Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vår verksamhetsidé Med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är vi ett nav för kunskap inom funktionshinders­politiken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vår verksamhetsidé Med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är vi ett nav för kunskap inom funktionshinders­politiken."— Presentationens avskrift:

1

2 Vår verksamhetsidé Med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är vi ett nav för kunskap inom funktionshinders­politiken. Vi har kunskap om levnadsförhållanden för personer med funktionsned­sättning, hur hinder för delaktighet undanröjs och hur diskriminering motverkas. Vi stödjer och samarbetar med offentliga aktörer, näringsliv och det civila samhället så att: - samhället blir universellt utformat från början. - hinder för delaktighet identifieras, åtgärdas och undanröjs. - individuella stöd och lösningar stärker delaktigheten för den enskilde

3 Nytt mål för funktionshinderspolitiken
Målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund. Målet ska bidra till ökad jämställdhet och till att barnrättsperspektivet beaktas.

4 För att nå det nationella målet inriktas genomförandet av funktionshinderspolitiken mot de fyra områdena: Principen om universell utformning, Befintliga brister i tillgängligheten, Individuella stöd och lösningar för individens självständighet, och Att förebygga och motverka diskriminering.

5 Martin Olauzon utreder långsiktig uppföljning och styrning

6 FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Trädde i kraft i Sverige 2009. Sverige har även antagit ett tilläggsprotokoll som innebär att individer kan klaga till FN:s övervakningskommitté.

7 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Enligt artikel 9 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska medlemsstaterna identifiera och undanröja hinder för tillgänglighet, bland annat på arbetsplatser. Artikel 27 handlar om arbete och sysselsättning och att diskriminering ska vara förbjudet i lag. Det innebär att arbetsgivaren aldrig kan neka anställning enbart på grund av att den sökande har en funktionsnedsättning. Rekryteringsprocessen ska vara öppen för alla, arbetsmiljön ska vara anpassad och arbetsvillkoren ska vara rättvisa.

8 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Rekommendationer Allmänna kommentarer

9 Tillgänglighet – art 9, kommentar 2
Universell utformning som utgångspunkt Ta bort de hinder som finns Skäliga åtgärder för de individer som behöver det Universell utformning Undanröjande av hinder Utgångspunkten: att allt nytt som utformas/byggs/produceras ska utformas universellt, dvs för att alla ska kunna ta del av och använda det. För allt som redan finns gäller att hinder ska undanröjas för att åstadkomma tillgänglighet. När ovanstående två inte räcker till behöver skäliga åtgärder vidtas, kopplade till individen. Målet är att skäliga åtgärder sällan ska behövas, eftersom samhället är utformad för den mångfald av människor som lever i det. Skäliga åtgärder

10 Utbildning Personer med funktionsnedsättning har lägre utbildningsnivå än övriga befolkningen Andelen ungdomar med funktionsnedsättning som avbryter sina gymnasiestudier är mer än dubbelt så hög jämfört med övriga ungdomar Otillgänglighet, brister i stödinsatser och individuella anpassningar samt mobbning och kränkande behandling utgör stora hinder för att klara utbildningen. På kommande sidor finns tabeller som styrker. Källor: Statistiska centralbyråns undersökning av levnadsförhållanden (1-2) Rivkraft (3)

11 Försörjning Personer utan förvärvsarbete har haft i stort sett oförändrade inkomster under de senaste drygt 20 åren. Inkomstskillnaden mellan personer med funktionsnedsättning som mottar handikappersättning och/eller sjuk- och aktivitets- ersättning i förhållande till den övriga befolkningen är stor. För personer utan inkomstbaserad ersättning uppgick andelen med låg ekonomisk standard till 63 procent under Gruppen har nästan fördubblats sedan 2003 och består i huvudsak av unga personer med svag anknytning till arbetsmarknaden. Personer utan förvärvsarbete har haft i stort sett oförändrade inkomster under de senaste drygt 20 åren. Medan arbetsinkomsterna har ökat i snabb takt har nivån på transfereringar inte ändrats i samma takt. För personer med sjuk- och aktivitetsersättning som har garantiersätt­ning, det vill säga ingen inkomstbaserad ersättning, uppgick andelen med låg ekonomisk standard till cirka 63 procent under Denna grupp har i det närmaste fördubblats mellan åren 2003 och 2014 och består i huvudsak av unga personer med svag anknytning till arbetsmarknaden.

