Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FREDA Kortfrågor FREDA -  standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FREDA Kortfrågor FREDA -  standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer."— Presentationens avskrift:

1 FREDA Kortfrågor FREDA -  standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

2 Varför använda FREDA kortfrågor?
Kommunen har ett ansvar att identifiera och erbjuda stöd och skydd till personer som är eller varit utsatta för våld Stöd för medarbetarna att ställa frågor Ger möjlighet att fråga rutinmässigt Kan användas för kartläggning under en period Varje professionell som frågar om våld bör känna sig säker på hur ett jakande svar ska hanteras och vilka rutiner för vidare information, hänvisning eller ytterligare utredning som gäller i verksamheten när våldsutsatthet identifieras. Att besluta om rutiner för detta bör ingå i en verksamhets förberedelser inför användningen av FREDA. Lagstiftning: SoL 5 kap 11§

3 För att ”våga fråga” Ett stöd i att ta frågan om våld
Kan användas både när en anar/misstänker eller fått indikation på att det förkommer våld och hot om våld Använd FREDA kortfrågor direkt eller Efter att du första använt dig av en ”egen fråga först” Används främst som intervjuunderlag, i direktkontakt, ej över telefon

4 FREDA Kortfrågor Fem frågor om:
Erfarenhet av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld (senaste året respektive tidigare i livet) Rädsla för förövaren Nuvarande kontakt med förövaren Samt: Frågor om huruvida barn varit närvarande vid våldssituationen Frågor om specifik utsatthet om den tillfrågade har funktionsnedsättning

5 FREDA kortfrågor Hur kan man introducera FREDA för klienten?
”Jag vet inte om det är ett problem för dig, men många av dem jag träffar i mitt arbete har upplevt våld i sina nära relationer. Vi har därför börjat fråga alla rutinmässigt om detta.” eller ”Eftersom många av de kvinnor jag träffar i mitt arbete lever med någon som skadar eller hotar dem, frågar jag alla om övergrepp. En annan anledning är att Socialtjänsten har ett ansvar när det handlar om att identifiera, ge stöd och skydd till personer som är utsatta för våld. Vad vet du redan om det? Är det ok om vi tillsammans går igenom ett bedömnings formulär som kallas FREDA? Det är ett hjälpmedel för dig och mig. Många andra klienter upplever att det gav en mycket tydligare bild av det som händer dem och om de är i behov av stöd och skydd eller vilka behov av stöd och skydd som föreligger. Innan vi börjar skulle jag vilja berätta lite kort om hur det kan kännas när vi går igenom FREDA. Är det ok? Det är normalt att ha olika känslor kring att prata om det man har varit med om. Många upplever skam och skuld vilket är helt normala känslor när man ska prata om något som är känslomässig svårt, samtidigt som många berättar om hur lättade de kände sig efter att ha kunna pratat om det.

6 Läs texten om FREDA kortfrågor, manualen s 15-17.
Gå Om det framkommer att ett barn kan ha utsatts för eller bevittnat våld eller andra övergrepp av en närstående ska nämnden inleda en utredning om barnets behov av stöd och hjälp (jfr 6 kap.1 § SOSFS 2014:4). Vilka fördelar resp. nackdelar kan det vara att fråga om våld med hjälp av ett formulär?

7 Rutin ska finnas när våld identifieras!
Varje professionell som frågar om våld bör Känna sig säker på hur ett jakande svar ska hanteras Veta vilka rutiner för vidare information, hänvisning eller ytterligare utredning som gäller i verksamheten när våldsutsatthet identifieras. Varje professionell som frågar om våld bör känna sig säker på hur ett jakande svar ska hanteras och vilka rutiner för vidare information, hänvisning eller ytterligare utredning som gäller i verksamheten när våldsutsatthet identifieras. Att besluta om rutiner för detta bör ingå i en verksamhets förberedelser inför användningen av FREDA. DU kan lägga in en bild efter denna om vilken rutin ni har.

8 När och vilka ska frågas?
Indikation Nybesök? Andra/Tredje… I årshjulet med syftet att informera alla Män i mars Kvinnor i oktober Mottagnings- gruppen Ekonomiskt bistånd Alla handläggare Bistånd Hemtjänst osv Klienten och den professionella bör ha en någorlunda etablerad kontakt, först efter andra eller tredje mötet kan det vara lämpligt att ställa frågor om våld om det inte har funnits några tidigare tecken på våldsutsatthet. Frågor om våld ställs lämpligen i enrum med klienten. Det är inte säkert att en person som utsätts för våld väljer att uppge det vid första tillfället som frågan tas upp. Om det finns indikationer på våld kan det finnas skäl att fråga igen vid nya tillfällen. Tänk på säkerhetsperspektivet, dvs. om partnern vet vilka frågor som ställts kan det vara bra att den som svarar vet att partnern också får samma frågor. Om det förekommit våld är det bra uppmärksamma den utsatta och att hen kanske ska ha förberett vad hen ska svara att den svarat om partnern frågar.

9 Jag vet inte om det är ett problem för dig, men många av dem vi träffar här på enheten har upplevt våld i sina relationer. Vi har därför börjat fråga alla om detta.”

