Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medvetna skolmåltider

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medvetna skolmåltider"— Presentationens avskrift:

1 Medvetna skolmåltider
Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet

2 SkolmatSverige

3 Resultatrapporter

4 Medvetna skolmåltider -data om klimatsmarta MATvanor

5 Utbud och Näringsriktighet
Vegetariska rätter 45 % erbjuder en vegetarisk rätt till alla elever 4-5 dagar i veckan 35 % erbjuder detta mer sällan än 1 gång/vecka eller aldrig 50 % av skolorna serverade vegetariska rätter som innehöll en järnrik komponent Salladsbord 88 % erbjuder dagligen ett bra salladsbord med minst fem sorters grönsaker 50 % erbjuder minst två komponenter som innehåller baljväxter

6 Miljöpåverkan Minska köttkonsumtionen 32 % har infört en köttfri dag
54 % försöker minska köttportionerna Vi serverar inte kött utan endast fisk och veg mat Huvudrätten är en gång per 5 veckor helt vegetarisk. Det är något som börjat gro hos oss och vi diskuterar det

7 Miljöpåverkan Matsvinn och avfall Öka elevernas medvetenhet om svinn
51 % mäter matsvinn i produktionen under minst en vecka per termin 62 % mäter tallriksavskrap 33 % av skolorna har en skriven policy om att minska mängden matsvinn Öka elevernas medvetenhet om svinn 23 % hade temaveckor 10 % involverade elever att mäta svinn 23 % svarade att det var integrerat i undervisningen 24 % uppgav ”annat”

8 Miljöpåverkan Livsmedelsval
23 % av skolorna svarar att minst hälften av det nöt- eller lammkött som används är naturbeteskött Miljömärkt fisk. 60 % av all fisk som serveras kommer från hållbara bestånd

9 Miljöpåverkan Ekologiska produkter Vad hindrar skolan?
Mjölk är det livsmedlet som skolor oftast väljer ekologiskt (72 %) följt av ägg (37 %), mjöl (32 %), nötfärs (27 %) och rotfrukter (14 %) Vad hindrar skolan? Kostnaden 76 % Produkter är inte upphandlade 46 % Ingen riktlinjer/politiskt beslut 20 % Produkter inte tillgänglig på marknaden 17 % Ej rätt förpackningsstorlek 13 %

10 Organisation och styrning
Fortbildning I 34 % av skolorna har samtlig personal har fått utbildning om miljöanpassad matlagning Miljöanpassad matlagning är bland de fortbildningar som önskas mest (44 %) Policy Hälften av skolorna (55 %) har en kostpolicy och av dessa angav 60 % att den omfattar ekologiska livsmedel, köttkonsumtion etc.

11 Tack! www.skolmatsverige.se info@skolmatsverige.se


Ladda ner ppt "Medvetna skolmåltider"

Liknande presentationer


Google-annonser