Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Repetition av näringslära

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Repetition av näringslära"— Presentationens avskrift:

1 Repetition av näringslära

2 Kolhydrater Samlingsnamn för stärkelse, fibrer och sockerarter. Är det näringsämnen som innehåller mest energi. Finns mest i olika typer av växter.

3 Stärkelse – ris, potatis, pasta, mjöl

4 Kostfibrer – grönsaker, frukt, potatis, grova spannmål (fullkornsvete) Kroppen bryter bara ner häften av fibrerna. Resten går ner till magen och hjälper den att arbeta.

5 Vilket av bröden tror ni är nyttigast?
Tänk till lite! Vilket av bröden tror ni är nyttigast?

6 Sockerarter – frukt, bär, honung, sockerbetor, rörsocker

7 Tänk till lite! Vad tror ni är nyttigast?

8 Fett Fett behöver vi kroppen för att: Skydda kroppen mot kyla.
Reparerar kroppens celler. Hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer (A,D,E,K). Delas upp i mättade fettsyror och omättade fettsyror.

9 Mättat fett Är det fett som vi ska försöka undvika eller minska i vår kost. Äter man för mycket mättat fett kan det leda till högt kolesterol (blodfetter) i kroppen som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det mättade fettet finns i animaliska produkter som kött, grädde och glass. Men också i palmolja och kokosfett.

10 Omättat fett Minskar kolesterolet i kroppen och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Finns t ex i fet fisk, kyckling, nötter, avokado, rapsolja, och olivolja.

11 Tänk till lite! Vilken av dessa två är bäst att steka i för din hälsa?

12 Protein Protein är ett näringsämne som är uppbyggt av ca 20 aminosyror. De flesta kan vi skapa i kroppen. Det finns nio som vi inte kan göra själva i kroppen. Dessa kallas för essentiella aminosyror och de kan vi bara få i oss genom maten.

13 Protein finns i kött, ägg, mjölk och ost.

14 Men också i baljväxter som ärtor, bönor och linser.

15 Vi behöver protein i kroppen för att det:
ger oss energi. bygger upp celler. behövs för att skapa vissa hormoner och enzymer. behövs för vårt immunförsvar.

16 Tänk till lite! Varför behöver vi proteiner då vi tränar?

17 Järn Behöver kroppen för att skapa hemoglobin (ett protein som finns i de röda blodkropparna) som transporterar syre från lungorna ut till kroppens delar, t ex muskler och hjärnan. Brist av järn kan leda till trötthet, att man blir blek och att immunförsvaret blir svagare.

18 Järn finns i stora mängder i kött, blodmat, fisk och ägg
Järn finns i stora mängder i kött, blodmat, fisk och ägg. Men järn finns också i växter så som fullkornsprodukter, spenat bananer och rotfrukter .

19 Ifall man äter eller dricker vissa saker så kan kroppen ta upp järnet på ett bättre eller sämre sätt. C-vitamin kan hjälpa kroppen att få i sig mer järn. Kalcium som finns mjölkprodukter, te och kaffe gör att vi får i oss mindre järn i maten.

20 Tänk till lite! Vad händer om man får i sig för lite järn?

21 Diabetes. Är en kronisk sjukdom som gör att sockerhalten i blodet blir för högt. Kroppen kan inte skapa insulin. Några tecken på att man har diabetes kan vara trötthet, ökad törst och viktminskning.

22 Matråd för en med diabetes.
En person med diabetes ska äta samma mat som alla andra bör göra. Mycket fibrer, inte så mycket socker och regelbundna måltider.


Ladda ner ppt "Repetition av näringslära"

Liknande presentationer


Google-annonser