Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

talet Skillnad modernism – postmodernism.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "talet Skillnad modernism – postmodernism."— Presentationens avskrift:

1 40-50-60-talet Skillnad modernism – postmodernism.
Modernism = Man vände sig mot alla klassiska sätt att göra konst på. Modernisterna hade en tro på människans förmåga att skapa, förbättra och förändra sin omgivning med hjälp av experiment, vetenskap och teknologi. Ett modernistiskt konstverk är ”konsten för konstens egen skull”, konsten som ett egenvärde, verket är en helhet och har inte ett ”hemligt språk” som man måste känna till för att kunna förstå det. Postmodernism = det finns inga fasta värden, absoluta sanningar, eller något jagets existens. En skeptisk världsbild. Ideologier, vetenskap eller religioner anses inte längre tillförlitliga. Trevandet efter något nytt efter att luften gått ur modernismen, som en reaktion mot modernismen. Gränser suddas ut. Ingenting är på förhand givet. Den postmoderna människan är både rot- och rastlös – och livet ses som en serie tillfälliga förflyttningar och rollbyten. Individens självförverkligande ligger i fokus och jakten på nu-upplevelser. Postmodernismen utmärks av mångkulturalism och stilblandning (sk ekleticism) Lars Nittve (superkänd svensk konstmänniska) sa: ”Det fragmentariska och det paradoxala är dess kännetecken.” Dubbla budskap och fragmentarisering av budskapet.

2 40-tal Traditionellt byggande återkom när funkisens platta tak och släta fasader visat sina praktiska brister. Bostadsområdet Rosta i Örebro. Arkitekter Backström och Reinius. Rosta bostadsområde består av sammankopplade "stjärnhus " med grönområden emellan. Husens stjärnform uppstår genom att tre lägenheter utgår stjärnformigt åt varsitt håll från en trappuppgång i mitten. Husen byggdes tidstypiskt i tegel med sadeltak och ljusa fönsteromfattningar.

3 40-talet Samhället präglas av efterkrigstidens brist på material. Man bor trångt ofta i bara ett rum och kök. Men med fantasi och vilja fann man nya lösningar. Praktiska möbler för vanligt folk tillverkas efter ritningar av standardiserade modeller. Mönsterblad kom bland annat från Svenska slöjdföreningen. Även Kooperativa Förbundet (KF) var aktiva med tillverkning av lätta möbler som skickades hem direkt till kunden. Våningssängar, slagbord och pinnstolar var praktiska i den lilla bostaden. Intresset för att få fram praktiska bostäder med ändamålsenlig och barnvänlig möblering, var intensiv under 40-talet. Det anordnas kurser och Bo-utställningar. Kvalitet uppnåddes genom att ideella organisationer som Svenska Slöjdföreningen samarbetade med staten, Landsorganisationen LO och Industriförbundet. Inredningsarkitekt Lena Larsson, var en av förkämparna i arbetet för bättre bostäder.

4 Charler & Ray Eames 40-tal
Amerikanska arkitekter, möbeldesigners och filmskapare. Gifta med varandra. Två av de mest inflytelserika personerna för amerikansk modern design som ofta jobbade med mjukt formpressat trä. Mest känd är möbeln ”Eames Lounge Chair 670” (Fåtölj och pall)

5 Fladdermusfåtöljen ”Butterfly” -45
Ritades 1938 av en spanjor och två argentinare. Den har tillverkats på många håll i världen. Svenska NK-bo licenstillverkade fåtöljen på 1950-talet. Den kom att bli en symbol för ungdomarnas uppror mot föräldragenerationen som ansåg att ungdomar ska ”sitta ordentligt”.

6 Audrey Hepburn Brittisk skådespelerska främst verksam i USA

7 Cadillac Amerikanskt bilmärke som sedan 1909 ingår i General motors
Cadillac Amerikanskt bilmärke som sedan 1909 ingår i General motors designade Harley Earl fenorna på bakskärmen och denna trend höll i sig i 15 år. Under 50-talet blev bilarna allt längre och bredare samtidigt som motoreffekten ökade. På 60-talet försvann fenorna och bilarna fick en kantigare formgivning.

