Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sameslöjd.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sameslöjd."— Presentationens avskrift:

1 Sameslöjd

2 Samiskt konsthantverk
Sameslöjd Samiskt konsthantverk Den samiska slöjden är idag ett exklusivt och dyrbart hantverk. Den är också ett viktigt inslag i den samiska kulturen. Slöjden har sitt ursprung i självhushållningens samhälle, då man var tvungen att själv tillverka de föremål man behövde. De skulle passa ett liv där flyttning mellan fångstplatser och boplatser var en viktig del av tillvaron.

3 Trä och hornslöjd Särskilt björkträ har använts.
Sameslöjd Trä och hornslöjd Särskilt björkträ har använts. Det är lätt, starkt och ger inte smak. Renhorn är ett hårt och slitstarkt material. Horn- och träföremålen dekoreras med ornamentik, som ristas med kniv in i hornen. Från Jokkmokk och söderut är ornamentiken geometriskt stram. Norrut är mönstren mjukare med blommor, hjärtan och mjuka båglinjer. Kniv och ask med lock

4 Skinnslöjd Renskinnet användes förr till kläder, skor, förvaringspåsar
Sameslöjd Skinnslöjd Renskinnet användes förr till kläder, skor, förvaringspåsar och säckar av olika slag, selar och tömmar. Idag tillverkas även moderna föremål som handväskor och klockarmband. Skinnföremålen kan dekoreras med sömmar, tenntråds- och pärlbroderier, kläde och mässingsringar. Av renens senor blir en utmärkt tråd, som är stark och följer luftens fuktighet. Skor och säck

5 Rotslöjd Till rotslöjd har samerna använt björk- och granrötter.
Sameslöjd Rotslöjd Till rotslöjd har samerna använt björk- och granrötter. Björkrötter användes främst till förvaringskorgar, saltflaskor och ostkorgar. Av björken kan man få tunna och fina rötter. Granrötterna som var grövre gjorde man rep av som användes vid not- och nätfiske.

6 Band Av ullgarn flätas och vävs band i traditionella mönster
Sameslöjd Band Av ullgarn flätas och vävs band i traditionella mönster och färger. Banden är viktiga i dräkten, t.ex. som bälten eller skoband. I det nomadiserande livet var band väldigt användbara, t.ex. som bär- och knytband i säckar och påsar. På bandmönstret i den samiska vaggan kan man utläsa om barnet i vaggan är en pojke eller flicka.

7 Tennslöjd och bandvävning är en blandning mellan inhemsk och inlånad.
Sameslöjd Tekniker Inom duodji kan man urskilja tre traditionslinjer: Inhemskt, inlånad och en blandning av inhemskt och inlånad. Det inhemska traditionella hantverket är baserat på horn, ben, trä, näver, tenn och skinn. Det inlånade består av dräktsilver, dryckeskärl, skedar och smidesarbeten. Tennslöjd och bandvävning är en blandning mellan inhemsk och inlånad.

8 Naturmaterialens ursprungs- former och nomadlivet har
Sameslöjd Form och mönster Naturmaterialens ursprungs- former och nomadlivet har varit av stor betydelse för den samiska formgivningen. De runda formerna är utmärkande och ständigt återkommande. Den samiska kåtan är rund till formen, kärl och skopor likaså. Föremålens form gjorde dem lätta och smidiga att packa, samma sak med påsar och säckar.


Ladda ner ppt "Sameslöjd."

Liknande presentationer


Google-annonser