- kart- folk har vi tagit fram ett raster med vart vma tutor finns och gett allmänheten en möljlighet att rapportera om de hör en tuta eller inte. Ger oss möjlighet att testa katsystemet och att sprida kunskap om vma.

20 det här är bara ett användningsområde – det finns exempelvios andra idéer om hur man kan använda det – exempelvis vid oljeutsläpp för att se vart olja drivit i land. Skapar också ett engagemang os allmänheten som vill oftast vill hjälpa till när de kan.

21 App

22 Ny app är på väg där allmänheten kan styra över vad de vill se för flöden . Baseras på öppna api och på sikt är det vår ambition att andra ska kunna få in sina flöden i appen och att användaren kan styra över vad den vill se

23 Stöd för myndigheter och andra ansvariga
Guide för myndigheters kriskommunikation och tanken är att vi ska utöka detta material på sikt

24 facebook.com/krisinformation
Krisinformation.se krisinformation.se blogg.krisinformation.se @krisinformation facebook.com/krisinformation


Ladda ner ppt "Beredskap på kvällar och helger"

Liknande presentationer


Google-annonser