8 Elvis Presley The King of Rock n´Roll, Har sålt över en miljard skivor, den bäst säljande artisten genom tiderna.

9 Kobratelefonen (Ericofonen) LM Ericsson
Lanserades 1956 och tillverkades till Formgivare: Ralph Lysell

10 Marilyn Monroe 1926-62 Amerikansk skådespelerska, sångerska och fotomodell. Känd som en sexsymbol.

11 R E T O Bakåtblickande, intresse för en tidigare eras trend. Om plagg kallas det vintage.

12 TV-kanna Kallas den termoskanna som började användas i samband med televisionens intåg till Sverige på 1950-talet. TV-tittandet förändrade livet för svenska folket. En helt ny marknad uppstod med prylar och möbler relaterade till TV:n. Namnet härrör från att denna termoskanna fylldes på med kaffe innan tv-programmet började, så att man inte behövde springa till köket under sändningen.

13 Bildkonsten – Abstrakt expressionism
riktning inom amerikansk konst på och 50-talen, ibland kallad New York School. Amerikansk, icke-geometrisk konst. Ett starkt personligt bildspråk och expressivt bruk av färger kännetecknade konstnärer som Jackson Pollock, Robert Motherwell, Mark Rothko och Willem de Kooning. De tog fasta på surrealismens strävan efter automation = en metod som försöker visualisera det undermedvetna. Namnet antyder att rörelsen kommer från den tyska expressionismen och europeiska abstrakta konstriktningar som futurismen, Bauhaus och den syntetiska kubismen.

14 Amerikanen Jackson Pollock 1912-1956 http://www. youtube. com/watch
Amerikanen Jackson Pollock Centralfiguren inom abstrakt expressionism med sin ”Actionpainting” Färgen droppas, stänks eller kastas på duken. Publikt genombrott på 1940-talet.

15 Jackson Pollock

16 Willem De Kooning ”Woman 1” Nederländsk konstnär verksam i USA Verksam från 1920 och framåt

17 Surrealismen – Salvador Dali 1904-1987 Sigmund Freud och det undermedvetna, drömvärlden

18

19

20 Frida Kahlo Mexiko En trafikolycka påverkade hennes konst som återspeglade hennes smärtor och turbulenta liv.

21 ”The two Fridas”

22 ”The broken column”

23 ”Moses”

24 Robert Rauschenberg: ”Monogram” (geten med bildäcket, 1959) där han kombinerar olika material, vanliga vardagliga föremål i ovanliga kombinationer. Han lanserade arbetsnamnet ”combines” ett slags skulpturalt collage.

25 ”Riding bikes” Berlin 1998

26 Alberto Giacometti Skulptör som bröt mot det traditionella sättet att skapa avbildade människor.

27

28

29 OPKONST kortform för optisk konst, modernistisk konstriktning som framträdde vid slutet av 1950-talet. Opkonsten var övervägande icke-föreställande och hade utgångspunkter i den geometriska nonfigurativa konsten men byggde konsekvent på optiska illusionseffekter, som skapar flera distinkt olika avläsningar av samma form. Viktiga företrädare var bl.a. Vasarely, J.R. Soto, Bridget Riley och Eric H. Olson.

30 Vasarely http://www.youtube.com/watch?v=yVbascS6nq0

31 J.R. Soto

32 Bridget Riley

33 Eric H. Olson

34 Stig Lindberg En av Sveriges mest kända illustratörer och formgivare. Var bland annat konstnärlig ledare på Gustavsberg och huvudlärare i keramik på Konstfack. Två av hans mest kända elever heter Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien. Han har formgivit glas åt Kosta glasbruk och danska Holmegaard. ”Prunus”

35 Berså Gustavsberg Blev en av Stig Lindbergs absolut största och folkligaste framgångar. Mönstret med sina stiliserade gröna blad var moderna och blev populära när de kom 1960.

36 Vietnam Militär konflikt under kalla kriget som utspelades i Vietnam, Laos och Kambodja mellan Följde Indokinakriget och utkämpades mellan sydvietnamesiska befrielserörelsen FNL och Nordvietnam, och å andra sidan Sydvietnams regering och USA med stöd av en del andra anti-kommunistiska nationer. Kriget slutade med nordvietnamesisk seger och Vietnams förening under ledning av kommunistiska Vietnams Arbetarparti från Nordvietnam. Nordvietnam hade stöd från Sovjetunionen och Kina, medan Sydvietnam stöddes av USA.

37 Arne Jacobsen Dansk arkitekt och formgivare
Arne Jacobsen Dansk arkitekt och formgivare. Företrädare för funktionalismen Ägget Designades som en del i inredningen till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. En utveckling av Charles Eames arbeten. Myran Trebent, lätt och stapelbar i formpressad plywood. Stolen vann Grand Prix på Triennalen i Milano 1957.