10 Berätta om varför du använder FREDA kortfrågor…
Berätta att kommunens har ett ansvar att identifiera och erbjuda stöd och skydd till personer som är eller varit utsatta för våld Om ni inte ställer frågorna till alla, så berätta att frågor om våld ställs till alla i den aktuella målgruppen Att frågorna ställs under en viss period om så är fallet Om frågor enbart ställs på indikation dvs. du har uppfattat signaler om våldsutsatthet kan det vara viktigt att berätta vilka omständigheter som väckt oro och föranleder frågorna samtidigt visa på en beredskap att ompröva sina föreställningar I de flesta situationer torde det vara rimligt att inleda frågorna med att berätta om socialtjänstens ansvar för att identifiera och erbjuda stöd och skydd till personer som är utsatta för våld som en viktig anledning att ta upp frågan. Det kan exempelvis vara relevant att berätta att frågor om våld ställs till alla i den aktuella målgruppen under en viss period, om så är fallet, och varför. Om frågor om våld ställs på grund av att den professionella har uppfattat signaler om våldsutsatthet hos en enskild kan det vara viktigt att berätta vilka omständigheter som väckt oro och föranleder frågorna och samtidigt visa på en beredskap att ompröva sina föreställningar.

11 Inled med att säga att… Många utsätts för våld i hemmet eller på andra platser. Alla har rätt att får hjälp och stöd. Våldet kan vara; fysiskt psykiskt sexuella handlingar eller tvingas till samlag Den som gör detta kan vara ens partner men även andra såsom en anhörig, en personal eller andra som en känner. Det är viktigt att berätta för den person som får frågor om våld vad verksamheten har för rutiner och möjligheter att ge stöd och skydd till våldsutsatta personer. Förbered exempel på våld Konkret bör varje fråga föregås av en kortare beskrivning av vad som avses med våld i de olika fallen, till exempel enligt följande (finns delvis även i formuläret): Fysiskt våld kan exemplifieras med knuffar, örfilar, slag, sparkar etc. riktade mot klienten. Psykiskt våld kan exemplifieras med nedsättande kommentarer, förföljelse och hot riktade mot klienten eller mot någon som är viktig för klienten(t.ex. barn, husdjur) och med materiellt våld som att slå sönder porslin eller ägodelar. någon tar kontroll över ekonomin Sexuellt våld kan exemplifieras med olika typer av sexuella aktiviteter mot klientens vilja. Upplys gärna den tillfrågade om att närstående kan syfta på nuvarande partner (man/kvinna), en f.d. partner eller annan familjemedlem, en släkting eller släktingar, en vän eller bekant. Det kan även gälla andra personer som den våldsutsatta har eller har haft en nära och förtroendefull relation med. Bedömningen av vem som kan betraktas som närstående ska göras utifrån familje- och levnadsförhållanden i det enskilda fallet. Att klargöra vem som utövar våldet kan ha betydelse för om en riskbedömning av fortsatt utsatthet behöver göras. Tänk hela tiden på att du kan själv komma med egna exempel.

12 Inledning? Det är ganska vanligt med erfarenheter av våld, så jag skulle vilja ställa några frågor till dig om det, är det ok för dig? Alternativt: Jag ställer därför frågor till alla… Vi har i uppdrag att fråga alla under oktober månad Vi har i uppdrag att fråga varannan person Och jag känner att jag blev lite orolig då du berättade att… därför tänkte jag att jag skulle använda ett formulär… Kanske är det inte officiellt en rutin , men du har bestämt dig för att fråga för att du vet att det är så vanligt…

13 Skriv ner din inledning
Skriv ner din inledning för att kunna fråga på rutin resp. på indikation.

14 Kortfrågorna, nr 1 till -5

15 Om svar ja, och har barn hemma
Kom ihåg att en utredning ska göra om barn finnes Sidan 16/31 i manualen.

16 Katarina - träna på att fråga med rollspel
En är Katarina som är en klient som söker ekonomiskt bistånd läs in dig på din person En är soc. sekreterare och ska ställa frågor Använd din inledning Testa att ställa frågor utan FREDA kortfrågor Testa sedan att fråga med hjälp av FREDA kortfrågor Lämna ut Katarina till den som ska rollspela.

17 Var det någon skillnad?

18 Vilket stöd finns att få i verksamheten vid upptäckt våldsutsatthet/erfarenhet?
Internt? Externt? Vilka rutiner? Checklista?

19 Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag Ingemar Stenmark Alla tränar på det de vill blir bättre på – så börja träna… Ju mer du tar upp frågan om våld i relationer desto lättare kommer det att bli. Försök därför att så snart som möjligt träna på detta.

20 Dokumentera…

21 Hur dokumentera? Vilka rutiner?
System: Sökord: FREDA kortfrågor FREDA bedömning FREDA farlighet Vilka rutiner finns för dokumentation i verksamheten? Här kan du prata om behovet att dokumentera och se över rutinerna som finns i verksamheten. Hur ska ni dokumentera resultatet från de olika formulären - ska de arkiveras eller strimlas efter användning? Vilket system en verksamhet har skiljer sig åt likaså vilka sökord som kan/ska registreras.

22 Nästa tillfälle Uppgift till nästa tillfälle
Metoduppföljning FREDA kortfrågor Datum Tid Plats Nästa utbildningstillfälle: FREDA bedömning

23 ”Har vi börjat fråga kan vi inte sluta, det är så många som säger ja”
”Vi behöver inte alltid vara spetskunniga, men identifiera och hänvisa vidare” Personalen berättade att projektet gav kunskap som dels motiverade till att ställa frågor om våld, dels underlag för att utveckla hur de kunde ställa frågor om våld. Det är också utbildning de flesta nämner som viktig faktor för att de ska fortsätta fråga om våld. Rutinmässiga frågor beskrevs som bra för att introducera ett nytt arbetssätt men att de flesta känner behov av att utveckla ett eget sätt där frågor om våld matchar den egna kliniska praktiken. Personalen beskrev att de efterhand gjorde individuella bedömningar baserat på både patient och situation som avgjorde om och när frågor om våld ställdes.


Ladda ner ppt "FREDA Kortfrågor FREDA -  standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer."

Liknande presentationer


Google-annonser