12 Arbetsliv Knappt 60 procent av personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga hade en sysselsättning under Motsvarande andel i gruppen övriga befolkningen var drygt 80 procent Det är vanligare att personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga arbetar deltid och har tidsbegränsad anställning Bland unga personer (16-24 år) med funktionsnedsättning är det cirka 12 procent som varken är i studier eller i arbete. Detta är en nästan dubbelt så hög andel som för unga personer utan funktionsnedsättning Mer än 25 procent av personer med funktionsnedsättning, med eller utan sysselsättning, anser sig ha blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av sin funktionsnedsättning Källa: Arbetskraftsundersökningen (1-2, 4) SCB:s undersökning av levnadsförhållanden (3) En relativt stor andel av de personer med funktionsnedsättning som befinner sig utanför arbetskraften är latent arbetssökande vilket innebär att de vill och kan arbeta men inte söker jobb. Att så stora skillnader fortfarande finns på aggregerad nivå tyder på strukturella problem på arbetsmarknaden och att ändamålsenliga stöd och lösningar många gånger saknas Bland personer som har avslutat gymnasiesärskolan är andelen som i nuläget varken arbetar eller studerar sannolikt särskilt hög. Av personer som har avslutat skolan mellan 2001 och 2011 hade cirka 25 procent varken studier, arbete eller daglig verksamhet 2011 Utöver en ökad risk för ekonomiska svårigheter innebär den svaga förankringen i arbetslivet en ökad risk för ohälsa hos personer som är varken i arbete eller utbildning. Arbetsgivares ansvar att arbeta förebyggande och främjande med frågor om diskriminering har utvidgats sedan den 1 januari Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare numera undersöka risker för diskriminering i sin verk­samhet, analysera orsaker, genomföra åtgärder samt följa upp och utvärdera dessa. I MFD:s fokusgrupper med döva personer på tema arbetsmarknad beskriver deltagarna att när man inte får fortsätta arbeta på en arbetsplats så är det svårt att påvisa att detta är på grund av hörseln. Detsamma gäller när man sökt ett jobb men inte fått det. En misstanke från dessa döva personer är att det är svårare att få jobb på grund av de höga kostnaderna för användande av teckenspråkstolk i arbetslivet, något som arbetsgivarna ska bekosta

13 Sysselsättningsgrad (%) bland personer 16–64 år, 2013–2017
Data kommer från arbetskraftsundersökningen

14 Andel (%) arbetslösa personer 16–64 år av arbetskraften, 2013–2017
Data kommer från arbetskraftsundersökningen

15 Universell utformning i arbetslivet?
Kompetensförsörjningsutmaningen Rättighetsperspektivet Demografisk utveckling Sysselsättningsgraden och välfärden Maastrichtmodellen

16 Vänd på perspektiven!

17 Aktuellt på MFD Regional närvaro via Länsstyrelserna Digitala tjänster
Kvalitet i färdtjänsten Ekonomisk jämställdhet Barnrätt i praktiken Ledarhundsverksamheten Signal- och servicehundar

18 Rekrytera för ett rikare arbetsliv
Rekrytera för ett rikare arbetsliv Släpp spegeln. Du kan vinna så mycket på att bredda perspektivet och hitta kompetensen hos människor med helt andra erfarenheter och bakgrund än du själv.


Ladda ner ppt "Vår verksamhetsidé Med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är vi ett nav för kunskap inom funktionshinders­politiken."

Liknande presentationer


Google-annonser