38 Chuck Close Konstnär, Född 1940 i USA
Chuck Close Konstnär, Född 1940 i USA. Fotorealistisk stil och majoriteten av hans målningar består av gigantiska porträtt.

39 Eero Aarnio ”Åskbollen” Född 1932 i Helsingfors
Eero Aarnio ”Åskbollen” Född 1932 i Helsingfors. Formgivare och möbeldesigner. Experimenterade med plast, livfulla färger och organiska former, vilket speglar popkulturen och dess anda.

40 Jimi Hendrix

41 Olle Baertling Svensk målare och skulptör
Olle Baertling Svensk målare och skulptör. Geometriska, nonfigurativa former. Har även arbetat med linjetunna stålrörsskulpturer

42 Baertling Sculpture YAYAO 1971 h 525 cm Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou,Paris

43 Picknick Sigvard Bernadotte Kungens farbror.
Ingick i skaran målare som hjälpte till att dekorera Stockholmsutställningen Arbetade som regiassistens i Berlin och producerade många svenska filmaffischer under talet startade han en designfirma, Bernadotte & Bjorn Industridesign A/S med huvudkontor i Köpenhamn och filialer i New York och Stockholm. Han är en av Sveriges mest kända formgivare. Han har designat allt ifrån bruksföremål, exempelvis konservöppnaren ”Röda Clara”, glasserviser och mönstret ”virrvarr”.

44

45 Virrvarr

46 Piet Mondrian 1872-1944 Nederländsk konstnär, verksam i USA
Piet Mondrian Nederländsk konstnär, verksam i USA. Känd för sina kompositioner, målningar i strängt geometriska former och grundfärger, han var en banbrytare och utvecklade den rent abstrakta konsten. Själv kallade han den för neoplasticism, där former, linjer och färger har sina egna absoluta, självständiga värden. Helt och hållet befriade från en beskrivande roll.

47 Piet Mondrian-inspirerat

48 Robert Rauschenberg - Monogram

49 The Who

50 60-tal Massproduktion 60-talet är konsumenternas decennium. Konsumentupplysning och VDN varudeklaration (ung som nutidens konsumentverket) blir nya begrepp. Varuhus växer upp överallt fyllda av masstillverkade bruksföremål till hemmen. Man tar bilen till Ikea och köper med sig möbler och utrustning i platta paket. Det finns ett nytt behov av att fylla de större bostäder man fått. Samtidigt finns en medvetenhet om kvalitet på möbler och inredning. Möbelinstitutet bildas och där testas möbler för att få etikett med Möbelfakta. Tanken var att flytta ut arbeten, bostäder och centrum utanför staden där det fanns plats och natur. Det bildas så kallade ABC städer runt om i landet. Arbete, Bostad, Centrum. Man ska kunna bo, jobba och ha tillgång till ett centrum inom ett närområde. Tanken var god, men att hitta arbeten just i den egna förorten visade sig inte lätt. Människor tillbringar tid på pendeltåg och i bilköer i alla fall.

51 Täby Grindtorp. Tensta förort i Här har arkitekterna miljonprogrammet
fått jobba i stor skala. Miljonprogrammet = är den vardagliga benämningen på bostadsbyggandet i Sverige mellan Målet var att lösa tidens akuta bostadskris genom att under en kort tid bygga en miljon bostäder och förbättra bostadsstandarden. Det byggdes lägenheter i flerbostadshus, bland annat Rosengård i Malmö, och många radhusområden byggdes

52 POPKONST http://www. youtube. com/watch
POPKONST Warhol, Lichtenstein, Rauschenberg, Johns Främst Storbritannien och USA. Utgångspunkt: Den populära masskulturen som alla förstår oavsett bildning. Film, reklam, science fiction, popmusik, massproducerade konsumtionsvaror togs som arbetsmaterial för denna nya konst. Popkonsten utmanade den traditionella konstformen. Det blev heta diskussioner om vad som är populärkultur och vad som är finkultur.

53 Andy Warhol (1928 – 1987) Amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare. Han hade reklamen som utgångspunkt. Realistiskt genomförande. Han utnyttjade befintliga bilder och företrädde en helt ny konstnärstyp då han arbetade i sin konstfabrik, ”The Factory” med anställda som utförde själva arbetet. Gränsen mellan massproducerade bilder och konstbilder suddas ut.

