Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Människohandel i Mekongregionen ______________________________ Pennapa Wutthimanop Alliance Anti Trafic.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Människohandel i Mekongregionen ______________________________ Pennapa Wutthimanop Alliance Anti Trafic."— Presentationens avskrift:

1 Människohandel i Mekongregionen ______________________________ Pennapa Wutthimanop Alliance Anti Trafic

2 Vad är människohandel? _______________________________ Rekrytering, transport, mottagande och förvar av en person i syfte att utnyttja dennes arbetskraft eller kropp (AAT kon- centrerar sig på att hjälpa offer för sexuell människohandel) Pålitliga data om omfattning finns inte, men påverkar nästan alla delar av världen och ökar i både omfattning och grovhet. Uppskattning av UNFPA: mellan 700 000 och 2 miljoner kvinnor smugglas över landsgränser varje år - 4 miljoner per år om inhemsk människohandel räknas med i siffran. Har funnits i århundraden, men blev en mycket lönsam krimi- nell verksamhet med låg risk för att åka fast på grund av den ojämna fördelningen av globaliseringens effekter.

3 Människohandel i Mekongregionen _______________________________ Komplext problem: finns som internt och gränsöverskridande, välorganiserat och småskaligt, för sexuellt utnyttjande och arbete, genom både formella och informella rekryteringsmekanismer Både män, kvinnor, pojkar, flickor och familjer blir offer. Exempel: – Trafficking av män, kvinnor, barn och familjer till Thailand från Laos, Myanmar och Kambodja för prostitution, tvångs- arbete eller slavarbete i hushåll – Vietnamesiska flickor och unga kvinnor för sexuellt utnyttjande och försäljning av oskuld i Kambodja – Från landsbygden i Kina, Burma och Vietnam till inre Kina för tvångsäktenskap vilket innebär slavarbete i hushåll och/eller sexuellt utnyttjande

4

5 Exempel på människohandel från Mekongregionen till utvecklade länder _______________________________ Kvinnor och flickor från Thailand, Kambodja, Burma och Vietnam till tvångsprostitution eller slavarbete i hushåll i Malaysia - ofta genom formella rekryteringsbolag som tros garantera en säker och laglig invandring. Thailändska kvinnor smugglas in för sexhandeln i Hong Kong, Taiwan, Japan, Sydafrika, Mellanöstern, USA och västeuropeiska länder. Fallen av människohandel i Västeuropa som berör kinesiska, thailändska och vietnamesiska kvinnor ökar.

6 Experience of AAT : Statistics of women and girls rescued by Alliance Anti Trafic Year Nationality LaosBurmese Cambodia nVietnameseThaiOtherTotal 20053705360096 200654229100095 20071010411200154 20083903212056 20096216282700133 201086460221119 20111404301542204 2012682111110102 Total5878617173393959

7 Hur går det till? _______________________________ Direkt våld och kidnappning används sällan vilket gör identifieringen av offer svår för otränade tjänstemän. De flesta människohandlare använder mer subtila medel för tvång och bedrägeri (t.ex. skuldslaveri, hot om att skada offrets familj etc.). Ibland blir offren själva rekryterare för att rädda sig själva från ytterligare utnyttjande.

8 Vilka är orsakerna? _______________________________ Människohandel orsakas inte av fattigdom, brist på utbildning eller avsaknad av rättslig status: människo- handel orsakas av brottslingar som begår kriminella handlingar mot sina offer. Åtgärder mot människohandel och sexuellt utnyttjande koncentrerar sig ofta på offren, sällan på förövarna eller på efterfrågesidan. Studier visar att 10-20 % av europeiska män och upp till 75 % av män i Mekongregionen länder köper sex (i en studie i Kambodja, medgav 37 % att de medvetet köper sex av minderåriga). En hög efterfrågan kräver ett stort utbud.

9 Vilka är orsakerna? _______________________________ Det tros ofta felaktigt att kvinnor och flickor främst faller offer för människohandel på grund av fattigdom och brist på utbildning. Fattigdom och brist på utbildning är viktiga sårbarhets- faktorer, men skälen till osäker eller desperat migration kan vara många : – Sjukdom i familjen som leder till ett brådskande behov av pengar – Uttråkning i hembyn och intresse för stadslivet på grund av TV – Återvändande migranters historier (inte alltid sanna) om framgång – Oförmåga att erhålla medborgarskap – Förlust av mark – Externa katastrofer såsom översvämningar

10 Number of victims by age group AAT cases

11 Orsakerna

12 Tack! ______________________________ http://www.aatthai.org http://www.facebook.com/AllianceAntiTrafic https://twitter.com/AATRegional


Ladda ner ppt "Människohandel i Mekongregionen ______________________________ Pennapa Wutthimanop Alliance Anti Trafic."

Liknande presentationer


Google-annonser