Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arbetsmarknadsutsikter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arbetsmarknadsutsikter"— Presentationens avskrift:

1 Arbetsmarknadsutsikter
Prognosmaterial finns på webben för samtliga län och riket den 12 december: Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län 2018 Maria Salomonsson, Analysavdelningen

2 Sammanfattning Globala tillväxten stannar av
Långsammare tillväxt i Sverige Företagarna i länet positiva Sysselsättningen fortsätter öka Arbetslösheten minskar Matchningsproblem Demografiska utmaningar Länets prognos hittar ni på af:s hemsida från kl Pressrum; Prognos: Prognos 2ggr/år Antal deltagare i riket över , 84% I länet över 330, 87 % privat 270, 86 off 59, 92

3 Anm. Värden över 100 visar ett starkare förväntningsläge än normalt och värden över 110 ett mycket starkare förväntningsläge än normalt. På motsvarande sätt visar värden under 100 ett svagare förväntningsläge än normalt och värden under 90 ett mycket svagare förväntningsläge än normalt Aktiviteten i den globala ekonomin avmattas. Lämnar en fas av synkroniserad tillväxt. Den svenska ekonomin högkonjunkturen fortsatt i en mogen fas med långsammare tillväxt. Näringslivets förväntningar i hela riket har toppat och visar på ett något svagare läge i Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten Förväntningsläget är dock inte svagt utan har mattats av från mycket höga nivåer. Det privata näringslivet tror fortfarande på ett bra läge framöver. Jämtlands län är stabilt, företagen har är väldigt optimistiska inför Förutom en stark utveckling globalt och i riket så påverkar två kommande VM 2019 i länet. Det är främst arbetsgivarna inom privata tjänster så som hotell och restaurang, transport samt finansiella tjänster som är positiva. Detta bekräftas också av att en stor andel fortsatt har mycket att göra och att rekryteringsläget har ökat rejält.

4 En god och stabil arbetsmarknad med låga varsel, få konkurser, många nystartade företag, lediga platser strömmar in, många av företagen går för fullt. Undersökningen visar att de företag som angett att de står inför rekryteringar har ökat kraftigt jämfört med föregående mätningar. De låga talen i föregående undersökningar kan förklaras av att, hösten 2017 visade undersökningen att ett antal företagare inte nyttjade sin personal fullt ut. En teori är att ag valde att behålla befintlig personal då det är svårigheter att hitta kompetensen när man behöver den. Undersökningen visar att det snurrar på igen och många är glada att de behöll sin personal. De som behövde rekrytera bekräftar att det är svårt, då bristtalen ökade. MEN det här finns också några företag som signalerar att det är lokalerna som begränsar hur många som får plats att jobba och därmed produktionsökningen. Då det kräver större investeringar att bygga större lokaler införs hellre fler skift så att delar av personalen får jobba mer som en tillfällig lösning.

5 Ett gemensamt problem för nästan alla ag är bristen på rätt kompetens.
Bristen är den högsta historiskt sett. I länet anger 33 procent att de upplevt en brist vid rekrytering och andelen i riket är 37 procent. Störst brist just nu inom, bygg och hotell och restaurang Lägst brist inom jord, skog, Konsekvenser av brist: Befintlig personal får arbeta mer Företag tackar nej till beställningar Arbetsgivare sänker kraven på yrkeserfarenhet och även på utbildning, ibland också på social kompetens. Bygg, brist: bla elektriker, arbetsledare, snickare, golvläggare, takmontörer mm mm. Hotell och restaurang: Kockar och kallskänkor, Hovmästare och servitörer Transport, brist: lastbils- och bussförare Info/ Kom: mjukvaru- och systemutvecklare, Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik, Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl. Jord/ skog: Förare av jordbruks- och skogsmaskiner. Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

6 Av arbetsgivarna i den offentliga sektorn i Jämtlands län anger 64 procent att de har upplevt en brist när de ska rekrytera personal. Riket ligger på 61 procent. Störst brist inom vård, skola och omsorg. Det är främst pensionsavgångarna i kombination med en åldrande befolkning som påverkar bristen. Precis som i privata näringslivet blir konsekvenser av brist att befintlig personal får arbeta mer, men också att kvaliteten i servicen försämras.

7 Befolkningspyramid Jämtlands län 2017
Senaste fem åren… Bef. totalt = Bef. 16–64 = - 20 Prognos 2025 16–64 = - 155 Idag… Sysselsatta 60+ = 10 000 Varför har vi så stor brist? totalt16-64 år Inrikes minskade med samtidigt som utrikes ökade med Tack vare inflödet av utrikesfödda som bidragit med en ökning!