54 Warhols konstproduktion består till stor del av porträtt, reproducerade dokumentära bilder och installationer av konsumtionsvaror. Han menade att skönhet fanns till salu i närbutiken, som till exempel tvättmedelspaket och soppburkar.

55 Roy Lichten stein (1925 – 1997) Utgångspunkt från tecknade serier, med banala repliker i pratbubblor.

56 popkonst

57 Konceptkonsten ca 1965 = Idékonst. Postmodern rörelse i USA och Europa
Konceptkonsten ca 1965 = Idékonst. Postmodern rörelse i USA och Europa. Expansion av begreppet konst på flera plan. Idén eller konceptet är viktigare än de materiella eller estetiska detaljerna. I traditionell konst är uttryck, utförande och estetisk finish det viktiga, men här är ett nytt slags utforskande av bildkonstens möjligheter viktig. Ex land art. Grundar sig i avantgardistiska rörelser (experimentella, nyskapare, innovatörer) som exempelvis dadaism, minimalism och ofta framhålls Marcel Duchamps sätt att jobba som en utgångspunkt. I sin mest vida definition är idag begreppet konceptkonst synonymt med samtidskonst

58 Minimalismen (Geometriska former )
Konst som är befriade från konstnärens subjektiva uttryck. Man använder sig av så begränsade uttrycksmedel som möjligt. Inom skulpturen är moduler, rymdobjekt, rutsystem, sammansatta konstruktioner som försöker omdefiniera vår uppfattning om rummet, formen och skalan. Enkla arrangemang av identiska och utbytbara enheter. Man kan bygga på eller dra ut i all oändlighet.

59 Abstrakt konst =icke-föreställande konst.
Är konst som inte imiterar eller direkt skildrar den yttre verkligheten. Vissa begränsar termen till att gälla non-figurativ konst, medan andra använder den om konst som inte föreställer något, men som har sitt ursprung i verkligheten. Ursprung hos Cezanne, kubismen och Gauguin. De första non-figurativa målningarna utfördes av Vasilij Kandinskij 1910.

60 Frank Stella Född 1936 Amerikansk bildkonstnär och skulptör inom post-målerisk abstraktion och minimalism Jobbade med bilden som objekt snarare än en representation av verkligheten

61 Frank Stella:

62 Donald Judd 1928-94 Amerikansk konstnär inom minimalismen
Donald Judd Amerikansk konstnär inom minimalismen. Han avfärdade det tvådimensionella måleriet såsom ett offer för ”illusionsproblemet”. Konstnären måste verka i det tredimensionellas ”verkliga rum”. Hans verk består av moduler och seriekonstruktioner av identiska enheter av galvaniserat järn eller aluminium. Ofta målat i starka färger.

63 Donald Judd

64 Nydadaismen Konstriktning som blomstrade under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Namnet visar ett tydligt släktskap med dadaismen. De använder sig av moderna material och förnekar den traditionella estetiken. Robert Rauschenberg och Jasper Johns är två exempel på konstnärer inom riktningen.

65 Jasper Johns: ”The Flagg” Amerikansk konstnär född 1930
Jasper Johns: ”The Flagg” Amerikansk konstnär född Tillsammans med Warhol den främste företrädaren för popkonsten. Känd för sina vaxmålningar av amerikanska flaggor från 1950-talet.

66 Miljökonst – ”Land art” http://www. youtube. com/watch
Miljökonst – ”Land art” Robert Smithson: Spiral 1970, Great salt lake i Utah

67 Walter De Maria: 1935, Amerikansk skulptör och kompositör som också utbildat sig inom måleri. Deltagit i happenings och lekfulla projekt med interaktiva skulpturer.

68 Walter De Maria En teckning som är en mil lång, 1968.

69 Christo

70 Yves Klein (1928 – 1962) Fransk målare, skulptör och performanceartist
Yves Klein (1928 – 1962) Fransk målare, skulptör och performanceartist. En av förgrundsgestalterna för efterkrigstidens avantgardism. Känd för sina stora, monokroma målningar där han använde den blå färgen International Klein Blue (IKB) som han själv skapat. Han utförde även performancekonst, målningar kallade Anthropometries ( ), där kvinnliga modeller täckta med blå färg fick göra avtryck på duken, och "eldkonst" där han använde olja och eldkastare. Ett annat känt (om än omstritt) verk är "Le Saut dans le Vide" eller "Steget ut i ingentinget", bestående av ett foto där Klein ses kasta sig ut från en byggnad.

