Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda."— Presentationens avskrift:

1 NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN

2 VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda för eller bara förfära sig över. 60 miljoner människor är på flykt. Ungefär hälften av dessa är barn.

3 KOMMUNENS ANSVAR Kommunen ansvarar för ensamkommande barns mottagande. Det innefattar skola, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige. De kommuner som är engagerade i mottagandet får statlig ersättning. skola boende omsorg

4 Lomma kommun har totalt ca. 90 ensamkommande flyktingar som är i åldern för att gå i grundskola eller gymnasieskola. Bjärehovskolan och Karstorpskolan är mottagande skolor i grundskolan. Planerat är att även Rutsborgskolan ska börja ta emot. Bjärehovskolan har i dagsläget 25 elever som är ensamkommande flyktingar. De är ifrån Afghanistan och Syrien. Ny lag trädde i kraft 1 mars som innebär att fler nyanlända kommer till kommunen. Det sker via anvisning och avser flyktingar med uppehållstillstånd. HUR MÅNGA NYANLÄNDA FLYKTINGAR HAR VI I KOMMUNEN?

5 DET FÖRBEREDANDE OCH PÅGÅENDE ARBETET. Kartläggning introduktion Får klasstillhörighet Förberedande undervisning i framfrallt SvA och MA. Hkk, bild, slöjd, idrott och musik. Modersmål Individuellt anpassade scheman. Resursteam ”ronden” Ordinarie lärare i ämnen där eleverna går ut i klass. PEDAGOGER SvA lärare Ma/No lärare Modersmålslärare Studiehandledare Tolk

6 SUCCESIVT ÖKAD INTEGRERING TILL DE ORDINARIE KLASSERNA I mitten av september 2015 började dessa elever på Bjärehovskolan. Ingen svenska och minimala kunskaper från tidigare skolgång. I april 2016 kan alla förstå och göra sig förstådda på svenska och mycket mer. Förberedelseklass-ordinarie klass.

7 STORT ENGAGEMANG I VÅR KOMMUN VOLONTÄRARBETEINTEGRATIONSARBETE

8

9 VÅR STÖRSTA UTMANING FRAMÖVER ÄR INTEGRATION -Faddersystem -Föreläsningar -Gemensamma aktiviteter -Forum för diskussion -Klasstillhörighet -Aktiviteter utanför skolan

10 NOWRUZ FEST 2016 Den 20 mars fylldes Dansrotundan i Lomma med 400 personer som var med och firade persiskt nyår. Några av våra ungdomar var med och arrangerade festen som blev en succé.

11 VARA MEDMÄNNISKA Det viktigaste för den som kommer till ett nytt land är att bli mött av positivt intresse och välkomnande leenden, inte av misstro och bekymrade miner. Det viktigaste du kan göra är alltså att vara en förstående och generös medmänniska.

12 jonas.hallstrom@lomma.se


Ladda ner ppt "NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda."

Liknande presentationer


Google-annonser