8 Mellan har den totala befolkningen ökat med drygt 3 300 personer i Jämtlands län men under samma period minskade de i åldern år med personer. Enligt befolkningsprognosen väntas åldersgruppen år i Jämtlands län minska med 0,2 procent motsvarande 155 personer. Däremot kommer samma grupp fortsätta att öka för riket med 5,2 procent fram till 2025

9

10 Befolkningsutveckling 16-64 år 2018-2025
Prognosen till 2025 visar att Krokom, Östersund och Åre kommer att öka övriga kommuner minskar sin arbetskraft i länet.

11  Förändring befolkningen 16-64 år antal och procent 2018-2025

12 Arbetsmarknaden fortsatt stabil under och bedömningen är en marginell ökning av sysselsättningen med 650 under 2018 och ytterligare Även om ökningen är låg sker hela tiden en omsättning och just nu behövs många som kan ersätta alla som går i pension. Sysselsättningen kan bli betydligt högre om matchningen fungerade. Den stora nedgången av sysselsättningen i Jämtlands län 2008–2009 berodde på den ekonomiska krisen som drabbade hela världsekonomin. Sysselsättningen i länet minskade då med nästan 2 000 i åldersgruppen 16–64 år. De senaste åren har arbetsmarknaden varit god och tillväxtmotorerna i länet har till största delen varit Åre och Östersund.

13 i oktober var nära 3 800 personer inskrivna hos arbetsförmedlingarna i länet, motsvarande 6,0 procent av den registerbaserade arbetskraften. Under 2019 väntas den fortsätta minska men inte i samma takt som tidigare. Bedömningen är att andelen kommer att hamna på 5,7 procent. Totalt väntas cirka 3 600 vara inskrivna som öppet arbetslösa eller i program i slutet av Jämfört med förra året har prognosen skrivits ned. Minskningen av arbetslösheten har saktat ned och även om länet har en fortsatt god arbetsmarknad kan man ana en vag trendbrytning, där arbetsgivarna breddat sin rekrytering, då de som går till jobb har slutat minska och svagt börjar öka istället.

14 I relativa tal, det vill säga andelen av den registerbaserade arbetskraften, låg Jämtlands län på 6,0 procent oktober 2018 vilket var lägre än riket som hade 6,9 procent. Den sjunkande arbetslösheten kan delvis förklaras av att det har varit en god arbetsmarknad i länet och att många har fått jobb.

15 Inskrivna arbetslösa i oktober 2018 som andel (%)
av den registerbaserade arbetskraften 16 – 64 år De kommuner som har ett brett utbud och variation i näringslivets branschstruktur med inriktning på tjänstesektorn har ofta lägre antal och andel arbetslösa än andra. Möjligheter till företagande påverkar också arbetsmarknaden. Sysselsättningsökning i Östersund, Åre, Krokom och Härjedalen medan de andra minskat de senaste fem åren. Närheten till universitet och högskola kan också höja andelen arbetslösa då många studerande skriver in sig på Arbetsförmedlingen där de studerar. Förutom åldersstrukturen kan skillnaderna i länet även förklaras av vilken typ av näringslivsstruktur som finns i kommunen och möjligheter till pendling, oavsett färdmedel, inom rimlig tid

16 Sammanfattningsvis är det tre grupper som sticker ut i tabellen: inrikes födda och utomeuropeiskt födda, och de med enbart grundutbildning. Arbetslösheten för inrikes födda är rekordlåg. Däremot är nivåerna väldigt höga för utomeuropeiskt födda samt de med förgymnasial utbildning.

17 Så möter vi utmaningarna
Utbildning Subventionerade anställningar Arbetsgivararbete Samverkan

18 Vad gör Arbetsförmedlingen?
Förstärkt fokus på arbetsgivararbetet Ny organisation 2019 med extra fokus arbetsgivare Digitala tjänster för arbetsgivare Sök kandidater Snabbare och enklare att skapa annonser i Platsbanken Rekryteringsutbildning Vi kan inom ramen för våra avtal anpassa utbildningar utifrån den kompetens som arbetsgivarna behöver.

19 Vad gör Arbetsförmedlingen?
Vi erbjuder flera olika vägar/stöd till arbetsgivare i deras rekrytering: Rådgivning rekryteringsprocessen Möjlighet till urvalsrekrytering Rekryteringträffar/speed-dating Teknik och upplägg för digitala anställningsintervjuer och rekryteringsträffar Eures, möjlighet att rekrytera utanför Sverige Anställningsstöd Se kompetensen Vi har en strategi för att matcha till arbete genom utbildning. Här satsar vi på samverkan med reguljär utbildning och tydlig vägledning.


Ladda ner ppt "Arbetsmarknadsutsikter"

Liknande presentationer


Google-annonser