Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang"— Presentationens avskrift:

1 Musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang

2 Planering och bedömning
Varför gör vi detta? För att du ska få möjlighet att utveckla dina kunskaper i musikhistoria och vilken betydelse musiken har haft i olika sammanhang. Du ska också möjlighet att utveckla dina kunskaper i instrumentkännedom och hur musik låter i olika genrer, epoker och kulturer. Vad är innehållet? Texthäfte, powerpoint, lyssningsexempel, instuderingsfrågor. Hur får du möjlighet att lära dig? Undervisningstillfälle, övning under lektionstid, instuderingsfrågor, lyssningsexemplen, exit-ticket, hemsidan. Bedömning I detta arbetsområde får du möjlighet att utveckla din förmåga att förstå musikens sammanhang och funktioner och musikens verktyg. Tidsplan Lektion Introduktion av afroamerikansk musik, exit ticket. Lektion Genomgång, lyssningsexempel, instuderingsfrågor, exit ticket. Lektion Övningstillfälle. Lektion Övningstillfälle. Lektion Prov (veckan innan sportlovet).

3 Vad vi kommer gå igenom idag:
Vad Afroamerikansk musik är Triangelhandeln Triangelhandeln och slaveriet Slavarnas väg från Afrika till Amerika Kulturkrocken Afrika – Amerika Afroamerican worksongs Blues och Rhytm and blues Negro spirituals Gospelmusik Jazz En hel del lyssningsexempel! HURRA! Kahoot! Woop woop!

4 Afroamerikansk musik Varifrån kommer den musik som är populärt idag? Afroamerikansk musik = de nya musikformer som uppkom i Syd-, Mellan- och Nordamerika samt Västindien, då afrikanska musikkulturer kom att blandas med olika lokala musiktraditioner som en följd av att afrikaner fördes till dessa områden som slavar (Nationalencyklopedin).

5 Kolonier Vita människor åkte till Afrika och tyckte att de ägde marken och människorna som bodde där. Detta lade grunden till triangelhandeln och slaveriet.

6 Triangelhandeln

7 Triangelhandeln och slaveri
Började på 1500-talet. Det vi fokuserar på: Svarta slavar från Afrika till Amerika. Triangelhandeln och slaveri

8

9 Triangelhandeln och slaveri
Svarta män, kvinnor och även barn överfölls och fångades in och behandlades sedan som handelsvaror.  De fördes sedan till kusten där de skulle fraktas med speciella slavskepp hela vägen till Amerika för att slutligen säljas som slavar på speciella marknader. 

10 Triangelhandeln och slaveri
Fram till 1860 hade mellan 4-20 miljoner slavar transporterats från Afrika till Amerika.

11 Slavarnas väg från Afrika till Amerika
På bilden ovan ser du en skrämmande översikt i lastutrymmet under fartygets däck där mängder av fastkedjade slavar skulle överleva den cirka tre veckor långa färden över Atlanten. Försök tänka dig: skräcken. paniken, ljudet och stanken…

12 När slavarna kom till Amerika
De vita plantageägarna var villiga att betala mycket pengar för svarta slavar. Slavar kunde inhandlas på speciella marknader och blev sedan tvingade att jobba på fälten från morgon till kväll. Slavarna bodde under miserabla förhållanden i enkla skjul. Slaveriet i USA avskaffades efter Amerikanska inbördeskriget 1863. 

13 Kulturkrock Traditionell västafrikansk musik
Vit konstmusik, dvs klassisk musik

14 Kulturkrock När klassisk musik ”krockar” och blandas med den västafrikanska musikkulturen föds något helt nytt. Nya musikstilar som aldrig hörts tidigare växer fram. 1-2-alla: Hur tycker du att de två olika musikstilarna låter? Vad är skillnader och likheter mellan de två lyssningsexemplen?

15 Afroamerican worksongs
MYCKET VITKIGT! Många av de svarta slavarna sjöng dämpade, klagande sånger för att orka det tunga arbetet på bomullsfälten. Den gemensamma rytmen verkade fysiskt ge extra uthållighet och att få ”sjunga ut problemen” var förmodligen en hjälp att bearbeta alla sorger och hemska upplevelser. Dansen och sångerna blev ett sätt att uttrycka sin hemlängtan och dröm om frihet. Slavarnas musik blev grunden för musikstilar som växte fram på talet, som jazz, reggae, rock, soul och pop.

16 Kahoot!

17 Afroamerican worksongs

18 Blues och rhytm and blues
Afroamerican worksong gav så småningom upphov till bluesmusiken. Senare vidareutvecklades bluesmusiken i Chicago till så kalla rhythm and blues.  Blues Rythm and blues 1-2-alla: Hur tycker du att de två olika musikstilarna låter? Vad är skillnader och likheter mellan de två lyssningsexemplen?

19 Negro spirituals En hel del svarta slavar kom i Amerika kontakt med kyrkan och de vitas psalmer och hymner. Men när de sjöng lät det och "svängde" på ett annorlunda sätt. I dessa kyrkor utvecklades Negro spirituals, som är blues med religiösa texter.

20 Negro spirituals Exempel på negro spirituals. 1-2-alla: Vad sjunger hon om? Varför tror du hon sjunger om det?

21 Gospelmusik Negro spirituals utvecklades sedan till gospelmusik. Exempel på typisk gospelmusik:

22 Vet du vilka instrument som är vanliga inom gospelmusiken?
Gör uppgiften på sida 10 i kompendiet. Glöm inte att lyssna på lyssningsexemplen!

23 Jazz New Orleans i USA, 1920-talet.
Här rörde sig folk från många olika länder och kulturer. Här fick svarta människor i speciella kvarter fritt sjunga och spela sin musik = jazzen utvecklas. Exempel på tidig jazz:

24 Vet du vilka instrument som ofta används i jazz?
Gör uppgiften på sida 11 i kompendiet. Glöm inte lyssningsexemplen!

25 Blandgryta Två helt olika kulturer fick genom triangelhandeln mötas. Amerika blev en musikalisk blandgryta som skulle förändra och påverka hela västvärldens musik. Denna blandning brukar kallas för afro-amerikansk musik och de nya musikstilarna som föddes fram genom detta blev byggstenar som lade en grund för det vi idag kallar pop och rockmusik.

26 Exit ticket 1 sak jag har lärt mig idag 2 saker jag vill veta mer om
3 saker jag vill fråga om


Ladda ner ppt "Musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang"

Liknande presentationer


Google-annonser