71 Yves Klein ”Kleinjump”

72 Yves Klein

73 Öjvind Fahlström http://www. youtube. com/watch
Öjvind Fahlström (1928 – 1976) Författare, poet, text/ljudkompositör, dramatiker och konstnär Öyvind Fahlström var en internationellt känd konstnär och han tillhörde de mer originella svenska konstnärerna under 1900-talet. Han arbetade inom en mängd olika genrer och var oerhört produktiv. Hans konst berörde ofta sociala och politiska frågor. Han var influerad av den konkreta musiken, popkonsten och de franska situationisterna. Situationisterna var en politisk/konstnärlig sammanslutning som verkade i flera länder kring mitten av 1900-talet. Situationisterna stod för en radikal frihetlig vänsterorienterad kritik av samhället. För den breda massan i Sverige gjorde sig Öjvind bland annat ökänd genom att stoppa en pipa och sedan röka vad han påstod vara hasch i ett TV-program som sändes i SVT. I sin bildkonst experimenterade han mycket med delar som skulle gå att flytta runt på bildytan. Detta resulterade senare i Öjvinds alla kartor och spel. Under skylten ESSO (som skulle kunna ha varit lånad från en svensk bensinmack på 60-talet) hänger på Mjellby Konstmuseum norr om Halmstad en till utformningen likadan skylt med texten LSD. Två substanser marknadsförs med likartade logotyper, den ena alldeles vardaglig, den andra en symbol för ett annorlunda psykedeliskt samhälle. ”Pentagon puzzle”

74 Öjvind Fahlström - Worldmap

75 ”Den nya realismen” I motsats till den abstrakta rörelsen utvecklades under denna tid en ny rörelse som relaterade till verkligheten. Realism närmade sig avant-garde på 60-talet genom att följa i fotspåren på den amerikanska pionjären E. Hopper.

76 Ola Billgren ( ) Svensk konstnär Fick sin konstnärliga utbildning i hemmet av föräldrarna Hans och Grete Billgren som också var konstnärer. Han var verksam inom grafik och akvarell collage, fotografi, film och scenografi men han var mest betydelsefull som målare. Han var även kulturskribent och författare. Finstämt, ofta realistiskt präglat måleri. Under 1960-talet då abstraktionen i måleriet var den starkaste genren började Ola Billgren istället att söka sig tillbaka till ett realistiskt måleri. Efter ett tag blev hans målningar inte sällan mellanting mellan det fotorealistiska och det expressiva abstrakta och det var denna korsbefruktning som inte bara gjorde honom accepterad på den postmodernistiska konstscenen utan även mycket eftertraktad bland konstsamlare. Under främst 1980-talet inbringade några av hans tavlor bland de högsta priserna som en levande svensk konstnärs verk har sålts för.

77 Ola Billgren

78 Philip von Schantz Svensk konstnär, målare och grafiker Naturtrogna framställningar och lek med enpunktsperspektivet

79 Moderna museet invigdes 1958 och kom att bli ett forum för internationella utställningar och konstdebatten, under Pontus Hulténs ledning vilket placerade Sverige på den internationella kartan i konstsammanhang. År 1964 presenterades den amerikanska Popkonsten i en utställning på Moderna museet, vilket kom att lägga grund för popkonsten, happenings och nyrealismen som ny riktning i konstvärlden. Politiska konsten: 1968 protesttidning PUSS: Lars Hillerberg, Johan och Marie- Louise de Geer, Ulf Ramberg och Lena Svedberg.

80 Arkitektur Peter Celsing 1920 – 1974
Kulturhuset vid Sergels torg och Riksbankshuset 1968 – 1976 samt Filmhuset 1967 – 1970.

81 Robert Venturi född 1925, är en amerikansk arkitekt och arkitekturteoretiker. En av Venturis mest kända byggnader är huset han 1965 ritade åt sin mor, Chestnut Hill House (även kallat Vanna Venturi House) i Philadelphia, Pensylvania. Han var också antimodernist och har blivit känd för att ha ändrat uttrycket ”Less is more” till ”Less is a bore”. Skrev boken ”Komplexitet och motsägelser i arkitekturen” 1966 vilket kom att leda till en brytpunkt med den modernistiska arkitekturen och bana väg för den postmodernistiska.

82 http://www.youtube.com/watch?v=cYHg5azQRaE Kunstbar


Ladda ner ppt "talet Skillnad modernism – postmodernism."

Liknande presentationer


Google-annonser