Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jan-Erik Nyberg Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jan-Erik Nyberg Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen"— Presentationens avskrift:

1 Jan-Erik Nyberg Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen
Familjeterapeutens roll och uppgift i det systemiskt arbetande barnskyddsteamet Jan-Erik Nyberg Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen

2 Ett år som medlem i barnskyddets arbetsteam
Familjeterapeuten har deltagit i ett längre teammöte varannan vecka Dessutom har familjeterapeuten och en socialarbetare ur teamet i tre olika case haft gemensamma möten med klientfamiljerna/medlemmar i klientfamiljen. Klientfamiljerna har inte deltagit i teammötena

3 Familjeterapeutens roll
I det systemiska teamet möts två olika, och ibland motstridiga synsätt: terapi och myndighetsansvar Terapeuten fokuserar på att känna igen och locka fram familjens egna resurser, den sociala myndigheten förväntas gripa in. Terapeutens roll går ut på att rikta fokus på de resurser som finns familjens olika relationer och i familjen som helhet och tillsammans med socialarbetarna ställa dem i relation till behovet av förändring och myndighetsåtgärder.

4 Familjeterapeutens uppgift
Den första uppgiften för terapeuten är att bli del av teamet, utan att själv bli socialarbetare. Terapeutens fokus växlar mellan klientfamiljens relationer och teamet som system, och sist men inte minst försöker förstå vad som sker när dessa två system bildar ett nytt system. Terapeutens viktigaste uppgift är att stimulera teamets övriga medlemmar till att utforska familjens egna resurser, att hjälpa dem att uthärda osäkerhet och stå emot frestelsen att tro att terapeuten själv vet allt om familjen.

5 Tidsperspektivet Det tar lång tid (2-5 år) att utveckla ett systemiskt arbetssätt i barnskyddsteamen. Arbetssättet måste förankras i de olika stödfunktioner som barnskyddet samarbetar med. Också lagstiftningen måste översättas till ett systemiskt tänkesätt.

6 Nätverksdag 16.4 på THL Ett 60-70-tal deltagare från hela landet
Presentationer av pilotprojektet, och dess nuläge Päivi Petrelius och Nanna Miettunen, Katarina Fagerström om familjeterapeutens roll i barnskyddsteamet: balanserar mellan kontroll och stöd, hur hanterar barnskyddsteamet maktfrågan. Domains modell: Tre olika processer som svarar på frågan vad vi gör, hur vi gör och varför vi gör något med familjen.

7

8


Ladda ner ppt "Jan-Erik Nyberg Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen"

Liknande presentationer


Google-annonser