Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Näringsämnen som ger energi 1. Kolhydrater 2. Protein 3. Fett  Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Näringsämnen som ger energi 1. Kolhydrater 2. Protein 3. Fett  Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen."— Presentationens avskrift:

1  Näringsämnen som ger energi 1. Kolhydrater 2. Protein 3. Fett  Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen sker av de energigivande näringsämnena

2  Grundomsättning eller basalmetabolism energibehov vid vila  Energibehov vid olika fysiska aktiviteter Basalmetabolismen påverkas av 1. Ålder 2. Kön 3. Arv 4. Fysisk aktivitet

3  Kolhydrat, långsamma och snabba  Protein.  Fett, mättade omättade  Mineralämnen.  Vitaminer, vattenlösliga och fettlösliga  Vatten Energigivande protein, fett och kolhydrater

4  Socker, snabba kolhydrater. Överkonsumtion ger fetma, karies, tom energi, obalans i blodsockret.  Stärkelse, växternas näringsreserv uppbyggd av glukos huvudbeståndsdel i vete majs potatis. Promenerande  Kostfibrer kan ej sönderdelas under matspjälkningen och har därför inget näringsvärde. Krypande

5  Ger kroppen energi  Viktiga funktioner i ämnesomsättningen  Hjärnan är beroende av lättillgänglig energi i form av glukos  Kostfibrer ger god tarmfunktion  Låg energi högt näringsinnehåll (ej socker)

6  Vid matspjälkningen sönderdelas proteinerna i sina minsta beståndsdelar aminosyror. Icke essentiella och essentiella.  Fördela proteinintaget under dagen.  Behövs för: uppbyggnad av vävnader, muskler, blod. Bilda antikroppar hormoner enzymer  finns i kött, fisk, ägg, bönor och linser

7  Mättade fettsyror. Risk för hjärt och kärlsjukdomar. Kakao, cocosfett, smör  Enkelomättade fettsyror, anses varken höja eller sänka fetthalten i blodet. Oliv- olja, solrosolja rapsolja  Fleromättade fettsyror, sänker troligtvis blodfetthalten. Feta fiskar, matoljor.  Transfettsyror bildas vid härdning av fett och i vommen hos idisslare.

8  Kroppens energiförsörjning  Tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna  Tillföra kroppen de essentiella fettsyrorna  Ge stöd och skydd åt de inre organen  Bibehålla kroppsvärmen vid låga temperaturer

9  Många forskare anser att det är bl.a. mättade fetter som orsakar sjukdomar  Andra faktorer som bidrar är, ärftliga anlag, högt blodtryck, rökning, stillasittande och stress.  Många anser också att högt protein och sockerintag påverkar.  Dagsrekommendationen är högst 30E%

10  Fettlösliga 1. Vit A, retinol och karoten. Tillväxt, ögats funktion, immunförsvar 2. Vit D. för att tillgodogöra sig kalcium och fosfor 3. Vit E skyddar mot oxidation 4. Vit K, koagulationsvitamin  Vattenlösliga B-gruppens vitaminer. a) Tiamin, kolhydratsomsättning b) Riboflavin, energiomsättning c) Niacin energiomvandling C-vitamin Immunförsvar,antioxidant Järnupptagningen

11  Vit A, ger upphov till nattblindhet, knottrig hud, xeroftalmi  Vit D, minskar kroppens förmåga att ta upp kalcium och fosfor, engelska sjukan eller rakitis,osteomalaci-benuppmjukning  Vit E skydd mot hjärt och kärlsjukdomar  Vit K, svåra blödningar i matspjälkningskanalen hos nyfödda

12  Tiamin B1, dålig aptit, koncentrationssvårigheter, trötthet, illamående, förstoppning  Riboflavin B2, sprickor och sår vid munnen, inflammerade läppar och tunga irriterade ögon  Se B1, svår brist hudförändringar Pellagra

13  Basfakta om vit-c Faktorer som ger ökat behov, p.piller, rökning, infektioner, sårläkning, antibiotika  Matlagning, c-vit är värmekänsligt och blir lätt förstört genom oxidation  Funktion i kroppen: blodkärlens hållfasthet, förbättrad antikroppsbildning, järnabsorption, sårläkning, försvara cellerna mot fria radikaler, sårläkning uppbyggnad av benvävnad tandben

14 Kroppen består av grundämnen, kol, väte, syre och kväve och de utgör tillsammans 96% av kroppens vikt. Resterande 4% är mineralämnen. Mineralämnena utgör en viktig del av samspelet i kroppen:  Bygga upp benstomme och tänder  Transportera syre  Ingå i hormonerna  Ingå i olika enzymsystem

15  Två till tre personer  Ni blir tilldelade er ett mineralämne  Ni får två timmar till förfogande  Redovisning sker i powerpoint, minst två sidor  Ta med basfakta, funktion, finns i, brist kan ge och bra att veta  Kalcium  Fosfat 1pers  Natrium 1pers  Kalium 1pers  Järn  Fluor  Selen  Jod


Ladda ner ppt " Näringsämnen som ger energi 1. Kolhydrater 2. Protein 3. Fett  Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen."

Liknande presentationer


Google-annonser